Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pozor. Ak sa doma hádate, má to silný vplyv na vaše dieťa

reklama:
Pozor. Ak sa doma hádate, má to silný vplyv na vaše dieťa

Deti sa najviac učia od nás dospelých a z prostredia, v ktorom vyrastajú. Ak nezvládame konflikty s partnerom, nemôžme sa čudovať, že i dieťa bude mať problém. Preto je pri výchove dôležité sa zamerať na seba a aby sme boli príkladom. Aj keď ste na pokraji zúfalstva, ste v strese, hneváte sa, či plačete.

Konflikty a hádky sú dnes takou našou súčasťou nášho života. Rodičia nechcú aby ich deti počuli, ako sa hádajú, no niekedy je tomu ťažko zabrániť. Je dobré keď rodičia dokážu ovládať takéto nezhody, učia tak deti zdravému riešeniu sporov. Zvládanie a nezvládanie sporov medzi rodičmi emočne ovplyvňuje deti.

Existujú konštruktívne riešenia sporov, pri ktorých funguje úcta, pokoj aj napriek rozdielnym názorom. Vtedy je spor zameraný na jednú tému, kedy je dosiahnutý pokrok k riešeniu problému.

Pri deštruktívnom konflikte sú negatívne emócie a prejavy, ako je hnev a odpor. Často sa odbáča od témy a spomína sa všetko možné, čo sa kedy stalo. Výsledok? Nenastane žiadny pokrok.

Ak rodičia pristupujú k problému deštruktívne, na deti to pôsobí negatívne. Sú neisté, a prestávajú sa cítiť bezpečne. Môžu byť ohrozené, aj keď si myslíme, že tomu nechápu.

Keď rodičia riešia problémy konštruktívne, deti sa cítia menej neisté. Ak sa riešia spory deštruktívne, narastá u nich neistota a obavy v rodinných vzťahoch. Konflikty nie sú zlé, len ich treba dobre zvládať a naučiť sa ich riešiť.

Keď sa deti stretávajú s konfliktom, môže byť pre ne dobre zvládnutý rodičovský spor dôležitý. Deti sa cítia bezpečne, podporíte ich zvládanie konfliktov, keď sa do nich dostanú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. júna 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.