Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Plánujete prírastok do rodiny? Ovulácia je kľúčom k rýchlemu otehotneniu

reklama:
Plánujete prírastok do rodiny? Ovulácia je kľúčom k rýchlemu otehotneniu

Naliehavosť biologických hodín dokáže byť neúprosná. Ak sa túžite stať mamičkou, mali by ste čo najlepšie spoznať svoj cyklus a najmä vedieť, kedy prichádza ovulácia. Šanca splodiť bábätko je totiž práve v tomto období periódy najvyššia.

Či už sa iba vopred snažíte lepšie porozumieť ženskému reprodukčnému systému, alebo ste rozhodnutá vydať sa na krásnu cestu tehotenstva, mali by ste byť zasvätená do podrobností menštruačného cyklu. Čo to vlastne je ovulácia, kedy k nej dochádza a čo má do činenia s otehotnením? Odpovede na tieto a ďalšie otázky vám prinášame v nasledujúcom článku.

View this post on Instagram

A post shared by Anne Olana Dek Birikim (@notmombutwant) on Nov 12, 2018 at 10:40am PST

Plodné a neplodné dni

Od okamihu, kedy sa rozhodnete stať matkou, začnete si oveľa hlbšie uvedomovať význam plodných a neplodných dní. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať ako hotová veda, nie je až také náročné odhaliť, kedy môže dôjsť k počatiu bábätka a kedy z toho pravdepodobne nič nebude. Zvyčajne sa stačí riadiť svojou periódou a sledovať signály tela.

Plodné obdobie ženy trvá približne jeden týždeň v rámci celého mesačného cyklu. Prichádza zvyčajne v jeho strede a zahŕňa niekoľko dní okolo ovulácie.

Čo je to ovulácia

Ženské telo je prírodou perfektne naprogramované na to, aby dokázalo počať nový život. Mesiac čo mesiac jeden z vaječníkov uvoľní zrelé vajíčko, pripravené na oplodnenie. Tento proces sa nazýva ovulácia a je predpokladom k tomu, aby sa žena mohla stať matkou.

https://youtube.com/watch?v=NkLUA05ExHA

V prípade, že počas ovulácie nedôjde k splynutiu spermie a vajíčka, a teda neprebehne jeho následné oplodnenie, dochádza k menštruačnému krvácaniu. Ďalšia príležitosť na počatie dieťatka tak opäť prichádza až v rámci ďalšej periódy.

Kedy k nej dochádza

Ak túžite po bábätku, je nesmierne dôležité poznať svoj cyklus. Vedieť, kedy ovulujete – teda kedy sa vajíčko uvoľní z vaječníkov – je kľúčom k úspechu číslo jedna. Vaše šance na otehotnenie sa zlepšia, ak máte sex práve v tomto konkrétnom období vašej periódy.

Ženský cyklus sa meria vždy od prvého dňa menštruácie a v ideálnom prípade trvá 28 dní. Niektoré ženy však môžu mať kratšie alebo aj dlhšie cykly. Všeobecne sa považuje za normálne a zdravé, ak sa perióda pohybuje v rozmedzí 21 až 35 dní.

K ovulácii zvyčajne prichádza približne v polovici cyklu, teda v ideálnom prípade 14 dní pred príchodom ďalšej menštruácie. Tento časový údaj je však len veľmi orientačný a u každej ženy sa môže líšiť. Zvyčajne sa preto uvádza, že ovulácia nastáva medzi 13. a 16. dňom cyklu. Na jej nástup môžu tiež vplývať aj ďalšie faktory, akými sú stres či rôzne ochorenia.

Typické príznaky

To, že sa blíži čas ovulácie, môže vnímať každá žena inak. Kým jedna cíti jednoznačné náznaky, že plodné obdobie je za dverami, iná nepozoruje na sebe žiadne zmeny. Niektoré symptómy vám však môžu prezradiť, že ovulácia sa hlási o slovo a s ňou aj skvelá príležitosť zapracovať na vytúženom potomkovi.

Pošvový hlien

V čase ovulácie sa konzistencia tzv. cervikálneho hlienu mení tak, aby boli zabezpečené ideálne podmienky pre spermie smerujúce k vajíčku. Hlien zrazu pripomína vaječný bielok, stáva sa priehľadný, ťahavý a je ho akosi viac ako obyčajne. Po skončení ovulácie sa opäť mení na tuhší, farba belavie, až sa hlien úplne stráca.

Zvýšená teplota

Plodné obdobie u ženy je charakteristické aj zvýšenou telesnou teplotou. V priebehu ovulácie môže narásť o 0,4 až 1,0 stupňa Celzia.

Pobolievanie bruška, citlivosť pŕs

V čase, kedy dochádza k ovulácii, je ženské telo pod zvýšenou koncentráciou hormónov. Niektoré dámy preto môžu pociťovať určité telesné zmeny, ako zvýšenú citlivosť pŕs a bradaviek, či bolesti v podbrušku, ktoré zvyknú prezrádzať, že už dochádza k uvoľneniu vajíčka.

Foto: pexels.com

Čo ju pomôže odhaliť

Pokiaľ si nie ste istá presnosťou príznakov, prípadne žiadne na sebe nepozorujete, môžete siahnuť aj po niektorej z osvedčených pomôcok na určenie plodných dní. Nebojte sa využiť tiež ich kombináciu.

Menštruačný kalendárik

Vždy stojí za námahu viesť si poznámky o svojom cykle. Záznamy vám pomôžu mať ho dobre pod kontrolou a zistiť, ako vaše telo v skutočnosti funguje. Pri pravidelnom cykle si navyše viete vypočítať, kedy u vás dochádza k ovulácii a tomu prispôsobiť vaše snahy o založenie rodiny.

Foto: pexels.com

Ovulačná kalkulačka

Internet je plný pomôcok a aplikácií, ktoré vám uľahčia odhaliť plodné dni. Obyčajne stačí zadať dátum začiatku poslednej menštruácie a dĺžku vášho cyklu. Kalkulačka vám vypočíta, kedy je pravdepodobnosť splodiť dieťa najvyššia.

Meranie bazálnej teploty

Ide o výbornú pomôcku ako spoznať a lepšie pochopiť svoj cyklus, a tiež odhaliť ovuláciu. Merania treba robiť vždy ráno, po zobudení, kedy je telo odpočinuté. Zásadou je opakovať ich každý deň, vždy v tú istú hodinu. Iba tak budú hodnoty porovnateľné a vy budete vedieť, aké zmeny prebiehajú vašim telom.

Ovulačné testy

Odhaliť, kedy je správny čas na snaženie sa o bábätko, môžu aj ovulačné testy. Zisťujú prítomnosť hormónu, ktorého hodnoty sa zvyšujú práve pred nastávajúcim uvoľnením vajíčka. Najdostupnejšie sú testy z moču, ktoré fungujú na podobnom princípe ako tie tehotenské.

View this post on Instagram

A post shared by @endometriosis_and_me3 on Oct 18, 2018 at 9:02am PDT

Vreckový ovulačný mikroskop

V dnešných časoch môžete stiahnuť už aj po vyspelejších technologických pomôckach. Ovulačný tester vo veľkosti rúžu určí, kedy ovulujete na základe vašich slín.

Kedy je najlepší čas na otehotnenie

Spermie dokážu prežiť v ženskom tele až 5 dní. Preto ak máte sex aspoň päť dní pred očakávanou ovuláciou, existuje vyššia pravdepodobnosť, že najrýchlejšia spermia nájde cestu k vajíčku. Uvádza sa však, že najideálnejšie je mať pomer dva dni pred tým, než dôjde k ovulácii.

Po ovulácii vajíčko prežíva iba 12 až 24 hodín, takže šance na otehotnenie sa opäť znižujú a na ďalšiu príležitosť si často treba počkať do nasledujúceho mesiaca.

Anovulačný cyklus

O anovulačnom cykle hovoríme v prípade, že u ženy z nejakého dôvodu nedôjde k dozretiu vajíčka a jeho následnému uvoľneniu. Ak sa niečo podobné prihodí raz, netreba panikáriť. Horšia situácia nastáva, ak výpadok ovulácie nastáva pravidelne. Vtedy môže ísť o poruchu plodnosti a treba vyhľadať odborníka.

Ak chcete vedieť, nakoľko správne váš cyklus funguje a odhaliť prípadné problémy s ovuláciou, zaveďte si menštruačný kalendárik. Tatiež môžete využiť ostatné pomôcky na sledovanie príznakov ovulácie, ktoré vám naznačia, či je všetko v poriadku, alebo je načase kontaktovať lekára

Zaujímavé fakty o ovulácii

  • Každá žena sa rodí s miliónmi nezrelých vajíčok, ktoré čakajú na začiatok ovulácie.
  • Zvyčajne sa pri ovulácii uvoľňuje iba jedno vajíčko.
  • Vajíčko žije 12 – 24 hodín po opustení vaječníkov
  • Ovulácia môže byť ovplyvnená stresom, chorobou, alebo aj obyčajným narušením zaužívanej rutiny.
  • K usadeniu oplodneného vajíčka v sliznici maternice dochádza 6 – 12 dní po ovulácii.
  • Menštruačné krvácanie môže nastať aj v prípade, že k ovulácii nedošlo.
  • K ovulácii, naopak, môže dôjsť aj keď nenastane menštuácia.
  • Ak nie je vajíčko oplodnené, rozpadne sa a vstrebáva sa do maternicovej výstelky.

Zdroje:

http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/understanding-ovulation/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/ovulation-signs

Foto: pexels.com, Instagram

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. novembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.