Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Oslávte s nami 5. mája Svetový deň hygieny rúk

reklama:
Oslávte s nami 5. mája Svetový deň hygieny rúk

Keďže zajtra je tento zaujímavý deň, rozhodli sme sa pripraviť pár tipov. Hygiena rúk je mimoriadne dôležitá, rovnako ako aj hygiena ostatných častí tela.

Rukami sa však všetko začína, pretože nimi sa prenášajú rôzne infekčné choroby, pokiaľ sa nedostatočne umývajú atď. Prehnané umývanie však môže viesť k vysušovaniu pokožky. Poďme spolu nájsť krásny kompromis niekde uprostred :- ).

,,Dotykom“ sa prenášajú rôzne choroby. Preto je dôležité vysvetliť deťom, aby všetko nechytali, neskúmali, príp. neochutnávali. Všetci to poznáme, s týmto je obrovský problém. Keď dieťatko niečo zaujme hneď to beží ohmatkať, opackať a olízať.

Medzi choroby, ktoré sa na vás môžu nalepiť ak sa dotknete baktérií a vírusov a potom si ruky neumyjete, patria: žltačka typu A, hnačky a iné črevné problémy, kvapôčkové nákazy- typické a tradičné nádchy, kašle, choroby po ktorých schytajú naše deti soplíky a zapálené hrdlá. Samozrejme, po kontakte s rukami si deti rúčky olizujú, dávajú si ich do očí, nosa a pod. a to je práve tým bodom zlomu. Nakaziť sa dá všeličím aj na verejných záchodoch, preto nepodceňujte aj iné druhy hygieny.

Rúčky treba umývať pravidelne

Je dôležité vytvoriť si s ratolesťami rituály, ktoré budú viesť k umývaniu rúk. Napríklad, keď sa vyjde z toalety, dieťatko už vie, že si musí umyť ruky. Ak je to možné tak s mydlom, a to najmä pokiaľ nie ste doma ale na verejných priestranstvách, v škole, v nemocnici, v nákupnom centre. Nikdy neviete, kto pred vami bol na WC. Druhou činnosťou, ktorá sa končí umytím rúk je príchod z vonku. Práve tento úkon mnohí dnes podceňujú. Nielen že si rúčky nebudeme strkať do úst keď sme vonku, ale keď prídeme dnu, tak si ich automaticky aj umyjeme…takto nejako by mohlo znieť vysvetlenie zvedavému dieťaťu. Samozrejmosťou je umytie si rúk pred jedlom a po ňom. Dôležité je umyť si ruky aj po kontakte so zvieratkami. Najmä teda s tými cudzími, ktoré nemáme doma ako miláčikov. Najmä vonku deti hladkajú psíkov a mačičky.

Majme na pamäti, že dieťa v škôlke sa už musí viesť k určitej samostatnosti. Rovnako ako vie, že pred spaním sa umývajú zúbky, snažte sa mu opakovať že aj v škôlke kde nie ste s ním, si treba ruky umývať presne ako doma.

Typy na umývanie rúk našich najmenších.

Pripravili sme pre vás pár typov ako na to.

Dnes už existujú aj antibakteriálne mydlá, ktoré ak sú tekuté, sú v balení s praktickou pumpičkou. Niektoré sú dokonca v mini dávkovačoch, na ktoré nemusíte rukou siahnuť, lebo majú akési pohybové čidlo.

Detské balenia mydielok sú vkusne vystrojené rôznymi postavičkami a kresbami, ktoré robia mydlo atraktívnejším a tým aj celú procedúru umývania rúk.

Atraktívny môže byť aj krásny uteráčik s motívom napríklad obľúbenej rozprávky.

Zásady správneho umývania rúk:

1. Ak sme doma, sme zdraví (nemáme napr. zápal močových ciest) a boli sme sa len vycikať, môžeme použiť na umytie rúk vodu. Silný prúd, ale nemusíme si ruky mydliť. Niektoré mydlá totiž vysušujú jemnú detskú pokožku a to môže viesť aj ku alergickým reakciám.

2. Pravidelne ruky krémujeme.

3. Po príchode domov z vonku alebo pri chorobe (keď sme nútení smrkať) môžeme používať antibakteriálne mydlá.

4. Ak máme citlivú pokožku, používame detské, hypoalergénne mydlá.

5. Rúčky si mydlíme aspoň 30 sekúnd a potom dôkladne umyjeme v teplej vode.

Na záver len jedna rada, pravidelne by sme mali čistiť veci, na ktorých sa zhromažďujú baktérie okrem sanitárnych zariadení aj počítače, telefóny, hračky či kľučky a to najmä pokiaľ je niekto doma chorý.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. mája 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.