Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pôrod doma alebo v nemocnici? Mamičky majú viacero možností, ako priviesť dieťa na svet

reklama:
Pôrod doma alebo v nemocnici? Mamičky majú viacero možností, ako priviesť dieťa na svet

Najdôležitejší deň každej ženy môže mať rôzne podoby. Dnes už si budúce mamičky poväčšine môžu vybrať, akým spôsobom privedú na svet svoje bábätko. Najbežnejším v našich končinách je pôrod v nemocnici, či už prirodzeným spôsobom či cisárskym rezom. Mnoho žien však túži rodiť doma, prípadne do vody. Aké sú pozitíva či negatíva jednotlivých možností?

V pohodlí domova

Rodiť v dobre známom prostredí je snom mnohých mamičiek. Pôrod v pohodlí domova je pre ženu príjemnejší, pretože sa dokáže viac uvoľniť a eliminovať stres z nemocničného prostredia. Ak sa však vyskytnú problémy, môže to znamenať veľké riziko. V prípade, že zdravotnícka pomoc nezasiahne včas, môže to mať fatálny následok pre mamičku i jej dieťatko.

View this post on Instagram

A post shared by J. Mansfield Photography (@jmansfieldphoto) on Oct 26, 2018 at 7:14am PDT

Pôrodné duly

Ide o vyškolené ženy, ktoré poskytujú najmä psychickú oporu rodičkám. Pomáhajú prekonávať pôrodné bolesti a keď nastanú komplikácie, tak rodičku upokojujú.

Pôrod do vody

Má pozitívny vplyv na rodičku. Voda ju nadnáša, je uvoľnená. Je dobré, ak vám je umožnené, aby ste aspoň prvú dobu pôrodnú mohli stráviť vo vode.

View this post on Instagram

A post shared by Katie Johnson (@birthandbreathe) on Oct 21, 2018 at 10:05am PDT

Prirodzený pôrod v nemocnici

Služby pôrodníc využíva na Slovensku prevažné percento nastávajúcich mamičiek. Čakajú tam na vás štandardné procedúry (príjem, holenie, klystír, monitorovanie). Dnes už si rodičky majú možnosť vybrať pôrodnicu, ktorá sa svojimi službami čo najviac približuje k ich predstave. Isté služby sú však považované za nadštandardné a treba si za ne priplatiť.

Epidurálna anestézia

Je vhodná pre rodičky, ktoré majú strach z pôrodu a s ním súvisiacich bolestí. Účelom tzv. epidurálky je ich tlmiť. O jej prijatí sa rozhoduje rodička, lekár zhodnotí situáciu a ak odsúhlasí jej aplikovanie, podáva ju anesteziológ.

Pri použití epidurálnej anestézy je plne zachovaná hybnosť končatín, možnosť používania brušného svalstva a svalstva panvového dna. Potlačená je len bolestivosť kontrakcií. Nástup účinku je väčšinou do pol hodiny.

Zazmluvnenie lekára

Ak chcete mať pri pôrode doktora, ktorého dôverne poznáte, budete si musieť priplatiť. Výška poplatku sa môže líšiť v závislosti od pôrodnice, ktorú si vyberiete. Cena sa však pohybuje od 150 do 300 eur.

Cisársky rez

Ide o operačnú metódu pôrodu, ktorá sa zvyčajne vykonáva v nevyhnutných situáciách. Odporúča sa vtedy, ako boli počas tehotenstva zistené riziká, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť matku alebo jej bábätko. Treba mať na pamäti, že cisársky rez je zásah do tela a zotavovanie po ňom je náročnejšie, ako po prirodzenom pôrode.

Foto: pixabay.com

Primárny cisársky rez

Ide o dopredu plánovaný zákrok, ktorý sa vykonáva ešte pred začatím kontrakcií. Dôvodov na jeho nariadenie môže byť viacero:

  • Abnormálna poloha dieťatka, ktorá môže byť prekážkou v pôrodných cestách.
  • Úzka panva – nepomer hlavičky a panvy.
  • Placenta praevia – placenta položená pred krčom maternice.
  • Niektoré diagnózy matky – epilepsia,očné ochorenia,srdcové chyby.
  • Pri vysokom riziku infekcie pre dieťa – herpes genitalis, hepatitída B a C, vírus HIV.

Sekundárny cisársky rez

Dochádza k nemu, ak už nastali kontrakcie, ale z nejakých príčin nie je možné dokončiť pôrod prirodzene. Ide napríklad o:

  • Nedostatok kyslíka u dieťatka.
  • Slabá pôrodná činnosť – pomalé napredovanie pôrodu.

Cisársky rez na želanie?

Cisársky rez býva často nevyhnutným spôsobom pôrodu a väčšina mamičiek ho považuje za poslednú možnú alternatívu. V dnešných časoch však čoraz viac žien uvažuje nad touto formou vedenia pôrodu. Dôvodom je možnosť naplánovať si približný termín pôrodu a tiež relatívne menšie zaťaženie bolesťou (ak neberieme do úvahy pooperačné bolesti).

Nanešťastie, častokrát si budúce mamičky neuvedomujú riziká, ktoré cisársky rez prináša. Žena môže trpieť typickými pooperačnými komplikáciami (krvácanie, infekcia, tromboembólia, tvorba zrastov) a jej bábätko je ohrozené poruchou dýchania (prehltnutá plodová voda, vdýchnutie plodovej vody do dýchacích ciest). U dieťaťa môže nastať aj nedostatočné vyprázdnenie pľúc od plodovej vody, nakoľko neprechádzalo tlakom v pôrodných cestách.

Ak sa dieťatko narodí ešte pred nástupom kontrakcií,tak to môže pre neho znamenať stres (doslova sme ho vytrhli z bezpečia), je vystrašené svetlom, chladom, hlukom. Zástancovia tejto filozofie preto odporúčajú plánovať cisársky rez až po nástupe kontrakcií.

Spinálna anestéza

Táto metóda sa vykonáva práve pri cisárskom reze. Anestetikum má za následok znecitlivenie končatín a brucha. Výhodou je, že ženu neuvedie do celkového spánku, a tak má možnosť nielen vnímať priebeh pôrodu, ale najmä byť v bezprostrednom kontakte so svojim dieťatkom ihneď po narodení.

Nevýhodou môže byť pre vás zákrok ako taký, ktorý trvá približne 15 minút. Neraz pri ňom totiž dochádza k zníženiu krvného tlaku (na začiatku), prípadne k bolestiam hlavy a nevoľnosti.

Spinálna anestéza je pre bábätko bezpečná. Nemusíte sa obávať prechodu liekov do obehu dieťatka.

View this post on Instagram

A post shared by Sanne Voets (@sannevoets) on Oct 26, 2018 at 5:34am PDT

Celková narkóza

Ide o úplné uspatie rodičky, ktoré sa zvyčajne vykonáva len v extrémnych prípadoch, teda následkom komplikácií. Výhodou je rýchly nástup účinku anestézy, avšak mamička si zo zákroku nebude nič pamätať, keďže nie je pri vedomí.

K negatívam sa radí aj to, že môže čiastočne dôjsť k utlmeniu dýchacieho centra dieťatka a vy môžete pociťovať bolesť hrdla,zachrípnutie, môžete byť malátna a mať nevoľnosť.

Keď je nutné zasiahnúť

Niekedy sa stáva, že sa prirodzene rozbehnutý pôrod nevyvíja podľa predstáv a treba zasiahnuť. V prípade, že sa dieťatko zasekne v pôrodných cestách, zvyknú sa použiť špeciálne nástroje, ktoré mu pomôžu von.

Kliešťový pôrod

Ide o vytiahnutie plodu pomocou pôrodnických klieští, ktoré sú nasadené na jeho hlavičku. Tento závažný zákrok môže byť život zachraňujúci, no zároveň je dieťatko ohrozené poranením hlavičky a vnútrolebečným krvácaním. Takisto u rodičky môžu nastať poranenia vo forme rozsiahlych trhlín.

Vákuumextrakcia

V tomto prípade ide o vytiahnutie plodu pomocou špeciálneho zariadenia, ktoré sa pod tlakom prisaje na hlavičku. Hrozí tu menšie nebezpečenstvo ako pri použití klieští.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. októbra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.