Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pokiaľ spozorujete tieto príznaky, mali by ste ísť k doktorovi. Zdravie máte iba jedno

reklama:
Pokiaľ spozorujete tieto príznaky, mali by ste ísť k doktorovi. Zdravie máte iba jedno

Ľudské telo je naozaj zložitá vec. Obsahuje 60 chemických prvkov a perfektný podiel vody, bielkovín, tukov a minerálov. Všetko toto je pre vaše zdravie rozhodujúce a niekedy, keď vám niečo chýba, vám vaše telo dáva signály, aby ste situáciu napravili. Pretože si uvedomujeme, ako je ľudské zdravie cenné, pripravili sme pre vás zoznam najčastejších príznakov nedostatočnej výživy. Pre kontrolu odporúčame prejsť všetky a nad všetkými sa riadne zamyslieť, či sa u vás v poslednej dobe neobjavujú viac, než je bežné.

Krehké vlasy a nechty

To môže byť spôsobené nedostatkom bielkovín. Tie tvoria veľkú časť vášho tela. Vaše kosti, svaly, koža, vlasy a nechty obsahujú bielkoviny. Preto nedostatok bielkovín ovplyvňuje celé telo a môže spôsobiť veľmi vážne zdravotné problémy. Prvé príznaky, ktorých si všimnete, sú práve problémy s nechtami, vlasmi a kožou. Ľudia, ktorí konzumujú mäso pravidelne, majú len veľmi malú šancu čeliť týmto problémom. A pamätajte, že existuje veľa vegetariánskych zdrojov bielkovín, ako sú: fazuľa, orechy, zelený hrášok, cícer, huby, tofu, ovos, a pod.

Suchá pokožka a vrásky

Esenciálne mastné kyseliny, najmä omega-6, sú veľmi dôležité, pretože vytvárajú kožnú bariéru proti strate vody. Ak ich máte nedostatok, môže to viesť k extra suchej koži, ktorá je náchylná k vráskam. Vaša koža môže byť podráždená, svrbiaca, alebo popraskaná. Ďalšími nepríjemnými príznakmi sú lupiny, vypadávanie vlasov a suché oči. Tí, ktorí držia diétu a znižujú príjem tukov, sú tak v ohrození.

Trvalá únava a svalová slabosť

Ide o príznaky nedostatku horčíka. Ak sa cítite vyčerpaní aj potom, čo ste sa práve prebudili a ste neustále unavení a slabí, je to znamenie, že potrebujete niektoré potraviny bohaté na horčík vo svojej každodennej strave. Najlepším zdrojom horčíka sú: mandle, arašidy, tekvicové semienka, ľanové semienka, slnečnicové semienka, chia semienka, kešu orechy a kakao.

Bledosť

Ak vaša koža vyzerá bledo, môže to byť známka nedostatku železa, čo znižuje hladinu hemoglobínu vo vašich červených krvinkách. Takže krv stráca svoju farbu a spôsobuje, že vaša koža a niekedy aj vaše ďasná, nechty a vnútro vašich pier a viečok strácajú svoju prirodzenú a zdravú farbu. Ľudia v ohrození sú: tehotné ženy, tí, ktorí pravidelne darujú krv, ľudia so zlou stravou a vegetariáni. Pečeň a červené mäso sú veľmi bohaté na železo a ak ich nejete, mali by ste konzumovať viac špenátu, šošovice a brokolicu.

Akné, alebo kožné vyrážky

Ak ste veľkým fanúšikom spracovaných potravín, alebo alkoholu, jeden deň môžete zažiť nedostatok zinku vo vašom tele. Nedostatok zinku ovplyvňuje celé vaše telo a spôsobuje problémy s črevami a imunitným systémom. Výsledkom môže byť alergia a negatívny vplyv na stav vašej pokožky. Potraviny bohaté na zinok sú: ustrice, hovädzie, jahňacie a kuracie mäso, fazuľa, cícer, tekvicové semienka, kešu, huby a špenát.

Náhle zvýšenie hmotnosti

Ak nemôžete vysvetliť svoje neočakávané prírastky hmotnosti, pravdepodobne máte nedostatok jódu. Jód je zodpovedný za produkciu hormónov štítnej žľazy, ktoré pomáhajú riadiť váš metabolizmus a pokiaľ je ich hladina nízka, vaše telo spaľuje menej kalórií, a vy tak následne začnete ukladať tuky. V potravinách nie je veľa zdrojov, ale v morských plodoch je veľa jódu, rovnako ako v mliečnych výrobkoch a jódovanej soli.

Krvácanie ďasien a pomalé hojenie rán

Ak máte tento problém, pravdepodobne máte nedostatok vitamínu C. V súčasnej dobe to nie je príliš bežné, ale existujú skupiny ľudí, ktoré sú ohrozené, ako sú tehotné a dojčiace ženy, starší ľudia a fajčiari. Nie je ťažké získať dostatok vitamínu C, ak máte zdravú a vyváženú stravu a konzumujete pravidelne čerstvé ovocie a zeleninu.

Depresia

Ak máte pocit depresie, najmä v zimných mesiacoch, môže to byť známka nedostatku vitamínu D. Je to veľmi časté a väčšinou to postihuje tých ľudí, ktorí trpia nedostatkom slnečného svetla, pretože žijú ďaleko od rovníka, alebo zostávajú v interiéri po celú dobu. Vďaka tmavej koži a nadváhe je to ešte riskantnejšie. Ak nemáte príležitosť získať viac slnka, doprajte si vitamínové doplnky a jedzte potraviny bohaté na vitamín D, ako je losos, treska, pečeň, sleď, sardinky, krevety, žĺtky, tuniak, ustrice a huby.

Stanovenie diagnózy môže byť oveľa komplikovanejšie. Jeden symptóm môže naznačovať rôzne problémy, niekoľko rôznych nedostatkov môže prísť dohromady, alebo jeden nedostatok môže spôsobiť ďalšie. Zdravé stravovanie a zdravý životný štýl sú nevyhnutné, aby ste sa cítili dobre. Pamätajte, že ste to, čo jete. A miesto boja s príznakmi sa pokúste nájsť príčinu a poraziť ju.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.