Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo naši predkovia nemali alergie na potraviny? A prečo my ich máme? Zistenie vás prekvapí

reklama:
Prečo naši predkovia nemali alergie na potraviny? A prečo my ich máme? Zistenie vás prekvapí

Keď sa pozrieme na štatistiky, ktoré dávajú do súvislosti alergie a tiež jedlo, je treba povedať, že počet ľudí, ktorí majú určitú potravinovú alergiu, je rok od roku vyšší. Jednoducho povedané stúpa počet jedincov s určitou potravinovou alergiou. Pritom keď sa pozrieme do minulosti, tak u predchádzajúcich generácií bolo niečo podobné skôr výnimkou. Ako je to možné a prečo majú ľudia v súčasnej dobe také problémy?

Štúdie sú alarmujúce

Pozrime sa na niekoľko štúdií, ktoré súvisia s niekoľkými poslednými rokmi. Napríklad v USA dochádza k tomu, že každé 3 minúty skončí v nemocnici človek, z ktorého sa objaví život ohrozujúca alergická reakcia. A to v súvislosti s jedlom, ktoré zje. Porovnanie minulosti a súčasnosti hovorí, že počet alergických reakcií a potravinových alergií stúpol o celých 50 percent. To už je naozaj veľmi vysoké číslo. Prečo tomu tak je a aké sú hlavné príčiny?

Predchádzajúca generácia problémy nemala. Ako je to možné?

Je jasné, že sa musíme pozastaviť aj nad tým, ako je možné, že predchádzajúce generácie žiadne problémy nemali, a súčasné ich majú? Rozhodne to nie je tým, že by nemali na výber, alebo že by konzumovali iné jedlo. Alergia na potraviny sa totiž objavuje hlavne u základných potravín, ktoré sa jedli aj v minulosti. Čím teda je, že aktuálne hrozí toľko nebezpečenstva? Dôvody sú zrejmé. Predtým ľudia jedli potraviny, na ktoré si ich telo tisíce rokov zvykalo. Teraz však jeme niečo, čo je tam navyše.

V každej potravine je niečo, čo v nej nemá čo robiť

Hlavným problémom nie je potravina ako taká. Problémom je to, že je v nej niečo navyše. Niečo, čo nepochádza z prírody, ale čo pochádza z človeka. A na to ľudia nie sú zvyknutí a tak sa ich telo môže prirodzene brániť. A to s využitím alergických reakcií, kedy dá jasne najavo, že toto teda nie. Keď sa pozrieme na niekoľko látok, ktoré sú problémové, tak sa jedná o súčasné stálice v zložení potravín. Hovoríme napríklad o farbivách, rovnako ako o dochucovadlách, ale sú to aj rôzne príchute. Konzervačné látky a iné prísady. Všetko preto, aby daný pokrm viac chutil a lepšie vyzeral. A čím viac, tým horšie pre človeka.

Ďalšie riziká sa objavujú napríklad pri ovocí a zelenine. Zdá sa, že sa jedná o potraviny, ktoré nemôžu byť nijako upravené v zmysle toho, že sa do nich niečo pridáva. Aj tu je opak pravdou. Nemožno zabúdať na spôsoby ich pestovania, kedy je úplne bežné, že sa používa množstvo chémie vo forme hnojív. To všetko sa následne usadí v potravine a končí v ľudskom tele. Ide tiež o niečo, čo je v pokrme navyše.

Trendom posledných rokov sa tiež stávajú geneticky modifikované potraviny, využívanie rôznych hormónov a ďalšie veci, ktoré síce môžu mať vplyv na výnosnosť a množstvo, ale reálne majú vplyv aj na zdravie ľudského človeka. Opäť ide o niečo, na čo nie je zvyknutí a proti čomu môže jeho telo logicky bojovať.

Predchádzajúce generácie mali výhodu

Keď sa pozrieme na stravovanie predchádzajúcich generácií, tak bolo spojené s jednou veľkou výhodou. Potravina, ktorá bola konzumovaná, bola skutočne len tou potravinou, ktorú človek chcel. To preto, že sa nepoužívalo toľko rôznych dodatočných látok, ako je tomu napríklad teraz.

Aká je cesta z problému? Existuje, ale je potrebné vyberať, čo si kúpite a čo zjete. Aj keď je trh presýtený potravinami, kde sa to vecami navyše len hemží, dajú sa nájsť aj tie z druhej skupiny. Ekologické pestovateľstvo, ekologické chovy, domáca výroba. To všetko vedie k výslednej kvalite a minimalizáciou alergických reakcií. Táto cesta by mala byť volená u každého, kto sa chce stravovať podľa chuti a nie podľa zoznamu alergénov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.