Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pes, najlepší a najvernejší priateľ človeka

reklama:
Pes
Pes, najlepší a najvernejší priateľ človeka Foto: www.gettyimages.com

Psy sú jedným z najlepších domácich maznáčikov, ktoré si môžete zaobstarať. Sú lojálni, maznavý, hraví, radi robia neplechu ale aj radosť, sú to ochrancovia aj opatrovníci a človeku robia spoločnosť už hŕbu rokov. Kvôli šľachteniu existuje nespočetné množstvo rás a psy preto existujú vo všetkých veľkostiach, farbách, dĺžkach srsti a nôh.

Kde takého psíka zaobstarať? Pokiaľ chcete čistokrvného psíka, budete musieť zaplatiť pomerne vysokú sumu peňazí priamo u pestovateľa. Pokiaľ ale chcete urobiť krásny skutok a psíka naozaj chcete a budete ho milovať a starať sa o neho bez ohľadu na rasu a čistokrvnosti, môžete zájsť do rôznych útulkov a záchranných staníc a psíka adoptovať.

Naozaj psi cítia emócie?

Psy možno necítia presne to, čo cítime my, ale emócie určite majú. Psy na ľuďoch rozpoznajú hlavne emócie, ktoré tiež majú aj najväčšie vonkajšie prejavy. Rozpoznávajú:

  • Smútok
  • Radosť

Ak sa cítime smutní, väčšinou sa to prejavuje plačom. Psy náš plač interpretujú ako kňučanie a okamžite vedia, že niečo nie je v poriadku. Preto sa vás snažia utešiť jediným spôsobom, ktorý poznajú, fyzickou blízkosťou a maznaním.

Radosť sa u nás, ľudí, zase prejavuje smiechom. Psy náš smiech vnímajú ako hlasný štekot, ktorý u nich znamená, že je všetko v poriadku a že je čas sa radovať a vyvádzať.

A ako je to so psami a či si nás pamätajú? Psy si nás pamätajú hlavne podľa pachu, ten si dokážu pamätať. Vaša tvár vášmu psovi asi v pamäti moc neutkvie, ale podľa pachu vás nájde vždy.

A ako je to s tou lojálnosťou?

O lojalite psa by vám mohol rozprávať pán Senturk, turecký rodák, ktorý bol 14. januára tohto roku hospitalizovaný. Jeho pes Bonuck na neho celý týždeň čakal pred dverami nemocnice a ani rodina ho nedokázala odviesť. Keď ho konečne prepustili, psík bol neskutočne šťastný, že je opäť so svojím pánom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.