Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Otec dieťaťa pri pôrode. Áno alebo nie?

reklama:
Otec dieťaťa pri pôrode. Áno alebo nie?

Možnosť vybrať si, či bude otec dieťaťa pri pôrode, patrí k privilégiám modernej doby. Predtým tomu tak nebolo. Žena chodievala do pôrodnice sama a tam sa jej venovali pôrodné asistentky. Keď pôjdeme ešte hlbšie do histórie, do čias, v ktorých ženy rodili doma v spálni iba za pomoci pôrodnej baby, zistíme, že ani vo vlastnom dome nemal muž možnosť byť prítomný pri pôrode, zakaždým bol vykázaný von z miestnosti, v ktorej žena rodila. V dnešnej dobe môžeme byť radi, že sa tu nachádza možnosť výberu. Každá žena vie najlepšie, čo jej pomôže, či vedľa seba potrebuje mužskú oporu, alebo či by sa skôr viac nervovala a pripadala si ako troska. Všetko toto musí vedieť každá žena. Kto iný vie najlepšie, čo je pre vás najlepšie? No predsa vy sami, a to platí aj v otázke prítomnosti otca dieťaťa pri pôrode. Ak vám pomôže, mal by ísť s vami. Ak to potrebujete zvládnuť sama, radšej ho nechajte za dverami pôrodnej sály.

Vaše pocity sú samozrejme tie najdôležitejšie, mali by ste konať ako pár, ale s najväčším dôrazom na želanie ženy. Psychická pohoda sa môže zaslúžiť aj o to, že pôrod prebehne ľahko a rýchlo. Mali by ste prediskutovať všetky vaše pohľady na vec. Muž by mal povedať žene svoj názor na vec, aj to, ako to cíti on sám, či by pri pôrode chcel byť, či to zvládne, alebo by radšej čakal vonku a potom len vzal do ruky malého drobčeka. Výsledné rozhodnutie by však malo byť na žene, ktorá by si mala muža vypočuť, porovnať to s tým, ako to cíti ona a dôjsť k nejakému rozhodnutiu. Mala by vziať ohľad aj na mužov, ale primárne musí riešiť svoje pohodlie a psychickú pohodu pri pôrode.

Pokiaľ sa žena rozhodne pre prítomnosť muža pri pôrode, získa tým oporu, ochranca, o ktorého sa bude môcť oprieť rovnako ako o pevnú skalu, až bude mať pocit, že je na pokraji síl. Vo fáze, keď žena rodí, je pre ňu veľmi ťažké postarať sa sama o seba v bežných sebaobslužných činnostiach, s ktorými nutne potrebuje pomôcť. Žene bude určite príjemnejšie, keď jej pomôže dôjsť si na toaletu partner, než keď ju bude sprevádzať cudzia pôrodná asistentka, ku ktorej nemá žiadny citový vzťah. Muž bude mať možnosť pomôcť žene, byť jej psychickou oporou a stáť po jej boku. Žene v tejto ťažkej chvíli určite veľmi pomôže verbálne aj neverbálne povzbudenie a obyčajné gestá ako držanie za ruku. Muž získa pocit dôležitosti, bude jej nablízku, v blízkosti a bude tak mať možnosť slabú ženu v čase pôrodu ochrániť. Kto iný by mal byť žene pri pôrode k dispozícii, keď nie jej partner? Okrem toho, že budete žene nablízku v čase, keď vás naozaj potrebuje, budete mať svoj nezabudnuteľný zdieľaný zážitok, ktorý zmení váš doterajší vzťah. Tento zážitok pre vás bude taký silný, že sa vzťah stabilizuje a upevní.

Niektoré ženy nedokážu zniesť pocit, že ich ich muž vidí na pôrodnej sále, pretože si jednoducho pripadajú ako vysilené trosky. Žene prítomnosť partnera pri pôrode môže psychicky silne pomôcť, ale u muža to môže mať presne opačný vplyv. Stresujú sa oveľa viac ako ženy, a okrem toho niektorí muži omdlievajú, keď počujú svoju ženu kričať pri pôrodných bolestiach a kontrakciách. Práve preto by ste mali dôkladne zvážiť, či je dobrý nápad, aby ste boli pri pôrode prítomní obaja. Stres sa môže na mužovi negatívne prejaviť, a ten potom môže byť na svoju partnerku nepríjemný, čo je to posledné, čo v tejto chvíli potrebuje. Všetko preto dôkladne zvážte, vy sa poznáte najlepšie a viete, čo pre vás bude najlepšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.