Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pozor na zápach pupku. Môže signalizovať drastický zdravotný problém

reklama:
Pozor na zápach pupku. Môže signalizovať drastický zdravotný problém

Pupku sa odborne hovorí jazva pupočná a označuje miesto, kadiaľ z tela viedla pupočná šnúra spájajúca človeka (ale aj iné cicavce) s matkou. Najmä po pôrode sa oň treba riadne starať až do úplného zacelenia, pretože predstavuje otvorenú cestu do brušnej dutiny. Aj potom je však starostlivosti o pupok. Treba venovať náležitú pozornosť, a to po celý život.

Pokiaľ sa vám stane, že zrazu ucítite nepríjemný zápach, ktorý vychádza z vášho pupka, radšej zbystrite. Nemusí ísť totiž vôbec len o hygienický, ale naopak aj o zdravotný problém a v takom prípade je potrebné nehanbiť sa a obrátiť sa čo najskôr na lekára, aby mohol začať tento problém odborne riešiť. Pokiaľ ide o príčiny tohto javu, tu sú tie najčastejšie.

1. Nedostatočná hygiena

Aj inak čistotným ľuďom sa môže stať, že pupok dostatočne neočistia, a to preto, že je tvorený tesnými záhybmi kože, a navyše je obvykle vnorený do brucha, takže je k nemu trochu ťažký prístup. Ale to je práve dôvod na jeho pravidelnú a dôkladnú očistu, ktorú vám môže uľahčiť použitie vatovej tyčinky na čistenie uší. Jednou stranou pupok opatrne vyčistite a druhou vysušte, pretože aj vlhkosť, ktorá sa v záhyboch udržuje, napomáha tomu, aby sa v pupku hromadili nečistoty.

2. Baktérie

Ďalším dôvodom pre nepríjemný zápach môžu byť baktérie, ktoré sa úspešne množia najmä u tých ľudí, ktorí majú hlboký, väčší a tiež úzky pupok. K premnoženiu baktérií prispieva aj nadmerné potenie, ktoré býva obvykle spojené s obezitou, pretože obézny človek sa potí už pri minimálnej námahe.

3. Zápal pupočného pahýľa alebo omfalitída

Toto ochorenie je typické pre detský vek, môže sa však vyskytnúť aj u dospelého človeka. Pozná sa podľa týchto príznakov:

  • opuch, ktorý má obvykle červenkastú farbu
  • hnisavý výtok z pupka, kedy vytekajúca tekutina je buď bezfarebná alebo má ľahko žltú farbu
  • pľuzgieriky, ktoré sa tiež môžu tvoriť

Ide o infekčné plesňové ochorenie a jeho príčinou môže byť nedostatočná hygiena, na ktorú je najmä u detí vždy nutné dávať veľký pozor. Pokiaľ sa tento problém vyskytne u novorodeného dieťaťa, býva tu súvislosť s poranením pupočnej šnúry. V jednoduchších prípadoch postačí niekedy vysušenie liehom. V ťažších prípadoch bývajú predpísané antibiotiká a u niektorých pacientov je nutný chirurgický zákrok, kedy je nutné infikované tkanivo odstrániť, pokiaľ telo pozitívne nereaguje na predchádzajúcu liečbu antibiotikami.

4. Plesne candida

Týmto plesniam sa najlepšie darí v teple a vlhku a pupok tak pre nich predstavuje ideálne prostredie. Ide o ochorenie typické pre dospievajúcich a tiež pre dospelé osoby, ale môže sa objaviť aj u dieťaťa, keď ho preniesla matka.

5. Priesak

Pomerne zriedkavo sa vyskytujú prípady, keď sa v prenatálnom veku otvorí priechod medzi črevami a močovým mechúrom alebo pupkom. To môže vyvolať zápal a obsah môže presiaknuť von cez pupok. V takýchto prípadoch je nevyhnutné podrobné vyšetrenie a stanovenie presnej diagnózy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.