Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nikdy netrestajte fyzicky svoje dieťa

reklama:
Nikdy netrestajte fyzicky svoje dieťa

Fyzická a verbálna agresivita nikdy nie je správnym riešením, ktoré by viedlo k vyriešeniu problémov a náprave správania. Tým skôr, pokiaľ ide o deti. Rodičia by si teda mali vopred rozmyslieť každú facku, pohlavok alebo nadávku smerovanú k svojmu dieťaťu, sú to totiž veľmi zraniteľné bytosti.

Duševná trauma nie je na prvý pohľad vidieť

Fyzické následky bitia bývajú zreteľné na prvý pohľad. Tie duševné už voľným okom zreteľné nie sú, napriek tomu sa s človekom tiahnu niekedy aj celý život. To napokon potvrdzujú aj štúdie na univerzitách v Texase a Michigane v Spojených štátoch. Výskum ukazuje, že deti, ktoré od rodičov dostávajú výprask, bývajú v dospelosti často agresívne a asociálne.

Štúdia skúmala viac ako 160 000 detí vo veľmi dlhom časovom horizonte, počas päťdesiatich rokov. Závery hovoria celkom jasne, deti, ktoré v útlom veku utrpeli nejakú formu agresie, mali v dospelosti problémy s nízkym sebavedomím a sebaúctou, zníženú kognitívnu schopnosť a veľmi často aj zhoršený vzťah k rodičom.

V niektorých krajinách je bitie detí postihované zákonom

Niektoré krajiny tento problém začali aktívne riešiť. Napríklad Brazília do svojich zákonov zahrnula tresty pre tých, ktorí hrubo zaobchádzajú s maloletým dieťaťom. Medzi takéto správanie sa radí aj „výchovná facka“. Už od roku 2014 sa v tejto krajine presadzuje zákon La Palmada, ktorý odsudzuje akýkoľvek fyzický trest alebo agresiu, ku ktorej dochádza pri vzdelávaní najmladších detí.

V súčasnej dobe sa presadzuje najmä používanie dialógov vo výchove detí. Ten by mal byť založený na rešpekte a vzájomnom porozumení. Kedykoľvek neviete, ako situáciu riešiť, nechajte si poradiť od ľudí, ktorí majú s výchovou detí väčšie skúsenosti. Nerobte žiadne unáhlené rozhodnutia. Môžete navštíviť aj psychológa alebo rodinného poradcu, ktorý vám v ťažkých dobách pomôže. V neposlednom rade nikdy nezabúdajte na to, že mať deti je šťastie a radosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.