Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo sa deti pri mamách chovajú horšie?

reklama:
Prečo sa deti pri mamách chovajú horšie?

Snažíte sa svoje dieťa vychovať ako najlepšie viete. Tak prečo sa tak často stretávate s tým, že sa vaše dieťa vymyká kontrole, skúša hranicu vašej trpezlivosť a zaobchádza svojím správaním stále ďalej a ďalej? Problematické správanie detí je bohužiaľ niečo, s čím sa časom musí vyrovnávať každá mama. Nie je to dané tým, že by vás vaše dieťa chcelo zámerne trápiť, len si jednoducho vyvíja svoju vlastnú osobnosť a prejavuje sa.

Prečo sa ale dieťa prejavuje len pred svojou vlastnou matkou?

Ak sa vám zdá, že dieťa sa na verejnosti, alebo keď nie je s vami (napríklad v škôlke), chová lepšie, máte skutočne pravdu. Učiteľky v škôlke alebo v škole sa na vaše deti nesťažujú, naopak ich pochvaľujú, aké sú dobré, tiché a spolupracujú s nimi. Áno, deti si v súkromí pred svojou matkou a ďalšími blízkymi ľuďmi dovolia oveľa viac. Čo je tým dôvodom, že sa vaše dieťa chová o toľko horšie, keď ste s ním sama.

Hysterické scény na dennom poriadku

Ako mama ste od svojho dieťaťa zvyknutá na hysterické scény, musíte ho do všetkého nútiť, aby išlo spať, aby si išlo vyčistiť zuby, prezliecť sa, upratať si hračky… Pritom tieto úkony v škôlke zvláda a bez kriku a zbytočného plaču. Dôvodom je to, že deti dosiahnu časom také obdobie, v rámci ktorého začnú prejavovať emócie a vyjadrovať svoj názor. A to sa prejavuje práve týmito hysterickými scénami, plačom, zlosťou a odvrávaním. Aby dieťa ale prejavovalo svoj názor, musí sa cítiť sebaisto. A sebaisté je vtedy, keď je s ľuďmi, ktorých dobre pozná.

Mamy potrebujú veľkú dávku trpezlivosti

A práve mamy sú tými osobami, ktoré sú so svojimi deťmi najčastejšie. Sú tak najčastejšími svedkami ich hysterických scén, kedy si snaží dieťa vynútiť svoj názor a prejaviť sa. Zvládnuť takéto správanie svojho dieťaťa si vyžaduje obrovskú dávku trpezlivosti. Má to ale aj svoju dobrú stránku, a to, že sa pred svojou mamou dieťa prejavuje inak, než pred ostatnými znamená, že má vo svojej mame dôveru. Je pred ňou samo sebou a nebojí sa prejaviť svoju osobnosť. Hoci je tento prejav dôvery nelogický, patrí medzi základné prejavy dôvery.

Cieľom je upútať vašu pozornosť

Vaše dieťa chce byť stredobodom vášho vesmíru, pretože vy ste jeho stredobodom. A ako inak si má vynútiť vašu pozornosť, než je krik, plač a hluk? Cieľom vášho dieťaťa nie je vás rozčúliť alebo vyvolať hádku medzi vami dvoma, chce len a len jediné – vzbudiť pozornosť. Pretože ak sa svojmu dieťaťu venujete, tak mu tým vlastne prejavujete svoju lásku. Dobré je, keď má toto správanie vášho dieťaťa určité medze, na druhej strane aspoň viete, že vám vaše dieťa dôveruje a cíti sa s vami natoľko dobre, že sa snaží podeliť sa s vami o svoj názor.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 31. októbra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.