Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Použitie kokosového oleja. Možno ho využiť ako masku na vlasy, repelent, či ako prostriedok na nábytok

reklama:
Použitie kokosového oleja. Možno ho využiť ako masku na vlasy, repelent, či ako prostriedok na nábytok

Kokosový olej je malý kozmetický zázrak, ktorý sa stal základom hŕbu domácich receptov. Kto ho vyskúšal, nemôže si ho vynachváliť. Má totiž preukázané protizápalové a hydratačné účinky. Je zložený z mastných nasýtených kyselín, ktoré obsahujú veľké množstvo antioxidantov, a preto pôsobí ako prírodné antibiotikum. Kokosový olej tiež napomáha pri liečbe najrôznejších kožných problémov, ako sú ekzémy, vyrážky či jazvy. Ak ste prechladnutí a trápi vás kašeľ či bolesti hrdla, doporučujeme ho pridávať do čaju, mal by kašeľ a bolesť v krku zmierniť.

Hlavné účinky kokosového oleja:

  • Priaznivý vplyv na naše trávenie
  • Hydratácia pokožky
  • Zníženie výskytu celulitídy
  • Pomocník pri spaľovaní tukov
  • Redukcia tvorby vrások
  • Zlepšenie stavu u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou
  • Podpora imunity
  • Liečba kvasinkových infekcií
  • Zníženie škodlivého cholesterolu

A teraz sa poďme pozrieť, akými spôsobmi možno tento malý zázrak využiť.

Telové mlieko

Skúste namiesto svojho klasického telového mlieka použiť práve kokosový olej. Ako už bolo povedané vyššie, kokosový olej má ten skvelý účinok, že vie pleť hydratovať a vyživiť. Je vhodný aj pre atopickú pleť a suché miesta, ako sú päty alebo lakte. Pre najlepší účinok mlieko vmasírujte do pokožky hneď po kúpeli.

Maska na vlasy

Lámu sa vám vlasy alebo máte rozštiepené končeky? Skúste si pomocou kokosového oleja vytvoriť vlastnú masku na vlasy. Pri pravidelnom užívaní totiž znižuje vypadávanie vlasov, dodáva vlasom lesk a hebkosť. V neposlednom rade pomáha ľahkému rozčesávaniu a dokonca je schopný zatočiť s lupinami. Pre najlepší účinok kokosový olej votrite do vlasov, ktorý si zabaľte. Nechajte pôsobiť a potom si vlasy klasicky umyte. Môžete ho ale tiež votrieť do vlasov po umytí a nechať pôsobiť.

Mlieko po opaľovaní

Kokosový olej je vďaka svojim hydratačným účinkom vhodné použiť tiež ako mlieko po opaľovaní. Ak ste spálení, skúste si telo natrieť týmto olejom a nechajte pôsobiť. Kokosový olej totiž zrýchľuje regeneráciu spálenej koži. Ďalej obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú účinné proti boji s voľnými radikálmi, to znamená, že účinne bojujú proti predčasnému starnutiu a vráskam.

Bieliaca pasta na zuby

Možno vám to príde zvláštne, ale je to naozaj tak. Oleje, soli a ďalšie prírodné látky sa na čistenie zubov používajú už od čias staroveku. Aj v dnešnej dobe alternatívna medicína odporúča namiesto klasickej pasty a kefky jednoducho použiť prst a olej (najlepšie práve ten kokosový). Bežné bieliace pasty, ktoré môžeme kúpiť v obchode, obsahujú najrôznejšie chemické látky, ktoré našej sklovine zrovna nesvedčia. Skúste vždy po čistení zubov dve minúty trieť zuby práve panenským kokosovým olejom, po niekoľkých týždňoch by vaše zuby mali byť viditeľne belšie. Ďalšia dobrá správa je, že okrem iného, ​​kokosový olej upokojuje ďasná a zamedzuje tvorbe áft v ústach.

Pomocník pri chudnutí

Kokosový olej bude vašim dobrým spoločníkom aj v prípade, že sa snažíte schudnúť nejaké to kilo, alebo máte predpísanú diétu. Kokosový olej sa totiž dlhšie trávi a dodáva tak nášmu telu energiu postupne. Na rozdiel od iných tukov sa v tele neusadzuje, keďže sa rozkladá na glukózu a neobsahuje žiadny cholesterol. Skúste si teda dať pár lyžičiek tohto oleja, dá vám pocit dostatočného nasýtenia až na niekoľko hodín.

Odličovač make-upu

Olej môžete s kľudom použiť aj na oči, dobré je, že rozpustí aj vodeodolné líčidlá. Stačí ho len trochu rozotrieť v dlaniach a klasicky vmasírovať do pokožky tváre a potom zotrieť bavlnenými tampónmi, ako ste zvyknutí. Nakoniec nezabudnite tvár opláchnuť vodou.

Potravina

Nesmieme zabudnúť na fakt, že tento olej sa skvele hodí aj do našej kuchyne. Má skvelú chuť i vôňu, môžete ho používať na prípravu pokrmov i na vyprážanie. Skvele sa hodí na prípravu palaciniek, vajíčok, zeleniny i orientálnej kuchyne. Svoje miesto si nájde aj na Vianoce pri pečení vianočného pečiva. Čo sa týka vitamínov, ak je kokosový olej lisovaný za studena, uchováva si vitamíny A, C a E. Tiež obsahuje mastné kyseliny, ktoré sú prospešné nášmu telu, jedná sa predovšetkým o kyselinu laurovou, ktorá je dôležitou zložkou materského mlieka.

Balzam na pery

Kokosový olej sa dá použiť aj ako balzam na pery, jeho účinkami budete prekvapení. Zvláčňuje popraskané pery, v lete ich chráni pred slnkom a v zime zasa pred mrazom.

Repelent proti hmyzu

Z oleja je možné vyrobiť aj domáci repelent, ktorý účinne odpudzuje komáre, muchy i osy. Zmiešajte lyžicu kokosového oleja s niekoľkými kvapkami mäty piepornej, rozmarínu a tea tree oleja.

Lesk na nábytok

Ak chcete, aby sa váš nábytok leskol a zachoval si prirodzene žiarivý vzhľad, aplikujte na neho olej a budete prekvapení účinkom. Olej je možné aplikovať ako na kovové, tak na drevené a žulové povrchy.

Liek proti zápche

Kokosový olej býva používaný aj na liečbu zápchy. Užívajte 1 lyžicu kokosového oleja v dopoludňajších hodinách alebo v čase pred spaním. Olej prenikne do tráviaceho traktu, kde zneškodní škodlivé baktérie vo vašom tele a udržiava priaznivé zloženie črevnej mikroflóry.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.