Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Odkladajte mliečne zuby svojich detí

reklama:
Odkladajte mliečne zuby svojich detí

Možno máte doma deti predškolského veku, ktoré okrem toho, že sa tešia či netešia do školy, sa vo svojich životoch stretávajú ešte s jednou zásadnou vecou. So svojimi zubami, lebo práve doba pred nástupom do prvej triedy je spojená s vypadávaním mliečnych zubov. Nejedná sa väčšinou o nič príjemné, a tak sa nie je čomu diviť, že väčšina rodičov mliečne zuby svojich detí nijako neuchováva, ale po vytrhnutí ich rovno vyhodia.

Čo so zubami urobiť a prečo?

Najnovšie štúdie totiž upozorňujú, že zuby obsahujú jedinečný genetický materiál, kmeňové bunky, ktoré sa neskôr môžu využiť v prípade liečby najrôznejších chorôb. Jedinou podmienkou pre to, aby sa neskôr v prípade potreby tieto kmeňové bunky z mliečnych zubov dali využiť, je, že rodičia musia zuby do štyridsiatich ôsmich hodín od vytrhnutia zmraziť. V Spojených štátoch amerických už dokonca na tento účel začali vznikať špecializované centrá, kde zuby zmrazia a uskladnia, podobne ako už tomu je niekoľko rokov v súvislosti s uchovávaním pupočnej šnúry, ktorá tiež obsahuje veľké množstvo kmeňových buniek.

Na čo sa mliečne zuby môžu hodiť?

Kmeňové bunky sú špeciálne bunky, ktoré majú zázračnú schopnosť, dokážu zmeniť svoju funkciu a následne pracovať ako iné bunky. Toho sa dá samozrejme veľmi dobre využívať v medicíne, pretože tieto bunky tak môžu nahradiť bunky poškodené alebo príliš opotrebované. Vďaka kmeňovým bunkám tak možno vytvoriť aj celé nové tkanivá. Aj keď je medicína v tejto oblasti stále skôr na začiatku výskumu, už teraz sa vie, že kmeňové bunky možno využívať napríklad pri liečbe Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby, roztrúsenej sklerózy, cukrovky, artritíde a artróze, popáleninách, v prípade poškodeného zraku či sluchu a tiež u niektorých typov rakoviny, napríklad u leukémie. Dostatočný dôvod na to, až vášmu dieťaťu nabudúce zúbok vypadne, vložiť ho namiesto do koša do mrazničky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. októbra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.