Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pes ako tehotenský test? Psy dokážu odhaliť tehotenstvo ženy skôr

reklama:
Pes ako tehotenský test? Psy dokážu odhaliť tehotenstvo ženy skôr

Zvieratá, predovšetkým psy, ktorí sú v tesnom kontakte so svojou majiteľkou, dokážu odhaliť tehotenstvo skôr, než dokáže určiť obyčajný komerčne dostupný test. Citlivosť psov voči niektorým vnemom je dokonca tak vysoká, že v tom čase tehotenstva to netuší alebo nepredpokladá ani samotná žena.

Hormóny aj zmeny vône

Ako je možné, že psy dokážu vycítiť tehotenstvo alebo iné zmeny? Pomáha im skvelý čuch a zrak, vďaka ktorým vie rozpoznať aj najmenšie zmeny. V priebehu tehotenstva navyše dochádza k hormonálnym zmenám a nerovnováhe pH, to vedie k zmene ľudskej vône, na ktorú sú psy obzvlášť citliví. Okrem tehotenstva dokážu psy odhaliť aj prichádzajúci epileptický záchvat. Cvičiace psi preto pomáhajú detským, hendikepovaným alebo imobilným pacientom.

Hlava na bruchu ženy

Šteňa alebo pes, ktorý dáva naraz hlavu do blízkosti ženinho brucha, môže znamenať náklonnosť. V prípade, že skôr tak zviera nerobilo, je však tiež možné, že je žena tehotná a zviera túto informáciu už cíti, hoci prvý test ešte nemusí tehotenstvo potvrdiť. Starostliví štvornohí pozorovatelia však môžu rozpoznať oveľa viac, podľa posledných vedeckých výskumov sú psy schopní odhaliť tiež ochorenie typu rakoviny alebo migrény. V poslednej dobe sa využívajú psy tiež pre odhalenie nového typu koronavírusu SARS-CoV-2 pri kontrolách na letisku.

Podľa predbežných výskumov sa psy nemýli pri detekcii tehotenstva, ani koronavírusu. Podľa Univerzity veterinárneho lekárstva v Hannoveri majú psy potenciál detekovať práve nový typ koronavírusu oveľa efektívnejšie a rýchlejšie ako klasické laboratórne testy. Zatiaľ však nie je vôľa rozšíriť používanie psov namiesto testov, hoci pri kontrolnom testovaní mali špeciálne vycvičené psy 100-percentnú úspešnosť pri detekcii pozitívnych pacientov na letisku vo fínskych Helsinkách, kde boli cvične nasadení. Psy rozpoznali dokonca aj nakazené nevykazujúce príznaky choroby. Navyše počas testovania sa pes s človekom nestretne, cestujúci iba zotrú pot z pokožky do špeciálneho obrúska, ktorý ide na detekciu k vycvičenému psovi do oddelenej miestnosti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 8. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.