Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Otrasný prípad nezodpovedného správania. Opitá matka viezla svoje maloleté dieťa, neuveríte koľko nadýchala pri kontrole

Otrasný prípad nezodpovedného správania. Opitá matka viezla svoje maloleté dieťa, neuveríte koľko nadýchala pri kontrole

reklama:
Otrasný prípad nezodpovedného správania. Opitá matka viezla svoje maloleté dieťa, neuveríte koľko nadýchala pri kontrole

Slovensko patrí do jedenástky európskych krajín, kde je alkohol za volantom úplne zakázaný. V týchto krajinách je teda jednoznačne daná prednosť bezpečia všetkých účastníkov cestnej premávky. Nulová tolerancia je tu stanovená najmä z toho dôvodu, že aj na nízku hladinu alkoholu v krvi môžu ľudia reagovať rôzne a u niekoho môže aj trocha alkoholu znížiť jeho vodičské schopnosti. Navyše, rozdiely sú aj medzi pohlaviami, ženy vstrebávajú alkohol horšie ako muži, čo je dané niekoľkými faktormi:

  • menším množstvom enzýmu v žalúdku, ktorý rozkladá alkohol
  • väčším podielom tuku v tele
  • celkovým menším objemom ženského tela

Ani nulová tolerancia v zákone však žiaľ neznamená, že sa nestávajú prípady, keď dochádza k porušovaniu tohto zákazu a policajti sa takými záležitosťami zaoberajú prakticky denne. Aj ich rutinná činnosť však občas naruší prípad, ktorý sa výraznejšie vymyká normálu, a nad ktorým zostáva rozum stáť aj skúseným policajtom.

Alarmujúci prípad, v ktorom hrá úlohu i dieťa

V jednej obci na Slovensku policajti pri bežnej cestnej kontrole zaznamenali, že sa jedna z vodičiek dopustila dopravného priestupku. Zastavili ju a vyzvali, aby vystúpila z auta a predložila doklady. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že žena pred jazdou požila väčšie množstvo alkoholu. To, čo policajtov však zaskočilo, bola skutočnosť, že žena vo vozidle nebola sama, mala v ňom aj svoje maloleté dieťa, ktoré tak vystavila skutočnému nebezpečenstvu.

Ako potvrdila následná dychová skúšku pomocou prístroja, hladina alkoholu v krvi tejto mladej ženy bola pri prvom meraní 2,48 promile, teda 1,19 mg / l. Pri opakovanom teste bola táto hodnota potvrdená, pretože prístroj ukázal 2,50 promile alkoholu, teda 1,20 mg / l.

Bolo obrovským šťastím, že do okamihu kontroly sa vodička dopustila iba menšieho dopravného priestupku a nestalo sa niečo oveľa horšie. V stave, v akom bola, mohla spôsobiť aj reťazovú dopravnú nehodu a ohroziť život nielen svoj a svojho dieťaťa, ale aj ostatných osôb.

Prečo nepiť pred šoférovaním

Ako varovný príklad ho policajti zverejnili na sociálnych sieťach. Ak to aspoň jedného človeka odradí od toho, aby s alkoholom v krvi sadal za volant, aj keď mal napríklad "len jedno", alebo ide "len kúsok", naplní to svoj účel.

Na internete možno nájsť nespočetné množstvo ľudských osudov, ktoré navždy poznamenal nezodpovedný vodič, ktorý bez ohľadu na možné následky sadol za volant napriek tomu, že predtým pil. Ide o zmarené životy mladých ľudí bez končatín alebo pripútané na invalidný vozík, dokonca aj prípady, keď ľudia prišli o tvár, keď sa automobil vplyvom nehody vznietil. Ide o zbytočné tragédie, ktoré sa nemusia stávať, keď budeme všetci myslieť na to, čo sa môže následkom nášho správania prihodiť.

Vodička z nášho prípadu bude obvinená z prečinu, ktorého skutková podstata spočíva z ohrozovania vplyvom návykovej látky. S najväčšou pravdepodobnosťou ju súd pošle na niekoľko rokov za mreže a dieťa tak bude vyrastať bez matky a s vedomím, že je vo väzení.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. mája 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.