Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Poznáte pojem vaginálne špinenie? Poďte sa s nami na túto problematiku pozrieť

reklama:
Poznáte pojem vaginálne špinenie? Poďte sa s nami na túto problematiku pozrieť

Vaginálne špinenie je vlastne drobné krvácanie, ktoré sa vyskytuje medzi menštruačnými cyklami, najmä po sexe, pred a po menštruácii. A tu prichádza k hlavnému problému, ako spoznať, že sa jedná o menštruáciu, alebo len o špinenie? Ide o celkom bežný problém, ktorý si v živote zažije asi každá žena. Našťastie však nejde o nič, čoho by ste sa mali báť. Špinenie nebolí a väčšinou nie je nebezpečné (ak sa neobjavuje s inými príznakmi, ako je napríklad bolesť v podbrušku).

Špinenie verzus menštruácia

V niektorých prípadoch môže špinenie zodpovedať začiatku alebo konci menštruácie, kedy je krvácanie slabšie. Menštruáciu obvykle spoznáte tak, že prichádza v rámci vášho mesačného cyklu. Čo ale keď nemáte pravidelný menštruačný cyklus presne na deň? V takom prípade budete musieť trochu pozorovať svoje telo. Menštruáciu obvykle sprevádzajú ďalšie symptómy, ako je bolesť v podbrušku alebo napríklad zlá nálada. To pri špinení nie je.

Menštruačné krvácanie sa vyskytuje v hojnejšom množstve ako špinenie, len ťažko by si niekto nevšimol, že menštruujete, keby ste nemali vložku alebo tampón. Špinenie sa väčšinou vyskytuje v drobnej miere, má slabo červenú farbu. Kde menštruačné krvácanie je sfarbené tmavo červeno, takmer až do hneda alebo na konci menštruácie aj do čierna.

Ako dlho trvá klasické vaginálne špinenie?

Vaginálne špinenie, ktoré je bežné a nespôsobuje žiadne ťažkosti, netrvá viac ako dva dni. Jeho príčiny môžu byť rôzne, a pokiaľ neprežívate ďalšie ťažkosti, ako sú bolesti alebo dlhšie špinenie, nie je nutná konzultácia s lekárom (aj keď tá nie je na škodu nikdy). Vaginálne špinenie nie je samo o sebe nebezpečné.

Príčiny vaginálneho špinenia

Ako už bolo povedané, príčiny vaginálneho špinenia môžu byť rôzne. Od hormonálnej antikoncepcie až po rakovinu. Nižšie sa pozrieme na jednotlivé príčiny vaginálneho špinenia a odporučíme vám, kedy je všetko v poriadku a kedy je naopak potrebné bezodkladne zájsť za svojim gynekológom.

Vaginálne špinenie spôsobené hormonálnou antikoncepciou

Ide o vôbec najčastejšiu príčinu špinenia. Hormóny obsiahnuté v antikoncepcii sú príčinou tohto druhu špinenia, ktoré sa vyskytuje ale tak do troch mesiacov od začiatku užívania antikoncepcie. Potom už by sa vyskytovať nemalo, pokiaľ teda beriete antikoncepciu pravidelne. Niekedy sa môže stať, že si jednu alebo dve tabletky po sebe nevezmete, a v takom prípade môžete začať špiniť. V takom prípade nie je potrebné navštíviť lekára.

Infekcia rozmnožovacích ústrojenstiev

V takom prípade je vaginálne špinenie sprevádzané bolesťami, výtokom, horúčkou alebo bolesťami pri sexe. Určite sa poraďte s lekárom.

Rakovina reprodukčného systému

V prípade rakoviny alebo napríklad aj nezhubného nádoru môže dôjsť k špineniu. Jedná sa najčastejšie o rakovinu maternice, ktorú prekonajú ženy po štyridsiatke. Navštívte svojho gynekológa.

Hormonálne zmeny nespôsobené antikoncepciou

V ženskom tele sa ale vyskytujú aj iné hormonálne zmeny, ktoré môžu mať za následok špinenie. Typicky sa jedná o ovuláciu, v rámci ktorej dochádza k zníženiu hladiny estrogénu, alebo napríklad o menopauzu, kedy sa znižuje hladina hormónov v ženskom tele.

Špinenie po sexe

Tiež po sexe môže dôjsť k špineniu. Dôvodom je napríklad poškodenie vaginálnej sliznice spôsobené suchosťou, rôzne infekcie a sexuálne prenosné pohlavné choroby, perorálna antikoncepcia a ďalšie. Pokiaľ sa špinenie vyskytuje jednorazovo, nie je potrebné ich riešiť s lekárom. To až keď sa opakuje.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. decembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.