Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Omikron nie je len kašeľ a únava. Ak máte jeden z týchto 6 kožných problémov, choďte na test

reklama:
Omikron nie je len kašeľ a únava. Ak máte jeden z týchto 6 kožných problémov, choďte na test

To, že nemáte zvýšenú teplotu či kašeľ, ešte neznamená, že omikron nemáte. Experti upozorňujú, že tento rýchlo sa šíriaci variant sa prejavuje aj inými spôsobmi. Odporúčajú prezrieť si kožu. Variant omikron sa okrem doteraz známych príznakov prejavuje aj na koži, píše portál The Sun. Dáta britských expertov odhalili, že aj kožné problémy sú priamo spojené s koronavírusovou mutáciou. Týchto šesť kožných príznakov je najčastejších.

1. Zmena zafarbenia kože

Pokiaľ sa vaša koža sfarbila do bleda, šeda či modra, môže ísť o príznak omikronu. Signalizovať to môže závažnejší prípad, keď sa hladina kyslíka v krvi zníži. Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že ide o "núdzový varovný signál". CDC navrhuje vyhľadať pomoc okamžite, pokiaľ si niekto všimne zmeny farby spolu s problémami s dýchaním, pretrvávajúcou bolesťou alebo tlakom v hrudníku, neschopnosťou zostať bdelý.

2. Vyrážky

Údaje z aplikácie ZOE Symptom Tracker uvádzajú, že ľudia s covidom majú často kožné vyrážky. Briti, ktorí majú pozitívny test, zaznamenali dva rôzne druhy vyrážok. Prvý typ sa objaví náhle. Môže sa prejaviť vo forme vyvýšených hrbolčekov a veľmi svrbia, často môže začať intenzívnym svrbením dlaní alebo chodidiel.

3. Potničky

Druhým typom vyrážok sú potničky, ktoré sa objavujú po celom tele, najčastejšie na lakťoch, kolenách a chrbtoch rúk a nôh. Praktický lekár v Londýne David Lloyd povedal, že u zhruba 15 percent mladých ľudí s potvrdenými prípadmi omikronu sa objavili škvrny. Tiež trpeli únavou, bolesťami hlavy a stratou chuti do jedla, čo sa zdá byť v súlade s najbežnejšími variantmi symptómov, ktoré boli doteraz zaznamenané u dospelých. Odborníci z CovidSkinSigns tiež nahlásili, že mnoho ľudí prišlo s papulárnymi a viskulárnymi vyrážkami. „Vyzerajú ako červené a hrboľaté oblasti, ktoré sa môžu vyskytovať kdekoľvek na tele, môžu svrbieť. V niektorých prípadoch ide len o drobné hrbolčeky po celej koži a znaky môžu byť jemnejšie. Zvyčajne to tiež veľmi svrbí. Vyrážka môže trvať aj po ukončení štádia nákazy a môže sa objaviť aj mnoho týždňov po nástupe infekcie.”

4. Covidové prsty

Covidové prsty postihujú všetky vekové skupiny. Nakazení majú červené až fialové, zapálené prsty na nohách, niekedy aj s vyrážkami. Môže to byť bolestivé, sprievodným signálom je aj svrbenie, pľuzgiere a opuch. Môže trvať týždne alebo mesiace. Covidové prsty boli kľúčovým príznakom pre hlavný variant covidu, ktorý dominoval v marci 2020.

5. Popraskané pery

Mnoho ľudí, ktorí sa nakazili omikronom hovorili, že majú príznaky podobné prechladnutiu a zistilo sa, že sa to rozšírilo aj na pery, ktoré môžu byť studené alebo popraskané. Odborníci z CovidSkinSigns uviedli: „Pery môžu byť bolestivé, môžu byť suché a šupinaté. Môže sa objaviť aj bolesť v ústach.”

6. Suchá pokožka

Odborníci z CovidSkinSigns majú aj správy o mnohých ľuďoch trpiacich ekzémom na krku a hrudníku. Uvádzajú: „Táto vyrážka sa objavuje na krku a na prednej časti hrudníka na miestach vystavených slnečnému žiareniu. Býva dosť ružová a veľmi svrbí. Môže sa objaviť kedykoľvek počas infekcie alebo po nej a obvykle trvá dlho.”

Pokiaľ na sebe niektorý z týchto príznakov spozorujete, venujte mu pozornosť. Je možné, že sa jedná o príznak omikronu. Izolujte sa od ostatných ľudí a otestujte sa domácim samotestom alebo sa objednajte na PCR či antigénový test, aby ste mali istotu, že nie ste nakazení.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. februára 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.