Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Odborníci varujú! Bývajú vaše deti dlho hore? Starostliví rodičia by to nemali nikdy dovoliť, pretože je to veľmi nebezpečné

Odborníci varujú! Bývajú vaše deti dlho hore? Starostliví rodičia by to nemali nikdy dovoliť, pretože je to veľmi nebezpečné

reklama:
Odborníci varujú! Bývajú vaše deti dlho hore? Starostliví rodičia by to nemali nikdy dovoliť, pretože je to veľmi nebezpečné

Starostliví rodičia by nikdy nemali dovoliť, aby dieťa chodilo do postele neskoro. Je to pre neho mimoriadne nebezpečné. Spánok je fyziologická potreba každej ľudskej bytosti. Predovšetkým u detí je pravidelný a dostatočne dlhý spánok mimoriadne dôležitý. Ak ho nemá, trpí tým celá rodina.

Keď je posteľ problém

Najväčší problém často spočíva v tom, že dieťa v tom istom čase nevieme nahnať do postele. Raz sa chce hrať a bojuje proti posteli ako lev, inokedy zase nestíhame my a tak o deviatej večer naše dieťa pobehuje v teplákoch, zatiaľ čo my sme stále nestihli vybrať nákup z tašky. Najhoršie zo všetkého je však pre deti svetlo.

Blikajúce generácie

Tablety, počítače, mobily. Všetko toto ponúka deťom hodiny zábavy, ktoré by správne mali využiť úplne inak. Svetlá a blikanie vysielajú mozgu signál, že nie je čas na spanie, a tak dieťa namiesto únavy získava iba ďalšiu energiu. Bohužiaľ len chvíľkovú. Vedecké štúdie totiž dokazujú, že deti, ktoré chodia spať neskoro, sú počas dňa podrážděnější, nepokojnejšie, ťažko sa sústredí, mávajú problémy s učením a v živote sú nestabilné.

Nie u všetkých detí sa nepravidelný rytmus prejaví aj navonok. Treba si však uvedomiť, že dieťa rastie a to zahŕňa nielen fyzický rast, ale aj psychický. V prvých rokoch života dieťa prijme obrovské množstvo informácií a získa dispozície pre nové zručnosti. Toto všetko ovplyvňuje rastový hormón, ktorý je produkovaný po viac ako dvoch-troch hodinách spánku. Samozrejme, nočného spánku.

Najlepšie je to o polnoci

Najideálnejší čas, kedy sa rastový hormón v tele dieťaťa produkuje je okolo polnoci. To znamená, že ak má vaše dieťa správny rasť a vyvíja sa správne, ako fyzicky, tak duševne, je potrebné, aby išlo spať približne o deviatej večer. Pokiaľ má dieťa režim nepravidelný, spia menej a napriek tomu si myslíte, že je to v poriadku, pokúste sa porozumieť fungovaniu procesu rastu v tele. Ak dieťa okolo polnoci nespí už aspoň dve hodiny, produkcia hormónu klesá. Hormón nemá dostatok času, aby plnil svoju funkciu. To môže mať za následok problémy ešte v detskom veku, ale vo väčšine prípadov si to dieťa odskáče skrz psychické ťažkosti v dospelosti. Je dokázané, že nedostatok spánku v detskom veku, ovplyvňuje inteligenciu dieťaťa, znižuje aktivitu, prípadne naopak ju zvyšuje. Preto dnes po svete behá toľko hyperaktívnych detí, ktoré sú nielen nepokojné, ale v dospelosti mimoriadne problémové osobnosti.

9 pravidiel zlatého spánku

1. Dieťa by nemalo spať na úkor matky a otca. To znamená, že dieťa nielen že má vlastnú posteľ a spí vo svojej izbe, ale ani neobmedzuje rodičia v ich dĺžke spánku. Naučte svoje dieťa chodiť spať v rovnakom čase a vy si choďte ľahnúť tiež. Počiatočné pokusy o vydieranie jednoducho ignorujte.

2. Definujte čas zaspávania. Ide o to, aby ste chodili v určitom režime spať všetci, nielen deti. Ak vaše ratolesti vidia, že aj vy chodíte spať v určitú hodinu, ľahšie príjmu fakt, že je to jednoducho prirodzené.

3. Ak vaše dieťa spí aj cez deň a večer potom spať nemôže, nebojte sa ho počas denného spánku prebudiť a prinúťte ho vstať. Nedovoľte mu počas dňa spať viac, než je nutné, inak ho oberáte o zdravý nočný spánok, ktorý je mimochodom oveľa dôležitejší ako denný.

4. Optimalizujte večerné jedenie. Nedávajte deťom jesť tesne pred spaním. Ak sú hladné, doprajte im len kúsok ovocia, nanajvýš malý jogurt.

5. Eliminujte rušné dni. Pokiaľ má vaše dieťa mnoho podnetov v škole, či v škôlke, doma ho nezaťažujte a nezaneprázdňujte tak, aby ste ho úplne vyčerpali. Telo potom býva pomýlené a to vedie k stavu, kedy extrémna únava nedovoľuje vypnúť myseľ a privodiť spánok.

6. Čerstvý vzduch je mimoriadne dôležitý aj počas spánku. Nezabúdajte preto deťom pred spaním vyvetrať a na noc znižujte v dome teplotu. Optimálnych je 18 až 21 ° C a vlhkosť z 50-70%.

7. Kúpanie mnoho detí vyčerpá a po večernej sprche lepšie zaspia. Skúste ich sprchovať vlažnou vodou. Nielen že im doprajete dávku otužovania, ale je možné, že ich unavíte ešte viac a po takomto kúpeli zaspia rýchlejšie a lepšie.

8. Posteľ by mala byť pred spaním uprataná. Je to jedno zo základných pravidiel, ktoré nám podľa psychológov dodáva lepší spánok. Tvrdšie matrace a bielizeň z prírodných materiálov zaručí príjemné prostredie na spanie. Ak je vaše dieťa mladšie ako tri roky, pokojne ho môžete nechať spať aj bez vankúša.

9. Posledným pravidlom, ktoré platí predovšetkým pre najmenšie deti, sú kvalitné plienky. Nepodceňujte ich.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. apríla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.