Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pozor! Antikoncepčné pilulky majú hrozný vplyv na ženský mozog. Pozrite sa, čo vám hrozí

reklama:
Pozor! Antikoncepčné pilulky majú hrozný vplyv na ženský mozog. Pozrite sa, čo vám hrozí

Antikoncepčné pilulky používajú milióny žien. Vedci varujú, že môžu mať veľmi deštruktívny účinok na mozog. Výskum odhaľuje znepokojujúce dôsledky ich používania. Antikoncepčné tabletky sú bežne používanou antikoncepciou, ale len málo žien si je vedomých dôsledkov, ktoré môže mať ich použitie. Vedci vykonali ďalšiu štúdiu odhaľujúcu ich deštruktívny účinok na mozog.

Antikoncepčné tabletky môžu poškodiť mozog

Túto metódu antikoncepcie používa mnoho žien po celom svete. Odhaduje sa, že je to až 100 miliónov pacientov. Len málo z nich však zvažuje dôsledky užívania hormonálnej antikoncepcie a účinky jej používania doteraz neboli úplne vysvetlené. Špecialisti dlhodobo vykonávajú výskum, aby vysvetlili ich presný vplyv na ľudské telo.

Výsledky výskumu, ktorý vedci doteraz vykonali, sú však nejasné. K dnešnému dňu bolo preukázané zvýšenie počtu hippocampov. Iné štúdie zase odhalili zmeny, ku ktorým dochádza v prefrontálnej kôre a amygdyle. Nedávne zistenia sa týkajú hypotalamu mozgu. Podľa vedcov môžu antikoncepčné tabletky priamo prispievať k zníženiu jeho objemu.

Hypotalamus je primárne zodpovedný za reguláciu hladín hormónov v tele. Tie pomáhajú upraviť telesnú teplotu, náladu, kvalitu spánku, chuť do jedla, srdcovú frekvenciu a sexuálnu túžbu. „Neexistuje dostatočný výskum účinkov perorálnych kontraceptív na túto malú, ale dôležitú časť ľudského mozgu,“ povedal neurológ Michael Lipton na lekárskej konferencii, kde vysvetlil najnovší výskum. Toto však nie je potvrdená práca.

Štúdie boli vykonané iba na 50 ženách a iba 21 z vyšetrených pacientov používalo antikoncepčné tabletky. Toto je príliš malý pokus na jednoznačné závery, ale vedci u všetkých týchto žien zistili zníženie veľkosti hypotalamu až o 6% v porovnaní s ostatnými vyšetrovanými pacientmi.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. decembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.