Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Popôrodná depresia

reklama:
Popôrodná depresia

Vaše vytúžené dieťatko je na svete a vás zasiahla depresia. Zrazu necítite ten obrovský pocit šťastia, aj keď ste sa naň neskutočne tešili? Obávate sa, že to nezvládnete a budete zlou matkou? Možno práve prežívate popôrodnú depresiu.

Rozlišujeme tri druhy popôrodných depresií:

  1. popôrodná depresia
  2. popôrodné baby blues
  3. popôrodná psychóza

Popôrodná depresia

Popôrodnú depresiu prežíva približne každá šiesta žena. Objavuje sa asi v treťom týždni po pôrode a vrcholí v ôsmom mesiaci.

Medzi typické príznaky patrí únava, vyčerpanie, smútok, depresívna nálada, úzkostlivosť, nekontrolovateľný plač, podráždenosť, výrazné zmeny hmotnosti /spojené s nechutenstvom, prípadne nadmernou konzumáciou jedla/, nespavosť /nesúvisiaca so vstávaním ku bábätku/, niekedy aj myšlienky na smrť.

Mamička má výčitky svedomia, že k svojmu dieťatku nič necíti, alebo ho dokonca nenávidí. V niektorých prípadoch sa bábätka nedokáže ani dotýkať a postarať sa oň. Obviňuje sa, že ako matka zlyhala.

Hanbí sa priznať svojim blízkym so svojimi pocitmi, bojí sa, že ju najbližší nepochopia, alebo ju za to budú odsudzovať. Veď všetci sú takí nadšení malým človiečikom, nemôže im predsa povedať, že ona, jeho mama, ktorá ho deväť mesiacov nosila vo svojom vnútri a v bolestiach ho porodila, k nemu nič necíti, alebo ho nenávidí.

Pri popôrodnej depresii je veľmi dôležitá všímavosť partnera, rodičov, prípadne najlepšej kamarátky. Mamička si málokedy uvedomí, že jej problémy by mohli súvisieť s popôrodnou depresiou. Aj keď o nej už počula, alebo o nej čítala. Máloktorá žena, ktorá čaká svoje vytúžené dieťatko, si pripustí, že takéto niečo by sa mohlo stať práve jej.

Na rozdiel od „baby blues“ je popôrodná depresia dlhodobejšou, ale aj omnoho závažnejšou záležitosťou. Vyžaduje si odbornú pomoc psychológa spojenú s liečbou antidepresívami.

Popôrodné baby blues

Popôrodné baby blues prežíva takmer 80% čerstvých mamičiek a objavuje sa medzi druhým až desiatym dňom po pôrode.

Príznakmi sú plačlivosť, podráždenosť, úzkostlivosť, vnútorné napätie. Toto je spôsobené prudkým poklesom hladiny hormónov po pôrode.

Pri „baby blues“ je veľmi dôležitá podpora blízkeho okolia – v nemocnici prístup zdravotníckych pracovníkov, doma podpora partnera a najbližšej rodiny.

Popôrodné „baby blues“ je krátkodobou záležitosťou, do dvoch týždňov po pôrode sa samé od seba stráca. Nevyžaduje si žiadnu špeciálnu liečbu. Ak by však príznaky pretrvávali aj po tomto období, môže ísť o začiatok vážnejšej popôrodnej depresie.

Popôrodná psychóza

Popôrodná psychóza sa vyskytne asi u jednej ženy z tisícky. Nazýva sa aj laktačná psychóza. Objavuje sa od 48-72 hodín po pôrode až do niekoľkých týždňov po pôrode.

Príznakmi sú podráždenosť, nepokoj, problémy so spánkom. V krátkom čase začnú prichádzať halucinácie a bludy, strata kontaktu s realitou. Mamička počuje hlasy, začne si myslieť, že dieťatko je podvrhnuté a podobne.

Popôrodná psychóza je veľmi nebezpečná ako pre mamičku, tak aj pre dieťatko. Vyžaduje okamžitú hospitalizáciu a následnú psychiatrickú liečbu. Neliečenie by mohlo vyústiť do prípadnej samovraždy matky alebo vraždy novorodenca.

U mamičky, ktorá už raz prekonala popôrodnú psychózu je riziko až 90%, že sa u nej pri druhom dieťatku, bez potrebnej liečby, toto závažné ochorenie objaví znovu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. decembra 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.