Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Porodiť mŕtve dieťa? Zdieľanie a súcit sestier napomohol Rachel sa s desivým zážitkom vyrovnať

reklama:
Porodiť mŕtve dieťa? Zdieľanie a súcit sestier napomohol Rachel sa s desivým zážitkom vyrovnať

Tehotenstvo prebiehalo v poriadku až na posledné vyšetrenie krátko pred pôrodom, keď lekár vyslovil tú najhoršiu možnú správu. Dieťaťu nebije srdce, je mŕtve, a odošle Rachel Whalen na operačnú sálu k zákroku, kde je matka nútená porodiť mŕtve dieťa. Žena sa s bolestným zážitkom zrovnala nielen vďaka rodine a priateľom, ale predovšetkým zdravotnému personálu v nemocnici, kde k zákroku došlo. Dnes dokáže hovoriť o materstve, pretože porodila dcéru Frances, ale je matkou dvoch dcér, len jedna už nežije.

Bolestné pôrody mŕtvych detí

Každoročne tisíce žien po celom svete je nútených porodiť mŕtve dieťa. Býva to pre nich bolestná skúsenosť, o ktorej nerady hovoria otvorene. Obávajú sa odsúdenia, že nie sú matkami. Potratili, preto sa za seba a svoje telo hanbia. Navyše sú ľudia pri týchto rozhovoroch v rozpakoch, preto sa ženy, ktorým sa v živote taká udalosť stane, rozhodnú v sebe tento tragický životný moment potlačiť, o svojich pocitoch nehovoriť, na desivú skúsenosť zabudnúť.

Prišla o dieťa tesne pred pôrodom

Rachel mala bezproblémové tehotenstvo a vôbec jej nenapadlo, že pri balení tašky do pôrodnice sa vráti domov sama. Bez dieťaťa, ktorému chystala izbičku a budúcnosť. Verila, že jej dcérka je v poriadku. Tesne pred pôrodom tak namiesto bábätka môže očakávať to najhoršie. Musí porodiť mŕtve dieťa, pretože jej dcéra v bruchu už nežije. Nikto si nedokáže predstaviť niečo tak desivé. Rachel vie, o čom hovorí. Navyše väčšina ľudí netuší, ako reagovať, preto sú všetci okolo Rachel v šoku. Stoja jej však po boku.

Anjelská podpora zdravotných sestier

Sú snáď anjeli? Rachel sa rozhodla otvorene hovoriť o svojich najdesivejších zážitkoch a najtemnejších hodinách svojho života, keď musela porodiť mŕtve dieťa. Pomohli jej súcitné zdravotné sestry, ktoré sa o ňu starali v nemocnici. Boli to ony, ktorí ju utešovali v takto ťažkých chvíľach, ktoré si nikto normálne nedokáže predstaviť. Prázdnota, ktorá prichádza v daný okamih a beznádej sú hrôzostrašné a pohlcujú myseľ. Rachel sa preto rozhodla poďakovať týmto anjelom listom, ktorý odoslala do nemocnice.

List sestrám

„Ďakujem vám, milé zdravotné sestry a asistentky, za záchranu života. Nebyť vás, nasledovala by som svoju dcéru, ktorá odišla za Pánom. Boli to však vaše skúsenosti a znalosti, ktoré ma zachránili od smrti a váš súcit ma priviedol späť medzi živých. Som vám vďačná za bezhraničnú ľudskosť, ktorá ma uchránila od smrti a od premýšľania o najhoršom.“

Poďakovanie za starostlivosť

Rachel zažívala kruté časy, keď porodila mŕtve dieťa, ktoré dostalo meno Dorothy. Musela sa zžiť s pocitom, že dieťatko nikdy nenakojí, aj keď má dostatok materského mlieka. Zdravotné sestry boli tie, ktoré chápali, ako sa môže mamička cítiť a urobili všetko preto, aby sa čo najskôr rana zo straty najbližšieho človiečika zahojila. Dorothy ustrojili do šiat a zaobstarali fotku, aby mala Rachel s manželom spomienku. Aby tiež jej druhorodená dcéra Frances spoznala svoju malú sestričku. A boli to práve ony zdravotné sestry, ktoré prispeli k tomu, že Rachel sa rozhodla čoskoro po tomto smutnom zážitku otehotnieť znova. O potratoch sa totiž hovorí, sú súčasťou ľudského života a nie je dôvod, prečo by Rachel nemohla byť pyšná matka dvoch dcér – Dorothy a Frances.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.