Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prekonali ste už Covid-19? Odpoveď je vo vašej krvi, očkovanie sa neodporúča, ak máte protilátky!

reklama:
Prekonali ste už Covid 19? Odpoveď je vo vašej krvi, očkovanie sa neodporúča, ak máte protilátky!

Kašeľ, teplota, únava či bolesť svalov. Príznaky, ktoré by ste ešte v roku 2019 pripisovali chrípke. No v roku 2020, keď svet sužuje pandémia, si nie ste istí, či ste neprekonali obávaný koronavírus …

Britskí vedci skúmali nový kmeň koronavírusu: Desivé zistenie

Ako sa môžete dopracovať k odpovedi, ak ste neabsolvovali PCR test? Odhaliť ju môže vaše krv. V prípade, že ste prekonali koronavírus, váš organizmus si už pravdepodobne vybudoval istú mieru imunity tvorbou protilátok. Pretrvávajú v krvi. Vaše telo teda vie, že s infekciou sa už stretlo. Na istý čas by ste mali byť chránení a nemalo by vám hroziť, že sa nakazíte. Rovnako by ste nemali nakaziť svoje okolie.

VIAC K TÉME KORONAVÍRUS TU

Poinfekčnom imunita je však stále predmetom skúmania. Nie každý, kto mal Covid-19 a potrápili ho príznaky ochorenia, musí mať zákonite aj protilátky. Platí to aj opačne, protilátky mať môžete, aj keď ste ani nevšimli, že ste nákazu prekonali. Je teda dobré vedieť, na čom ste.

Odpovede prináša vyšetrenie hladín protilátok. Slovenské laboratóriá Alpha medical, kde sme sa dali otestovať my, vykonávajú laboratórne analytickú metódu Elisa. Potrebný je odber krvi, nie však z prsta, ale zo žily, aby bol výsledok čo najpresnejší. Dozviete sa ho do 48 hodín.

Slovenský jasnovidec predpovedal, kedy skončí pandémie, odhaľte jeho proroctvo

Ideálne však je, ak sa dáte otestovať minimálne 12 dní od objavenia príznakov. Ak ste žiadne nemali, môžete si aspoň overiť, či nepatríte medzi tých, ktorí boli asymptomatickí. Napriek tomu váš organizmus mohol spustiť imunitnú reakciu a začať bojovať proti koronavírus. A vy ste to ani netušili.

Zaujímavosťou je, že prítomné protilátky hrajú úlohu aj v otázke očkovania. Pre osoby, ktoré koronavírus prekonali za obdobie posledných troch mesiacov, sa totiž neodporúča.

Intervenčné tím Ministerstva zdravotníctva SR, predstavitelia samosprávy a pracovníci príspevkové organizácie rezortu zdravotníctva Zdravé regióny zorganizovali ešte 26. až 28. novembra 2020 v obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami pilotnú akciu zameranú prioritne práve na prítomnosť protilátok proti novému koronavírus v krvi. V tomto prípade však využívali protilátková zrýchlené. Vzorka teda neodoberali zo žily.

Odborníci sa pohybovali v troch obciach Prešovského kraja, a to v okresoch Bardejov, Sabinov a Poprad. Dobrovoľné testovanie bolo zamerané na populáciu vo veku viac ako šesť rokov.

VIAC K TÉME KORONAVÍRUS TU

„Všetci testovanie, u ktorých bola zistená prítomnosť protilátok triedy IgG, dostali certifikát o výsledku, ktorý infektológ potvrdil priamo na mieste,“ informoval rezort zdravotníctva v tlačovej správe.

Účasť sa v tomto prípade pohybovala v rozmedzí približne štvrtina až dve tretiny z miestnej populácie nad šesť rokov. A čo potvrdili výsledky testu? Podľa ministerstva sa ukázalo, že infraštruktúra, ekonomické a sociálne podmienky v marginalizovaných rómskych komunitách môžu zvyšovať riziko rozšírenia pandémie v tomto prostredí, ak by doň epidémie prenikla. Informácie zo začiatku decembra ale hovorí o tom, že približne polovica marginalizovaných rómskych komunít, predovšetkým v južných okresoch Slovenska, je aktuálne bez náznakov šírenia vírusu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. decembra 2020

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.