Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Potraviny, ktoré vás zachránia pred pálením záhy

reklama:
Potraviny, ktoré vás zachránia pred pálením záhy

Tí, ktorí majú problémy s pálením záhy, vedia, ako nepríjemné a niekedy dokonca bolestivé to môže byť. Pálenie záhy je známkou zažívacieho problému, ktorý treba urgentne riešiť. Koniec koncov to môže byť príznak vážnej choroby. Aké potraviny vám pomôžu, ak trpíte pálením záhy?

Čo je dobré vedieť, ak vy alebo vaši blízki trpíte pálením záhy? Problémy v zažívacom trakte sú zvyčajne spôsobené nezdravou stravou. Tohto nepríjemného javu sa môžete zbaviť venovaním pozornosti postave: ľudia s nadváhou sa často sťažujú na pálenie záhy. V takom prípade je užitočné nerobiť medzi jedlami dlhé pauzy a do ponuky zahrnúť nižšie navrhovaná jedlá.

Výrobky, ktoré zmierňujú príznaky pálenia záhy

Pálenie záhy môže byť neškodný stav po jedle, alebo v dôsledku banálneho prejedania. Môže tiež slúžiť ako alarmujúci príznak rady nebezpečných chorôb.

Ak vás pálenie záhy systematicky obťažuje, má zmysel dohodnúť si schôdzku s lekárom a nechať sa vyšetriť. Ale môžete jednoducho upraviť svoj stravovací denník. Pre mnoho ľudí stačí úprava stravy, aby sa rozlúčili s neznesiteľným pálením záhy.

Príčiny pálenia záhy

Existuje celý zoznam dôvodov pre vznik tohto bolestivého stavu. Aby sme pochopili, ako dochádza k páleniu záhy, poďme sa obrátiť na základy anatómie. Náš žalúdok je oddelený od pažeráka svalovým prstencom – zvieračom. Krúžok sa otvára, čo umožňuje jedlu vstúpiť do žalúdka, a potom sa uzavrie, aby sa zabránilo vstupu žalúdočnej šťavy do pažeráka. Počas normálnych tráviacich funkcií je zvierač vždy pevne uzavretý. Ale keď sa v jeho práci vyskytnú neúspechy, oslabuje. A žalúdočná šťava doslova vystrekne a pôsobí na sliznicu pažeráka. A pálenie záhy sa rodí.

Diéta pre pálenie záhy

Dobre navrhnutá strava umožní znížiť množstvo kyseliny sa uvoľňujúcej pri činnosti žalúdka. To posilní samotný zvierač, ktorý bude správne fungovať. Je užitočné zo stravy odstrániť potraviny, ktoré majú negatívny vplyv na trávenie.

Pálenie záhy je spravidla spôsobené mliečnymi výrobkami, všetko kyslé, slané, mastné, vyprážané. Je logické vylúčiť z konzumácie alkoholické nápoje, silne uvarený čaj, kávu, sýtené sladkej vody, citrusové džúsy. Cukor, paradajky, čerstvo upečené pečivo, nakladané jedlá a celá rada ďalších potravín môžu tiež ublížiť.

Potraviny, ktoré obsahujú vlákninu, pomáhajú funkciu tráviaceho traktu, jedná sa o celozrnný chlieb, šošovicu, vodné melóny. Je užitočné piť veľa čistej vody. Pri pálení záhy môžete do stravy zahrnúť rôzne obilniny, ryby s nízkym obsahom tuku, mierne sušený chlieb, cuketu, mrkvu, repu, uhorky. Odborníci odporúčajú na pálenie záhy šťavy z mrkvy, uhoriek a zemiakov (pred jedlom).

Neprejedanie je dôležitou súčasťou boja proti páleniu záhy

Po jedle je lepšie nechodiť do postele. Aby správne fungoval gastrointestinálny trakt, je dôležité zostať vo vzpriamenej polohe po dobu 2-3 hodín.

Zoznam potravín, ktoré pomáhajú pri pálení záhy

Zázvor

Zázvor má výrazný protizápalový účinok, má upokojujúci účinok na nervový systém a absorbuje žalúdočnú kyselinu. Ako pripravíme liečivý nápoj? Recept: nakrájajte niekoľko tenkých plátkov zázvoru a zalejte ich vriacou vodou. Nápoj pijeme pred jedlom, nepridávame cukor.

Banány

Ako už bolo uvedené vyššie, ovocie kyslej chuti (pomaranč, grapefruit, rôzne bobule) často spôsobujú pálenie záhy. A banány sú zásadité ovocie, majú tendenciu znižovať hladinu kyslosti v žalúdku a zmierňovať príznaky pálenia záhy.

Jogurt

Prírodný nízkotučný jogurt bez ovocných prísad "upokojuje" prejavy pálenia záhy.

Melón

Melón je tiež zásadité ovocie, môže neutralizovať kyselinu. Melón sa pridáva do ovocných koktejlov, smoothies alebo sa konzumuje samostatne ako lahodný dezert.

Zelená zelenina

Zelená zelenina je zdravá z mnohých dôvodov. Patrí medzi ne kel, špargľa, špenát, karfiol, ružičkový kel, hlávkový šalát. Všetky druhy zeleniny uvedené vyššie môžu liečiť pálenie záhy, pretože sú to potraviny s vysokým pH.

Ovsené vločky

Je to všeobecne univerzálny produkt pre zažívacie ťažkosti. Ovsené vločky upokoja žalúdok a pomôžu proti páleniu záhy. Jedna podmienka: odporúčajú sa variť nie v mlieku, ale vo vode. Nezaškodí pridať do kaše nasekaný banán.

Žuvačka

Indukuje slinenie. A sliny majú tendenciu vyplavovať kyselinu zo stien pažeráka. Ak vás páli záha, vyhľadajte mätu piepornú. A žuť ju výhradne po jedle, nie na lačný žalúdok.

Je užitočné si uvedomiť, že každý organizmus je individuálny. A u niektorých špecifické jedlá vyvolávajú pálenie záhy, zatiaľ čo u iných nie. Pri výbere jedla počúvajte svoje vlastné pocity a vyberte z jedálneho lístka pokrmy, po ktorých pocítite zjavné nepohodlie pri trávení. Ak úprava výživy nepomôže a pálenie záhy pretrváva po dlhú dobu, má zmysel obrátiť sa na gastroenterológa, ktorý určite pomôže zistiť príčinu tohto javu a predpísať správnu liečbu v spojení so špeciálnou diétou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. júla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.