Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pitný režim detí v lete

reklama:
Pitný režim detí v lete

V horúcich letných dňoch je veľmi dôležité dbať na pitný režim detí. Bolesti hlavy, únava, malátnosť, podráždenosť, zápcha a v neposlednom rade i problémy s obličkami – to všetko môže mať jedinú spoločnú príčinu – nedostatok tekutín v organizme. Je potrebné, aby deti každý deň dostali nevyhnutný objem tekutín. Hoci aj po kvapkách. Dieťa sa totiž dehydruje oveľa skôr, než vám vôbec stihne oznámiť, že je smädné.

Voda je základom života a všetkých dejov v živom organizme. Človek prežije týždeň i dva bez jedla, ale bez tekutín vydrží sotva dva dni. Hovoríme pritom o dospelom človeku. Dieťa je na znížený prísun tekutín, alebo ich odopieranie oveľa citlivejšie. Dôvodom je podiel vody v jeho organizme – tá totiž tvorí až 80 percent celkovej hmotnosti novorodenca na rozdiel k 60 percentám hmotnosti dospelého človeka. K dehydratácii preto prichádza pri najmenších deťoch veľmi rýchlo. Dojča, ktoré váži 5 kilogramov, pri nedostatočnom príjme tekutín má vážny problém v zmysle dehydratácie pri strate váhy približne od 5 percent svojej aktuálnej hmotnosti. Základné pravidlo letných dní teda znie – piť, piť, piť!

Koľko vody dieťa potrebuje?

Mamičky sa často pýtajú, koľko vody ich dieťatko vlastne potrebuje vypiť. Potreba tekutín je vo všeobecnosti závislá od veku dieťaťa, zloženia jeho stravy, najmä obsahu bielkovín a solí, ako aj od funkcie obličiek, presnejšie jej koncentračnej (zahusťovacej) schopnosti. Platí, že koncentračná schopnosť v novorodeneckom a včasnom dojčenskom veku je nízka. To znamená, že na vylúčenie solí a odpadových produktov metabolizmu dieťa potrebuje dostatok tekutín. Ak oblička z rôznych príčin nevylúči dostatočné množstvo soli a odpadových látok z organizmu, môže nastať ich ukladanie v telesných tkanivách.

Odporúčania pre denný príjem tekutín u detí počas teplých dní sú nasledovné:

Novorodenec – u najmenších detí sa príjem tekutín zabezpečuje prevažne materským mliekom. Plne dojčené dieťa nepotrebuje prísun iných tekutín vo forme vody alebo čajov. Toto však platí len v letných mesiacoch pri teplotách nižších ako 25 °C. V horúcich letných dňoch musíme dieťaťu podávať aj iné tekutiny – napríklad dojčenskú vodu alebo špeciálne čajové nápoje určené pre najmenšie dojčatá. U detí, ktoré z rôznych príčin mamy nedojčia, ale živia ich náhradnými formulami, je potrebné pridať minimálne 50 až 75 ml vody/kg hmotnosti/deň.

Staršie dojča – pri zaraďovaní tuhej stravy do jedálneho lístka dieťaťa už treba zaradiť aj dostatočné množstvo tekutín, a to predovšetkým dojčenskej vody a čajov. Do čaju nepridávajte cukor a vzhľadom na alergie ani med alebo citrón. Minimálne by malo dieťa piť aj čierny čaj (odporúča sa v podstate len pri hnačkách), nakoľko pôsobí povzbudzujúco a váš drobec môže mať problémy so spánkom a s nepokojom.

Dieťa vo veku 1 až 3 roky – keď mamička prestane dojčiť a v jedálnom lístku dieťaťa už prevláda tuhá strava, samotný príjem tekutín relatívne klesá. Preto musí skutočný príjem tekutín stúpnuť. Dieťa už okrem vody a mlieka pije aj ovocné džúsy či zeleninové šťavy. Žiaľ, už v tomto veku je veľa detí navyknutých na sladké malinovky, ktoré sú úplne nevhodné. Predstavujú zbytočný energetický príjem, čím zvyšujú riziko obezity, zároveň sú hlavným vinníkom kaziacich sa zubov u detí a okrem toho neuhasia smäd, ale naopak ho podporujú. V nijakom prípade nedávajte deťom ani kolové nápoje obsahujúce kofeín a zvýšený objem fosfátov, alebo nápoje typu tonik s obsahom chinínu. Keď kupujete sladené malinovky v obchode, všimnite si, čo všetko obsahujú – umelé farbivá, umelé sladidlá, konzervačné látky a rôzne ochucovadlá naozaj nie sú pre dieťa to pravé.

Ako sme už spomenuli, samotný príjem tekutín od narodenia postupne stúpa. Ideálne by mal vyzerať asi takto:

Vek Objem tekutiny v ml/24 h Objem tekutiny v ml/kg/24 h
3 dni 250-300 80-100
2 týždne 400-500 125-150
3 mesiace 750-850 140-150
6 mesiacov 950-1100 130-145
9 mesiacov 1000-1250 130
1 rok 1100-1300 120-135
2 roky 1350-1500 100-125
4 roky 1600 90-100
5 až 7 rokov 1600-2000
8 a viac 2000

Základom pitného režimu dieťaťa v ktoromkoľvek veku by mala byť číra, nízko mineralizovaná, pramenitá neperlivá voda s obsahom minerálnych látok maximálne 150 – 400 mg/l už u väčších detí. Pri výbere vôd u dojčiat preferujte vody s označením „dojčenská voda“. Ak uvažujete o používaní vody z vlastnej studne, radšej si nechajte preveriť jej zloženie. Zaujímať by vás mal predovšetkým obsah dusičnanov, ktoré v najmladšom dojčenskom veku môžu spôsobiť závažné ochorenie – methemoglobinémiu. Jej následkom je neokysličovanie krvi a nemožnosť naviazania kyslíka na hemoglobín.

Kedy zvýšiť príjem tekutín

Zvýšená potreba tekutín môže nastať pri patologických stavoch vychádzajúcich z detského organizmu, napríklad pri chorobách, ktoré sprevádza zvýšená teplota, vracanie a hnačky, alebo pri zmenených vonkajších vplyvoch – v čase letných horúčav. Je potrebné si uvedomiť, že nedostatok vody môže viesť k celkovému vysileniu organizmu až k jeho kolapsu a smrti.

Príznaky dehydratácie u dieťaťa

Základnými príznakmi dehydratácie sú únava, malátnosť, u väčších detí bolesť hlavy, závraty, nepokoj, nechutenstvo, v neskoršom štádiu sa zrýchľuje pulz, skracuje sa dych, čo súvisí so šokovým stavom. U najmenších detí vidíte prvé príznaky dehydratácie veľmi rýchlo vo forme zvráskavenej kože a zníženého napätia kože. Treba si všímať suché sliznice, bielo alebo až dohneda povlečený jazyk, ktorý sa lepí na lyžičku. A navyše, na nedostatok tekutín v organizme vášho dieťaťa vás upozornia aj suché plienky.

Dehydratácia môže mať rôzne stupne, podľa straty telesnej hmotnosti od aktuálnej hmotnosti dieťaťa v percentách s následným delením: na ľahký (o 5 %), stredný (o 5 – 10 %) a ťažký stupeň (o 10 %).

Prvá pomoc pri dehydratácii spočíva v tom, že do organizmu musíte dodať stratené tekutiny. Základom je posúdiť stav dieťaťa podľa vyššie spomínaných príznakov. V úvode alebo len pri krátkom trvaní ochorenia spojeného s nedostatočným príjmom tekutín môžete dieťa začať liečiť doma. V lekárňach dostanete kúpiť rehydratačné roztoky, ktoré stačí len rozmiešať vo vode a dať dieťaťu vypiť – zabezpečia rýchle dodanie iónov a vody. U starších detí alebo v prípade, že potrebujete zasiahnuť ihneď, je dobré podať dieťaťu minerálnu vodu s vyšším obsahom iónov. Zapamätajte si, že pri dlhšie trvajúcej dehydratácii nesmiete podávať sladké beziónové tekutiny, ako napríklad veľmi sladený čaj. Po podaní rehydratačného roztoku musíte zároveň pomaly pridávať ďalšie tekutiny a dbať na ich pravidelný príjem. Keď sa nám nedarí stav zvládnuť a dieťa odmieta piť naďalej, je nutné vyhľadať lekársku pomoc na podanie tekutín pomocou infúznych roztokov.

A na záver ešte upozornenie: pri stavoch spojených s horúčkou alebo pri úpale je potrebné pridať tekutiny navyše. Pravidlo – každý stupeň C navyše od normálnej telesnej teploty (37 °C) pridať 50 až 100 ml tekutiny jednorazovo.

Ako donútiť dieťa dostatočne piť

V prípadoch, kedy dieťa odmieta piť, je potrebné ho vhodne motivovať. Napríklad tak, že mu vodu nalejete do pekného pohárika s obľúbenou rozprávkovou postavičkou, alebo mu dovolíte piť ju so slamkou. Ak aj napriek tomu dieťa pije málo, skúste mu vodu dodať do organizmu aj inak, napríklad pomocou riedkych polievok a ovocia či zeleniny (u detí nad jeden rok). Keď je dieťa choré, má hnačku, vracia alebo má vysoké teploty, možno dodať tekutiny napríklad vstrekovaním striekačkou priamo do úst, alebo použiť u novorodencov kvapkadlo. Z potravín u väčších detí napríklad uhorky obsahujú až 95 percent vody, rovnako aj šalát, a rajčiny majú len o 2 percentá vody menej.

Z ovocia najviac vody obsahuje jednoznačne červený melón, ktorý jej má v sebe až 80 percent. Takže ak si vaše dieťa pochutná na štvrtke melóna, nečudujte sa, že už nechce piť.

Vhodné nápoje na uhasenie smädu

Nápoje, ktoré konzumujeme by mali mať určité vlastnosti. Najmä v lete nesmú byť príliš studené. Chladené až ľadové tekutiny sa v organizme chovajú ako voda na rozpálenej platni – zasyčia a vyparia sa. Vlažné nápoje prechádzajú telom postupne, a osviežia ho preto omnoho viac. Ľadové nápoje okrem toho zhoršujú trávenie a môžu vyvolať aj zápal sliznice žalúdka.

Pre deti v rámci pitného režimu prichádzajú do úvahy rôzne typy nealkoholických nápojov. Nealkoholické nápoje sa delia na vody a ochutené nápoje – minerálna voda, pramenitá stolová voda, liečivá voda, balená pitná voda, sódová voda, limonáda, ovocná a zeleninová šťava, nektár, ovocný a zeleninový nápoj, koncentrát, povzbudzujúci nápoj. Z týchto nápojov odporúčame v letnom období podávať najmä:

Vody

  • balená pitná voda – pokiaľ je do nej pridaný CO2, predáva sa ako sódová voda.
  • stolová voda – od balenej sa líši tým, že je vyrobená z podzemného zdroja a nesmie byť chemicky upravovaná. Táto voda je mierne mineralizovaná (cca 200 g/1 l), a preto je vhodná aj na pitie vo vyššom množstve. Môže byť však nevhodná ako dojčenská voda, čo závisí na jej zložení a obsahu minerálov. Podmienkou pre dojčenskú vodu je nízky obsah dusičnanov.

Minerálne vody

Sú neochutené alebo s pridaním prírodných alebo umelých aróm a sladidiel. Podstatným rozdielom medzi stolovou vodou a minerálnou vodou je jej celková mineralizácia, ktorá sa pri minerálnych vodách počíta už na tisíce gramov na 1 liter. Všímať si treba zloženie a obsah jednotlivých minerálov. Medzi prvky, ktoré organizmus potrebuje, patrí najmä vápnik, horčík, draslík a železo. Taktiež stopové prvky ako je selén, zinok, mangán, chróm a nikel sú nepostrádateľné. Ich obsah je však pomerne nízky (mikrogramy). Najdôležitejším prvkom, ktorého obsah je treba sledovať, je sodík. Jeho zvýšený príjem je rovnako škodlivý ako jeho nedostatok. Väčšinu sodíka pritom človek prijíma v podobe kuchynskej soli a vďaka nesprávnym stravovacím návykom si na jeho nedostatok väčšina ľudí nemôže sťažovať. Dlhodobé prekračovanie jeho prípustných hodnôt zvyšuje riziko rakoviny žalúdka a je hrozbou vzniku mnohých srdcovo-cievnych ochorení. Vyššia koncentrácia sodíka nie je vhodná ani pre deti vyšších vekových skupín.

Čaj

Je zdrojom niektorých stopových prvkov – mangánu a fluóru, obsahuje aj malé množstvo riboflavínu a niacínu. Silný čaj vo väčšom množstve narušuje vstrebávanie železa. Pitie čaju však nie je spájané so zvýšeným rizikom žiadneho chronického ochorenia.

Stále viac dôkazov poukazuje na to, že antioxidanty môžu hrať veľkú ochrannú úlohu proti niektorým ochoreniam, ako sú poruchy srdca, mŕtvica, či rakovina. Čajové flavonoidy vykazujú veľkú antioxidačnú aktivitu, a preto bola antioxidačná sila čaju porovnávaná s ovocím a zeleninou v mnohých štúdiách. Jedna z nich ukazuje, že denná konzumácia troch šálok čaju má rovnaké antioxidačné účinky ako denná konzumácia šiestich jabĺk. Iná štúdia dokázala, že jedna alebo dve šálky čaju majú rovnaký účinok ako päť kusov ovocia alebo zeleniny alebo 400 mg vitamínu C.

Pitný režim detí v období horúčav počas pobytu v škole

Z hľadiska ochrany zdravia sú na zabezpečenie správneho pitného režimu žiakov v školách vhodné prírodné nápoje s nižším obsahom cukru, sódová voda a minerálne vody (s vhodným zložením), výhodou ktorých je nízka energetická hodnota, a nesladený tmavý i ovocný čaj. Vhodné je tiež pitie „obyčajnej“ vody, za predpokladu dodržania zdravotných požiadaviek na jej kvalitu a spôsob pitia (poháriky, vodné fontánky a pod.).

Sladené malinovky a kolové nápoje je nutné v pitnom režim obmedzovať, resp. ich z pitného režimu úplne vylúčiť. Nápoje s obsahom kofeínu a chinínu nesmú byť v zmysle súčasnej legislatívy súčasťou sortimentu v bufetoch, automatoch a iných formách ambulantného predaja zriadeného v rámci zariadení pre deti a mládež. Tieto odporúčania sú v súlade s Programom ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorý prijala vláda SR na zlepšenie zdravotného stavu obyvateľov prostredníctvom výživy.

Zdroj: ÚVZ SR, www.uvzsr.sk

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. júna 2013

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.