Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Potrebné vitamíny, aby neutrpela vaša psychika a spánok. Dajte vášmu telu len to najlepšie

reklama:
Potrebné vitamíny, aby neutrpela vaša psychika a spánok. Dajte vášmu telu len to najlepšie

Vitamín D

Najdôležitejším vitamínom, ktorý najčastejšie spôsobuje u ľudí problémy nervového charakteru, zvýšenú citlivosť na bolesti či iné externé stimuly je vitamín D.

Technicky sa jedná skôr o hormón ako o vitamín, pretože úlohou vitamínu D je regulácia ostatných hormónov v tele ako sú testosterón, estrogén a progesterón.

Nízka hladina testosterónu u mužov a progesterónu u žien ako výsledok nedostatku vitamínu D môže viesť k narušenej psychike či dokonca depresii. Vitamín D tiež reguluje spánok, ktorý rovnako ovplyvňuje vyrovnanú psychiku.

Hlavným spôsobom, ako získame dostatok vitamínu D je zo slnečného svetla, ktoré stimuluje telo na jeho tvorbu. Pokiaľ dlhodobo mávate málo priameho slnečného svetla, môže to viesť k takzvanej poruche sezónneho správania.

Pri podozrení na nedostatok vitamínu D a nemožnosti aspoň 30 minút denne byť na priamom slnku, skúste ho dopĺňať stravou (vajíčka, morské ryby) alebo doplnky stravy.

Zinok

Nízka hladina zinku v krvi vedie k depresiám a oslabenému imunitnému systému. Problémom dnes je, že zinok v strave často chýba. Zinok pomáha telu modulovať reakcie na stres. Bez neho sa ľahko stávame preťažení a traumatizovaní.

Horčík

Horčík je ďalšou látkou, ktorej nedostatok nepriaznivo ovplyvňuje nielen psychiku, ale aj množstvo ďalších zdravotných problémov ako sú osteoporóza či ochorenia srdca a ciev.

Pri riešení psychických problémov alebo zvýšenej podráždenosti sa odporúča kombinovať horčík so zinkom a prípadne aj železom. Železo totiž podporuje tvorbu červených krviniek a tým aj lepšie okysličenie mozgu, čím optimalizuje jeho funkcie.

Tryptofán

Ďalšou veľmi dôležitou nutričnou látkou pre zdravý nervový systém je aminokyselina tryptofán, prípadne jej prekurzor 5 HT. Z oboch uvedených látok mozog tvorí takzvaný hormón šťastia – serotonín.

Ide o prirodzený prenášač nervových vzruchov. Konzumáciou potravín s vyšším obsahom tryptofánu dokážete zvýšiť produkciu serotonínu v mozgu, zlepšiť si náladu, mať kvalitnejší spánok a získať vyššiu odolnosť proti bolestiam.

Tryptofán nájdete hlavne v orechoch (najviac v kešu orieškoch), hydine, ovsených vločkách, fazuliach, šošovici a vajíčkach.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.