Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ovčie kiahne. Zvládnite ich bez jaziev

reklama:
Ovčie kiahne. Zvládnite ich bez jaziev

Pamätáte si ešte na svoje ovčie kiahne? Na vyrážky po celom tele a pocit, že ak si ich nerozoškriabete do krvi, umriete od svrbenia? Pri pohľade na trpiacich potomkov vám trhá srdce, lebo viete, čím si prechádzajú. Nie je to nič príjemné, no dá sa to zvládnuť.

Čo sú ovčie kiahne?

Toto ochorenie spôsobuje vírus varicella zoster. Prejavuje sa charakteristickými výrazne začervenanými vyrážkami, ktoré môžu byť v rôznom množstve na rôznych miestach tela. Veľkosťou môže byť vyrážka ako bodka od zvýrazňovača, aj odtlačok eurovej mince. Malé aj veľké však svrbia poriadne! Ďalšími príznakmi môže byť tečenie z nosa a kašeľ. Nie každý si prejde ovčími kiahňami. Ako vírusové ochorenie sú však vysoko nákazlivé pre tých, ktorí ich ešte nemali.

Aký je priebeh ochorenia?

Vírusu väčšinou trvá aj dva až tri týždne od nakazenia, kým sa prejaví. Ovčie kiahne môžu začať podobne ako obyčajná nádcha. Dieťa môže mať upchatý nos, alebo mu z neho môže naopak tiecť, môže kýchať a kašľať. Okrem toho sa môže objaviť bolesť brucha a horúčka. Nezvyklé nie sú ani bolesti hlavy a nechuť do jedla.

O jeden až dva dni prídu vyrážky, najčastejšie na tvári a hrudníku. Odtiaľ sa rýchlo šíria po povrchu celého tela. Stáva sa, že sa dostanú aj do uší a úst.

Najprv vyrážky vyzerajú len ako červené bodky na ktorých sa začnú tvoriť drobné pľuzgieriky. O 24 až 48 hodín začne byť tekutina menej priehľadná a pľuzgiere začnú tvrdnúť.

Ovčie kiahne naskakujú vo vlnách a preto sa môže stať, že keď si myslíte, že ste už z najhoršieho von, príde ďalšia várka. Väčšinou trvá 10 až 14 dní, kým pľuzgiere celkom ustúpia a dieťa už nie je infekčné.

Najinfekčnejší je nakazený počas prvých dvoch až piatich dní choroby. V tomto čase sa ešte pľuzgiere nemusia objaviť a tak môže nakaziť ostatných bez toho, aby vedel, že ide o ovčie kiahne kašľaním, kýchaním, či dokonca smiechom, alebo jednoduchým podaním ruky.

Ovčie kiahne sú mimoriadne nebezpečné pre bábätká v prvých mesiacoch života a pre ľudí s veľmi slabým imunitným systémom. Pozor by si mali dať aj tehotné ženy. Ochorenie môžu preniesť na plod, ktorý môže po narodení trpieť viacerými defektami.

Čo pomôže na zmiernenie príznakov?

Základným pravidlom je neškrabať sa, to sa však ľahšie povie, ako urobí. Najväčším kamarátom je chlad, ktorý má upokojujúce účinky. Pri najhoršom svrbení pomôžu ľadové obklady, rýchle sprchy, alebo handry namočené v studenej vode, ktoré môžeme prikladať. Dávajte si však pozor na podchladenie.

Pýtajte sa dieťaťa, ako sa cíti. Ostrihajte mu nechty, aby si nemohlo príliš ublížiť a vysvetlite mu, že ak nevydrží, jazvy mu ostanú na celý život a preto sa oplatí vydržať. Pomôcť môže mlieko s obsahom kalamínu.

O tom, aké lieky môžete dieťaťu podať, sa neraďte s inými mamičkami, ani s mamou, ale v každom prípade s lekárom. Dieťaťu v žiadnom prípade nepodávajte aspirín! Môže to viesť ku ťažkému ochoreniu s názvom Reyov syndróm, ktorý sa skončí smrťou, alebo doživotnými následkami.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. septembra 2018Zdroj kidshealth.org, caringforkids.cps.ca, patient.info

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.