Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo máme niekedy pocit, že nám mravce lezú po končatinách?

reklama:
Prečo máme niekedy pocit, že nám mravce lezú po končatinách?

Určite ste aspoň raz zažili pocit "mravcov lezúcich" vo vašich končatinách. Je to zvláštne a veľmi bizarné a môže to byť veľmi nepríjemné, ak to dlho nezmizne.

Čo ale spôsobuje tento podivný pocit?

Niekedy je mravčenie tak nepríjemné, že by ste radšej ani nehýbali končatinami, aby ste to necítili.

Podľa Národného ústavu pre neurologické poruchy sa tejto podivnej necitlivosti, páleniu alebo pichaniu hovorí parestézia. Zvyčajne ju cítiť v rukách, ramenách, nohách alebo chodidlách, ale môže sa vyskytnúť aj v iných častiach tela. Je to ako banda mravcov, ktorí vám lezú po tele, celkom nepríjemne.

Necitlivosť sa zvyčajne vyskytuje bez varovania, a preto si mnoho ľudí ani presne nepamätá, kedy a ako to začalo. Nie vždy to spôsobuje bolesť, je to zvyčajne sprevádzané nepríjemným pocitom. Týmto pocitom trpí milióny ľudí na celom svete.

Môže sa tiež stať, keď sedíme alebo ležíme dlhší čas v rovnakej polohe a potlačíme jednu zo svojich častí tela. V tomto prípade zvyčajne vyvíjame trvalý tlak na určitý nerv, a to spôsobuje pocit necitlivosti. Ale tento pocit môže tiež spôsobiť nejaká choroba, ako je poranenie nervu, herniácia disku alebo nejaký druh nádoru.

Ako dlho pocit brnenia trvá?

Akonáhle tlak na postihnutý nerv ustane, necitlivosť obvykle zmizne a krvný obeh sa vráti do normálu. Aby k tomu došlo, jednoducho pohnite necitlivou časťou tela, pretiahnite ju alebo masírujte, aj keď je to pre nás ťažké. Brnenie postupne klesá a potom zmizne.

Možné dôsledky parestézie

  • obehové problémy
  • únava alebo znížený pracovný výkon
  • abnormálne držanie tela počas spánku
  • problémy s chôdzou alebo riadením
  • zvýšené riziko pádu

Kedy sa odporúča navštíviť lekára?

Ak sa u vás pravidelne objavujú príznaky parestézie, možno budete chcieť navštíviť odborníka, pretože to môže byť tiež spôsobené poruchami centrálneho nervového systému. Patrí medzi ne mŕtvica, roztrúsená skleróza alebo encefalitída, ale tento problém môžu tiež spôsobiť nádory alebo poškodenie ciev.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.