Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pracovný kútik v detskej izbe: Ako by mal vyzerať a na čo pri zariaďovaní nezabudnúť.

reklama:
Pracovný kútik v detskej izbe: Ako by mal vyzerať a na čo pri zariaďovaní nezabudnúť.

Priestor, kde sa vaše dieťa učí má podľa psychológov výrazný vplyv na jeho sústredenosť, produktivitu a motiváciu. Nábytok do detskej izby vyberte preto tak, aby ste u nich podporili tvorbu dobrých študijných návykov. Čo nesmie v pracovnom kútiku chýbať a ako vybrať správny písací stôl či stoličku sa dočítate v tomto článku.

Písací stôl

Kľúčovým faktorom pri výbere písacieho stola je jeho výška (rovnako tak aj pri stoličke), pretože pomáha deťom podporiť dobré držanie tela. Obecne platí, že lakte musia byť pri práci za stolom v pravom uhle. Aj zápästia tak budú v prirodzenej polohe a znížite riziko výskytu častého problému, tj. syndrómu karpálneho tunela.

Vhodné je zvážiť kúpu ergonomického stola s nastaviteľnou výškou. Model ocenia hlavne deti v predškolskom veku, pretože okrem sedenia za písacím stolom tu môžu vykonávať aj iné aktivity v stoji, napr. hra, modelovanie atď.

Ako nastaviť výšku ergonomického stola

Okrem spomínaného všeobecného vodítka (ruky v pravom uhle), vám prinášame aj orientačné číselné vyjadrenie vzhľadom na výšku dieťaťa.

  • Deti do 100 cm (2 – 3 roky) – výška stola cca 45 cm.
  • Deti od 100 do 130 cm (3 – 8 rokov) – výška stola cca 55 až 60 cm.
  • Deti od 130 – 160 cm (9 – 12 rokov) – výška stola cca 66 cm.

Kam umiestniť písací stôl

Pri rozhodovaní sa, kam umiestniť písací stôl by ste mali brať do úvahy svetelné podmienky. Tento kus nábytku do detskej izby by ste mali umiestniť v blízkosti okna, aby mali deti na písanie úloh dostatok prirodzeného svetla, nie však priamo s výhľadom von alebo na dvere. To by mohlo viesť k rozptýleniu.

Pozor tiež na rozmiestnenie zásuviek pre zapojenie dodatočného osvetlenia (stolovú lampu) alebo počítača. Nechcete predsa cez celú miestnosť ťahať predlžovačku. Ak bude vaše dieťa zdieľať pracovný priestor so súrodencom, odporúčame zvoliť priestrannejší rohový písací stôl.

Stolička (kancelárske kreslo)

Pohodlnú pozíciu na sedenie zabezpečí správna výška stoličky, resp. kresla. Opäť platí jednoduché pravidlo pravého uhla, tzn. kolená by mali zvierať 90 stupňový uhol a chodidlá spočívať na zemi. Medzi vrchnou časťou sedáka a doskou písacieho stola by malo byť aspoň 20 cm priestoru na nohy. Ergonomická stolička je skonštruovaná tak, aby poskytovala maximálny komfort, prispievala k správnemu držaniu tela a zakriveniu chrbtice.

Úložný priestor

Veľkosť pracovnej plochy je obmedzená a zbytočné preplnenie by mohlo vyústiť k zníženiu produktivitu a rozptyľovaniu. Najlepším riešením je voľba písacích stolov so skrinkami po bočných stranách (ľavá, pravá alebo na oboch).

Ak ste si kúpili stôl bez skriniek, je rozumné dokúpiť k nemu zásuvný kancelársky kontajner so šuplíkmi, ktorý je vďaka kolieskovému systému možné premiestňovať. Aby ste udržali stôl uprataný a prehľadný, odporúčame zaobstarať aj rôzne organizačné kancelárske jednotky (zakladače na papiere, stojany na perá atď.) a úložné boxy.

Kútik na čítanie

Súčasťou pracovného kútika by mohol byť aj kútik na čítanie – malý útulný priestor určený na samovzdelávanie, rozvoj alebo chvíľkový odpočinok. Zakomponujte do tohto priestoru pohodlné kreslo, sedací vak a malú knižnicu alebo aspoň stojan či police na knihy. Pridajte aj pár detských dekorácií a dodatkové osvetlenie v podobe stojacej lampy, aby táto časť izby pôsobila prívetivo.

Doplnky s praktickou funkciou

Vhodným doplnkom do detskej izby sú napríklad korkové alebo magnetické nástenky, ktoré môžu deti používať na dôležité pripomienky a odkazy. Nezabudnite ani na odpadkový kôš na nepodarky (nevydarené domáce projekty, papierové ústrižky a pod.). Ak ho umiestnite priamo pod písací stôl, dieťa nebude musieť zbytočne odbiehať od práce.

Na zváženie je aj malé rádio alebo slúchadlá, z ktorých sa bude ozývať jemná melódia ako tichý podmaz k učeniu. Je dokázané, že niektorým deťom táto technika pomáha pri sústredení (napr. pri deťoch s ADHD). Úplným opakom sú mobilné telefóny, ktoré pozornosť znižujú. Počas učenia, by sa v detskej izbe nemali vôbec nachádzať. Ak deti potrebujú sledovať čas, položte na poličku digitálne hodiny alebo ich zaveste na stenu.

(U/PR)

Zdroj obrázku 1: Africa Studio / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: Africa Studio / Shutterstock.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.