Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo by vám mali deti pomáhať pri upratovaní?

reklama:
Prečo by vám mali deti pomáhať pri upratovaní?

Veľa z nás upratovanie domácnosti priamo nenávidí. Vysať koberce, utrieť prach, vytrieť dlažbu alebo umyť riad. Čo ale do upratovania zapojiť svoje vlastné deti? Nielen, že nám práca pôjde spoločnými silami oveľa rýchlejšie. Podľa psychológov týmto prístupom robíme svojim potomkom obrovskú láskavosť. Vďaka tomu, čo sa v mladosti naučia, budú v živote oveľa úspešnejší.

Chcete, aby boli vaše deti v živote úspešné? Zapojte ich do domácich prác.

Keď po deťoch chcete, aby sa podieľali na domácich prácach, alebo aspoň upratovali samy po sebe, väčšina z nich to berie veľmi neľúbo. Aby sa z vašich neporiadnych potomkov stali poriadku milovné deti, máte za týmto účelom jedno veľké eso v rukáve. Tým je štúdia University of Mississipy, ktorá na základe pozorovaní došla k veľmi zaujímavému zisteniu.

Americkí vedci tvrdia, že deti, ktoré od útleho veku pomáhajú svojim rodičom s domácimi prácami, sa naučia lepšie pracovitosti a schopnosti spolupracovať s druhými. Tieto deti v dospelosti zodpovednejšie pristupujú k svojim povinnostiam a dokážu nazerať na vzniknuté problémy aj z pohľadu druhých ľudí.

Keď svoje dieťa necháte utrieť riad alebo zamiesť schody, robíte mu tým vlastne obrovskú láskavosť. Podľa vedcov z University of Mississipy deti, ktoré od nízkeho veku pomáhali svojim rodičom s upratovaním, sú vo svojom profesionálnom živote oveľa úspešnejšie. A navyše majú v dospelosti lepšie vzťahy so svojou rodinou a priateľmi.

Neexistuje žiadny univerzálny recept na to, aby z vašich detí vyrástli úspešní ľudia. Psychológovia však poukazujú na niektoré aspekty vo výchove, ktoré vašim deťom dokážu predurčiť úspech. Vedecký magazín Iflscience.com priniesol nasledujúce výchovné tipy, ktoré vaše deti dobre vybavia do dospelosti a zaistia im šťastný život. Medzi týmito tipmi nájdete práve aj zapájanie detí do domácich prác. Čo ďalšie psychológovia radia?

  1. Základom spokojného života v dospelosti je, keď dieťa žije v spoločnej domácnosti s oboma rodičmi. K svojmu partnerovi aj deťom sa tak správajte láskyplne a majte medzi sebou zdravé vzťahy. Snažte sa naopak vyhýbať konfliktným situáciám.
  2. Učte svoje dieťa sociálnym zručnostiam. Malo by vedieť s druhými ľuďmi nadväzovať vzťahy, komunikovať, spolupracovať či konať. To je obrovský základ do budúcnosti.
  3. Majte od svojho dieťaťa vysoké očakávania. Je viac než pravdepodobné, že tak splní všetko, čo od neho očakávate.
  4. Učte svoje dieťa sebaovládania.
  5. Naučte ho zvládať prehru. Vaše dieťa nemusí byť vždy úspešné, ale môže niekedy zlyhať.
  6. Venujte sa dieťaťu vo svojom voľnom čase. Robte s ním veci spoločne.
  7. Oceňte svoje dieťa za každé úsilie a podporujte ho vo veciach, ktoré ho bavia. Nezabudnite u neho rozvíjať aj jeho myšlienkový rast.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.