Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo niektoré ženy rodia iba chlapcov alebo len dievčatá?

reklama:
Prečo niektoré ženy rodia iba chlapcov alebo len dievčatá?

Sú rodiny, kde majú deti len jedného pohlavia. Ako je to možné? Čo na to veda? Pozrite sa na to, prečo majú niektoré ženy len chlapcov alebo dievčatá a či by rodina, ktorá mala po celé generácie len jedno pohlavie, mohla mať dieťa iného pohlavia.

1. Neobjavený gén dcéry alebo syna je nereálny

Zatiaľ čo väčšina rodín má nevyvážený pomer pohlaví, ostatní rodičia môžu snívať o chlapcoch alebo dievčatách. Niektorí dokonca veria, že gény pre dievčatá alebo chlapca "riadi rodinu". Vedci však stále nenašli žiadny dôkaz, ktorý by preukázal, že niektoré rodiny môžu mať kvôli svojim génom iba mužov alebo ženy. Hoci vedci môžu zmeniť svoj názor, zatiaľ neexistuje spôsob, ako by gény vašej rodiny mohli mať vplyv na to, či budete mať deti iba jedného pohlavia.

2. Pohlavie určuje otec

Aj keď niektorí ľudia veria, že pohlavie dieťaťa závisí od matky, pretože je to ona, ktorá ho nosí, v skutočnosti je to v rukách otca. Spermie nesú chromozómy pre obe pohlavia, niektoré spermie nesú chromozómy X pre dievčatá, zatiaľ čo iné obsahujú chromozómy Y pre chlapcov. Hoci žena nesie 2 X chromozómy, pohlavie novorodenca závisí na tom, ktoré chromozómy (X alebo Y) vstúpia do ženského vajíčka.

3. V období stresu sú dievčatá bežnejšie

Vedci našli niektoré faktory, ktoré by mohli mať vplyv na pohlavie. Je dokázané, že po stresujúcich časoch, podobne ako napr. pri prírodných katastrofách, sa pomer pohlaví zmení a počet narodených dievčat sa zvýši. Môže to byť kvôli stresu, ktorému boli vystavené budúce matky.

4. Konzumácia konkrétneho jedla môže viesť k vyššej šanci mať dievča

Je dokázané, že konzumácia určitých potravín zvyšuje šancu na počatie dievčaťa. Napríklad obmedzené solenie a konzumácia veľkého množstva mliečnych výrobkov môže zvýšiť pravdepodobnosť, že sa vám narodí dievčatko. Na druhej strane matky, ktorých strava je plná potravy bohatej na sodík a draslík, s väčšou pravdepodobnosťou porodí chlapca.

5. Zvyčajne, ak má matka deti iba jedného pohlavia, je to náhoda

Je isté, že rovnováha pohlavia zostala po celé stáročia rovnaká a neexistujú aspekty, ktoré by ju mohli výrazne zmeniť. Rodiny, ktoré majú veľa detí rovnakého pohlavia, sú zriedkavé, dá sa to však vysvetliť štatisticky. Každé dieťa má 50% šancu, že bude chlapcom alebo dievčaťom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.