Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Pozor na hroziace nebezpečenstvo. Nechávate lieky, slnečné okuliare alebo fľašu s vodou v aute v lete? To je vážna chyba

Pozor na hroziace nebezpečenstvo. Nechávate lieky, slnečné okuliare alebo fľašu s vodou v aute v lete? To je vážna chyba

reklama:
Pozor na hroziace nebezpečenstvo. Nechávate lieky, slnečné okuliare alebo fľašu s vodou v aute v lete? To je vážna chyba

V novinách alebo v hlavných televíznych správach venujú veľkú pozornosť tragickým udalostiam, kedy niekto nechá v horúcich letných mesiacoch v rozpálenom automobile malé dieťa, čo môže skončiť veľkými zdravotnými problémami alebo dokonca smrťou. Môže sa jednať o situácie, kedy rodič alebo iná dospelá osoba dieťa v aute skutočne zabudne alebo ich tam nechá vedome, s tým, že sa za chvíľu vrátia.

Obdobné prípady sa stávajú tiež vtedy, keď majiteľ nechá v zatvorenom aute psa a neuvedomí si hroziace riziká. Aj vďaka skutočnosti, že sa týmto udalostiam venuje veľa pozornosť, bude snáď viac ľudí v budúcnosti opatrnejších a podobným nešťastiam tak predídu. Nebezpečenstvo však nehrozí iba deťom a zvieratám. Čo sa môže stať pri ponechaní niektorých vecí v horúčave v aute?

Možno ste nevedeli, že aj uchovávanie niektorých predmetov slnkom v rozpálenom vozidle môže mať vážne následky. Nebezpečenstvo je o to horšie, že doba, po ktorú sú tieto predmety takýmto extrémnym podmienkam vystavené, nemusí byť nijako dlhá. Je teda potrebná opatrnosť.

A o aké následky sa môže jednať? U niektorých predmetov môže dôjsť k ich poškodeniu, iné stratia svoju funkciu, niektoré vás môžu zraniť alebo dokonca spôsobiť zničenie vozidla. Preto je treba myslieť nie prevenciu a vedieť, ktoré veci je potrebné brať vždy sebou alebo ich nechať doma.

Medzi veci, ktoré by ste rozhodne nemali nechávať v horúcom počasí v uzavretom vozidle, patria najmä:

  • elektronické zariadenia
  • lieky
  • kozmetika s ochranným faktorom proti účinkom slnečného žiarenia
  • slnečné okuliare
  • fľaše s vodou
  • sýtené a alkoholické nápoje
  • mokré plavky a uteráky

Elektronické zariadenia

Pokiaľ ide o rôzne elektronické zariadenia, ktoré nie sú určené na použitie ako vnútorné zariadenie vozidla, musíte počítať s tým, že ich vystavenie vysokým teplotám môže spôsobiť ich poškodenie. A ak k tomu dôjde, je veľmi nepravdepodobné, že bude majiteľ úspešný pri uplatňovaní prípadnej reklamácie.

Lieky

U liekov sa vždy dôrazne odporúča prečítať si príbalový leták, ktorý vedľa dávkovania a spôsobu použitia obsahuje aj návod pre správne uchovávanie daného lieku, či už sa jedná napríklad o antibiotiká, lieky znižujúce bolesť, antikoncepciu, a podobne. U väčšiny liekov je predpísané ich uchovávanie pri izbovej teplote. A prečo by sa lieky nemali nachádzať v priestore plnom prehriateho vzduchu? Pôsobením tepla sa totiž menia, teda znižujú účinky liekov, čo je samozrejme nežiaduce.

Kozmetika s ochranným faktorom proti účinkom slnečného žiarenia

Obdobne ako u liekov, aj u týchto prípravkov dochádza pri ich prechovávaní v horúcom rozpálenom vzduchu automobilu k zníženiu ich ochrannej funkcie, čo môže mať nepriaznivé následky najmä u malých detí alebo dospelých s chorou alebo citlivou pokožkou.

Slnečné okuliare

Ponechávanie slnečných okuliarov v aute je pomerne bežným zvykom, najmä vtedy, keď majiteľ mieri do uzavretých priestorov, kde ich nebude potrebovať. Možno však len odporučiť brať si ich aj v takom prípade so sebou, pretože inak môže vplyvom horúčavy dôjsť k nevratnému poškodeniu plastových obrúčok. Ak máte okuliare s kovovými obrúčkami, hrozí zase to, že vás môžu pri opätovnom nasadení nepríjemne popáliť.

Fľaše s vodou

Jednotky integrovaného záchranného systému varujú tiež pred ponecháváním priehľadných čírych fliaš z plastu s vodou v aute, keď hrozí prehriatie vzduchu v jeho priestore. Kombinácia priehľadného plastu a čistej kvapaliny pôsobí totiž ako lupa, kedy je ohnisko vedené do jedného bodu a z koncentrácie žiaru môže dôjsť dokonca k vznieteniu interiéru vozidla.

Sýtené a alkoholické nápoje

Rovnako tieto nápoje sa v horúcich letných dňoch neodporúča nechávať v aute, pretože môže dôjsť až k ich explózii a prípadnému zničeniu vnútra vozidla.

Mokré plavky a uteráky

Ponechanie mokrých plaviek a uterákov v uzavretom, rozpálenom aute vytvára ten najlepší priestor pre množenie baktérií, ktoré sa môžu šíriť do celého interiéru vozidla a byť zdrojom zdravotných ťažkostí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. júla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.