Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Obávate sa rakoviny? Naučte sa čítať zo svojho tela. 15 varovných signálov, že sa s vašim telom niečo deje

reklama:
Obávate sa rakoviny? Naučte sa čítať zo svojho tela. 15 varovných signálov, že sa s vašim telom niečo deje

Rakovina je tou najobávanejšou chorobou, ktorá len existuje. Dôvodom je to, že je veľmi zákerná, môže sa objaviť u kohokoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek, rovnako ako je nutné dodať, že na ňu neexistuje žiaden stopercentne úspešný liek… Aj preto z nej má mnoho ľudí obavy. Rovnako ako u každej inej choroby, tak aj tu platí, že keď sa podchytí v zárodku, je šanca na vyliečenie celkom veľká. Preto je dôležitá hlavne prevencia. Dobré je všímať si svoje telo a čokoľvek netradičné. Tým samozrejme nechceme povedať, že niektorý z 15 signálov bude ukazovať priamo na rakovinu, ale ak sa už objaví, je na mieste byť na pozore.

Stolica

Pozorujte, čo z vás vychádza. Pokiaľ je stolica príliš riedka, nejde o prirodzený stav. Rovnako tak nie je prirodzeným stavom ani to, keď máte zápchu a niekoľko dní po sebe nejdete na veľkú, a to aj keď sa stravujete normálne.

Moč

Vnímajte prípadnú bolesť, ktorá sa môže pri močení objaviť. Ak je to pálenie, svrbenie, alebo napríklad štípanie, tiež to ukazuje na to, že je napadnutá táto oblasť vášho tela. Môže to byť močovod, močový mechúr a u mužov to môže byť tiež prostata.

Modriny

Objavujú sa na rôznych miestach vášho tela? A to bez toho, aby došlo k tvrdšiemu kontaktu s iným predmetom? Teda bez toho, aby ste sa do daného miesta predtým udreli? Ak áno, je aj tu na mieste návšteva lekára.

Krv

Akonáhle sa bez príčiny objaví, je to celkom veľké varovanie, že niečo nie je v poriadku. Často sa môže objaviť krvácanie z nosa bez príčiny, alebo napríklad aj krv v stolici, alebo krv v moči. Tiež je dobré zistiť, či prípadné ranky nekrvácajú viac, ako inokedy.

Hrčky

Sledujte kožu svojho tela a po hmate zisťujte, či sa na vašom tele neobjavujú rôzne hrčky. Tie môžu mať mnoho príčin, môže sa jednať napríklad aj o hrčku tukovú. Správnu diagnózu bude mať vždy lekár, ku ktorému s daným problémom zamierte.

Pálenie záhy

Je bežné, že sa objaví po ťažkom alebo mastnom jedle, rovnako ako sa môže objaviť aj po alkohole. Ak je u vás pálenie záhy na dennom poriadku aj keď jete správne a zdravo, nie je na mieste toto varovanie podceňovať. Môže byť niečo s vaším tráviacim traktom.

Kožné znamienka

Ide napríklad o výskyt pieh, rovnako ako rôznych znamienok. A to ako v súvislosti s tým, že na daných miestach predtým nič nebolo, alebo v súvislosti s tým, že sa dané útvary zväčšujú, alebo môžu meniť svoj tvar. Aj to je signál, že treba ísť za lekárom.

Ochlpenie

Došlo k tomu, že vám telesné ochlpenie rastie oveľa viac a intenzívnejšie, než tomu bolo predtým? Alebo pozorujete, že musíte oveľa častejšie navštevovať kaderníka? Tento stav môže indikovať hormonálne zmeny spojené s iným problémom.

Kožné problémy

Môže ich byť celá rada. Ide napríklad o suchosť pokožky, jej nadmerné poškodenie, rovnako ako môže ísť aj o jej začervenanie a väčšiu citlivosť. Kto na niečo podobné nikdy netrpel a teraz trpieť začína, mal by byť na pozore.

Bolesť

Je jedno, čoho sa týka. Môžu to byť svaly, môže to byť hlava, rovnako ako napríklad kĺby alebo chrbát. Ak vás bolesti trápia častejšie a viac ako predtým, a vy nenachádzate logickú príčinu, rozhodne nejde o nič bežné. Práve naopak.

Teplota

Ak nie ste prechladnutí alebo netrpíte inou chorobou, teplota by mala byť stála, do 37 stupňov Celzia. Čo ale v prípade, kedy je vyššia? Alebo ide dokonca o horúčku? Môže to byť známka toho, že vaše telo začína bojovať s niečím, čo v organizme nemá byť.

Chudnutie

Možno si hovoríte, že je dobré, že chudnete. Opak je však pravdou. Ak je redukcia váhy bez príčiny, aj keď stále žijete rovnakým životným štýlom, môže to ukazovať na to, že vašu energiu spotrebúva niečo iné. S lekárom možno prísť na to, čo to môže byť.

Kašeľ

Rovnako ako u teploty platí, že je na mieste najprv vylúčiť bežné nachladnutie, alebo podobný problém spojený s bežnou chorobou. Kašeľ bez príčiny, ktorý sa opakuje a trvá dlho je niečo, pri čom je potrebné hľadať vysvetlenie.

Zdurenie uzlín

Ide o takzvané lymfatické uzliny, ktoré sú na rôznych miestach na tele. Zdurenie možno identifikovať pomerne ľahko. A to tak, že sú dané miesta citlivé, rovnako ako tak, že dané miesto je výrazne opuchnuté a zväčšené. Problémy s lymfou tiež nie je dobré podceňovať.

Slabosť

Jete ako máte, nepremáhate sa, ste v dobrej fyzickej a psychickej kondícii a napriek tomu pociťujete celkovú slabosť? Ak sa u vás vyčerpanosť a s ňou spojené javy objavujú každý deň, je na mieste riešiť, prečo tomu tak je. Ak to nie je z dôvodu zmeny životného štýlu, je to iste z dôvodu určitého problému.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.