Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Obľubujete diétne nápoje? Majte sa na pozore, môžete si privodiť vážne zdravotné ťažkosti

reklama:
Obľubujete diétne nápoje? Majte sa na pozore, môžete si privodiť vážne zdravotné ťažkosti

“Nízkokalorické” neznamená automatický “dobré”. Ak obľubujete zdravý životný štýl, určite občas radi siahnete aj po sýtenom nápoji s príchuťou, avšak s nálepkou “diétny”. Vedci prišli s tvrdením, že konzumácia dvoch alebo viacerých takýchto drinkov denne môže byť spojená so zvýšeným rizikom mŕtvice či infarktu.

Nápoj bez kalórií, ktorý má príjemnú chuť… to znie až príliš dobre, aby to bola pravda, však? Diétna verzia obľúbenej príchuti sódy môže v nás vyvolávať pocit, že dokážeme jednoducho obmedziť príjem cukrov a držať sa tak vo forme bez väčších problémov. Riziko však nemusí stáť za to. Nová štúdia American Heart Association a American Stroke Association našla silné prepojenie medzi ženami, ktoré vypili dva a viac diétnych drinkov denne, a výskytom zdravotných komplikácií.

Alarmujúce odhalenie

Výskumu sa zúčastnilo viac ako 80 000 postmenopauzálnych žien. Tie z nich, ktoré vypili dva alebo viac diétnych nápojov denne, mali o 31% vyššie riziko vzniku mozgovej príhody. Objavilo sa u nich aj o 29% vyššie riziko ďalších srdcových ochorení a i riziko úmrtia z akéhokoľvek dôvodu sa zvýšilo o 16%. Samozrejme, na výsledkoch štúdie sa istým spôsobom podpísali aj faktory životného štýlu, napríklad obezita.

Pri konzumácii diétnych nápojov buďte preto radšej opatrní. Ak sa snažíte schudnúť a čistá voda vám nie je po vôli, pite ochutené nekalorické drinky iba v obmedzenom množstve. Ak sa čo i len trošku dá, berte ich len ako akýsi “medzistupeň” pri prechode k vode a postupne ich úplne vylúčte z vášho pitného režimu.

Foto: pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. júna 2023Zdroj Nápoj bez kalórií, ktorý má príjemnú chuť… to znie až príliš dobre, aby to bola pravda, však? Diétna verzia obľúbenej príchuti sódy môže v nás vyvolávať pocit, že dokážeme jednoducho obmedziť príjem cukrov a držať sa tak vo forme bez väčších problémov. R

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.