Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pite pohár mrkvového džúsu. Zlepší imunitu aj stav kože

reklama:
Pite pohár mrkvového džúsu. Zlepší imunitu aj stav kože

Mrkva patrí k najobľúbenejším druhom zeleniny. Za charakteristickou farbou stojí beta-karotén a alfa-karotén. Okrem toho obsahuje aj vitamíny A, B, C a K a tiež veľa vlákniny a minerálov. Vypitie len jedného pohára mrkvovému džúsu denne posilňuje imunitu, pomáha telu bojovať s voľnými radikálmi, posilňuje nervový systém a tiež zlepšuje zdravie kostí a mozgu.

Zbavuje telo toxínov

Mrkvová šťava reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čo je spôsobené obsahom draslíka. Šťava detoxikuje pečeň a zbavuje telo toxínov, ktoré sa neodplavia pomocou obličiek. Antioxidanty obsiahnuté v mrkvovej šťave pomáhajú predchádzať degradácii buniek, takže aj pokožka bude vyzerať žiarivejšia a zdravšia. Tiež chráni pokožku pred vysychaním a zjednocujú tón pleti.

Vitamín K obsiahnutý v mrkve prispieva k procesu budovania bielkovín v tele. Podporuje rýchlejšie hojenie, najmä v prípade zlomenín. Fosfor výrazne zrýchľuje metabolizmus a zaisťuje optimálne využitie energie. Dopriať by si ho mali aj športovci, pretože prispieva k zmierneniu bolesti po tréningu. Navyše pomáha rozkladať telesný tuk, glukózu a bielkoviny, takže pomáha pri budovaní svalov a pri chudnutí.

Pomáha bojovať proti zubnému kazu

Mrkva obsahuje živiny, ktoré zlepšujú schopnosť tela bojovať proti baktériám tvoriacim sa v ústach a pôsobiacim priamo na naše zuby a ďasná. Niektoré obsiahnuté minerály tiež pomáhajú predchádzať zubnému kazu. Vedecký výskum ukázal, že 100 g mrkvy obsahuje asi 9% vitamínu C, 5% vitamínu B a 33% vitamínu A, čo napomáha v boji proti voľným radikálom a teda aj proti rakovine.

Pre udržanie zdravého srdca je dôležité dopriať si správne množstvo spánku, venovať sa primeranej fyzickej aktivite a snažiť sa vyhýbať stresu. To všetko je vhodné dopĺňať zdravou stravou a predovšetkým mrkvou, ktorá je skvelým zdrojom antioxidantov. V neposlednom rade mrkva obsahuje luteín, beta-karotén a zeaxantín, ktoré priaznivo pôsobia na zdravie očí. Samotný jeden pohár pokryje 400% dennej potreby vitamínu A, čo je najdôležitejšia živina potrebná k ochrane zraku.

Ako si džús pripraviť?

K príprave mrkvového džúsu budete potrebovať dve šálky vody, dve šálky nakrájanej alebo nastrúhanej mrkvy, lyžicu citrónovej šťavy, čajovú lyžičku čerstvého nasekaného zázvoru a prípadne aj pár kociek ľadu. Všetky ingrediencie okrem ľadu rozmixujte v mixéri. Ľad pridajte až nakoniec. Pite ideálne ráno ešte pred raňajkami.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. júla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.