Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pozor! Čo veľa ľudí nevie. Toto sú skryté známky toho, že ste mali úpal

reklama:
Pozor! Čo veľa ľudí nevie. Toto sú skryté známky toho, že ste mali úpal

Letné horúčavy spôsobujú mnohým ľuďom nepríjemné prekvapenia. Ak sa budeme riadiť niektorými dobrými radami, môžeme sa im vyhnúť. V prípade horúčav je potrebné poznamenať, že strata tekutiny z potenia sa zvyšuje. Spolu so stratou tekutín dochádza tiež k strate soli. S potením musíme počítať s priemernou stratou soli 15-20%. V tomto prípade hrajú dôležitú úlohu nápoje so správnym obsahom minerálov.

Ľudské telo normálne uvoľňuje teplo potením. Táto schopnosť však môže pri pôsobení tepla zmiznúť. V tomto prípade telesná teplota rýchlo stúpa, čo môže spôsobiť úpal. Neodporúča sa tento stav ignorovať, pretože môže vyvolať závažné príznaky, ako je poškodenie mozgu a ďalších orgánov, a v niektorých prípadoch môže byť smrteľné.

Príznaky úpalu

  • očervenelá tvár
  • horúca a suchá koža
  • nestabilná chôdza
  • vysoká telesná teplota

Keď naše telo prestane produkovať pot, prestanú tiež tepelné straty a v najhoršom prípade strata vedomia.

Liečba úpalu

Vezmite osobu, ktorá dostala úpal, na chladné a tienisté miesto a zbavte ju oblečenia. Zavolajte záchrannú službu. Pomôžte jej dostať sa do sedu a potom ju zabaľte do mokrej plachty. Udržujte plachtu vlhkú, kým telesná teplota osoby neklesne pod 37,5 stupňov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.