Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pozor na sklerózu multiplex. Včasná liečba vás môže zachrániť

reklama:
Pozor na sklerózu multiplex. Včasná liečba vás môže zachrániť

Pred niekoľkými rokmi o tejto chorobe laická verejnosť príliš nevedela, dnes je tomu ale celkom inak. Roztrúsená skleróza je totiž najčastejším chronickým neurologickým ochorením dnešnej doby. Ide o tzv. autoimunitné ochorenie, keď imunitný systém napáda vlastné tkanivá organizmu, čo neskôr vedie k ich trvalému poškodeniu.

Sám proti sebe

Zjednodušene možno povedať, že imunitný systém pracuje predovšetkým proti vlastnému mozgu a mieche. Roztrúsená skleróza totiž postihuje bielu hmotu centrálneho nervového systému čiže obaly nervových vlákien, ktoré prevádzajú povely do svalov a zmyslových orgánov. Agresívne bunky spôsobujú zápal týchto obalov, ktorý môže časom prejsť až na samotný nerv.

Lekári rozlišujú dve fázy roztrúsenej sklerózy, ktoré sa od seba v mnohom líšia. V priebehu prvej fázy ochorenia prebieha vyššie zmienené poškodenie myelínových obalov nervových vlákien. Našťastie, ak je choroba rozpoznaná včas, možno v dnešnej dobe chorobu liečiť a pacientom zásadne skvalitniť a predĺžiť život. Druhá fáza choroby už bohužiaľ liečiteľná nie je. Dochádza k tzv. neurodegenerácii čiže odumieranie nervových buniek a vlákien, ktoré je nevratné a nezastaviteľné.

Mnoho rôznych príčin

Čo je hlavnou príčinou vzniku roztrúsenej sklerózy, nie je stále úplne jasné. Všeobecne možno povedať, že na jej spustení sa podieľa hneď niekoľko rôznych faktorov, predovšetkým genetické dispozície, stres, znečistené životné prostredie, ale svoj vplyv môže mať aj prechodená chrípka či nedostatok vitamínu D. Za zmienku tiež stojí, že roztrúsenou sklerózou trpia dvakrát častejšie ženy ako muži.

… a mnoho rôznych prejavov

Choroba sa zvyčajne prvýkrát prejaví medzi 20. a 40. rokom života. Medzi prvé príznaky väčšinou patrí zvýšená a ničím nevysvetliteľná únava. Môžu byť napríklad problémy s vyprázdňovaním, brnenie či mravčenie v končatinách, predovšetkým v prstov na rukách, problémy so zrakom, pocit zlej ovládateľnosti tela či pocit elektrických výbojov na chrbtici pri predklone hlavy. K diagnostike choroby sa využíva magnetická rezonancia a odber mozgovomiechového moku.

Včasná diagnóza = možnosť liečby

Dobrou správou je, že ak je choroba diagnostikovaná včas, dá sa v dnešnej dobe jej priebeh prostredníctvom modernej medicíny výrazne spomaliť. Zároveň je ale potrebné poznamenať, že roztrúsená skleróza je veľmi individuálna a u každého prebieha odlišne. Kým niekto je skoro pripútaný na invalidný vozík, iný pociťuje len ľahké ťažkosti.

Hlavnou metódou liečby je tzv. dlhodobá liečba RS, ktorej cieľom je obmedzenie výskytu atakov a celkové spomalenie priebehu choroby. Ďalšou alternatívou je tzv. akútna liečba, počas ktorej sa individuálne lieči každý jednotlivý atak. Okrem pravidelného užívania medikamentov na liečbu prispieva aj zdravý životný štýl a vyhýbanie sa stresu. Z hľadiska psychickej pohody pacientov je samozrejme dôležitá pomoc a empatia rodiny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.