Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prekvapivý objav vedcov: Kľúčom k zdravým kostiam nie je vápnik

reklama:
Prekvapivý objav vedcov: Kľúčom k zdravým kostiam nie je vápnik

Doteraz sa verilo, že základom zdravých kostí je minerál vápnik. Preto sa ľuďom vo vyššom veku alebo so sklonmi k osteoporóze odporučilo konzumovať potraviny s vysokým obsahom vápnika, prípadne jeho dopĺňanie vo forme doplnkov stravy. Avšak súčasné štúdie potvrdzujú, že vápnik nemusí byť tým najdôležitejším minerálom, keď dôjde na zdravé a silné kosti.

Minerálom, ktorý udržuje kosti v dobrej kondícii je v skutočnosti horčík. Kosti síce obsahujú viac vápnika ako horčíka, ale horčík je tým minerálom, ktorý zaisťuje ich pevnosť. Obrazne povedané, je to podobné ako so stavbou domu. V dome sa síce nachádza oveľa viac tehál ako cementu, a práve cement je tu látkou, ktorá celý dom drží pohromade.

Medzi potraviny s vysokým obsahom horčíka patria hlavne:

  • sezamové semienka
  • špenát
  • brokolica
  • bazalka
  • slnečnicové semienka

Vedľajšie účinky vysokej hladiny vápnika v tele

Keď sa v tele vyskytuje vysoká hladina vápnika, zvyšuje sa riziko srdcového infarktu a to hlavne u žien. Ako uvádza Národná nadácia pre osteoporózu (National Osteoporosis Foundation), doplnky stravy s obsahom vápnika nie sú to isté ako vápnik v potravinách. Ak budete prijímať príliš veľa vápnika, výrazne tým okrem srdcového rizika sa zvyšujete aj riziko vzniku obličkových kameňov a ďalších zdravotných komplikácií.

Pasterizované mlieko, podobne ako kalciové (vápnikové) doplnky stravy sú plné uhličitanu vápenatého. Táto zlúčenina vápnika sa veľmi ťažko absorbuje do tela v prípade, že sa s ňou súčasne nenachádza aj chelátová látka, ako napríklad kyselina citrónová. Ďalšie štúdie z roku 2007 potvrdili, že vápnik zo stravy má na telo oveľa lepšie účinky než vápnik z doplnkov a to prevažne u žien po prechode.

Štúdie týkajúce horčíka

Výskumníci Abrams a Baylorová z fakulty medicíny vykonali štúdiu, ktorá sledovala príjem a absorpciu horčíka počas detstva. Výsledok ukázal, že horčík bol oproti vápniku oveľa efektívnejší pri udržiavaní zdravej štruktúry kostí.

Ako uvádza výskumník Abrams: "Horčík zo stravy môže byť veľmi dôležitým, ale zatiaľ relatívne neuznaným faktorom pre mineralizáciu kostí u detí".

Pre zdravý rozvoj detských kostí je potrebných množstvo živín a jednou z nich je horčík. Vápnik je síce dôležitý, avšak pre deti, ktorých príjem vápnika nie je príliš nízky, je menej dôležitý ako horčík. Od tej doby kedy boli zistené tieto skutočnosti, panujú obavy, že vápnik sa zbytočne silno propaguje ako dôležitá látka pre kosti, pričom horčík sa ani nezmieňuje.

Odporúčanie rodičom i starším ľuďom

Z uvedeného dôvodu sa rodičom odporúča, aby zaistili svojim deťom počas detstva dostatočný príjem horčíka a tým podporili zdravý rast a vývoj ich kostí. Okrem dôležitosti u detí, je horčík nevyhnutný aj pre zabránenie vzniku zvýšenej lámavosti kostí u dospelých.

Jedna správa od Kathryn M. Rideová a jej kolegov z Univerzity v Memphise hovorí, že starší ľudia by sa mali snažiť cielene konzumovať viac horčíka. Ideálny pomer horčíka a vápnika v strave by mal byť 1: 1. Akceptovateľný je aj pomer 1: 2 (1 diel horčíka ku 2 dielom vápnika). Bohužiaľ, dnes nie je neobvyklý pomer 10: 1 v neprospech horčíka. To znamená, že zatiaľ čo vápnik sa v tele nachádza v hojnom množstve, horčík často chýba.

Užívanie a dávkovanie horčíka

Ak sa obzeráte po potravinách s vysokým obsahom horčíka, obráťte sa hlavne na tieto: orechy (vlašské, lieskové, pekanové), kakao, semienka a zelenú listovú zeleninu. Môžete tiež využiť povrchovo epsomskou soľ, napríklad do kúpeľa.

Najlepšie je však horčík užívať vnútorne. Ak nedokážete zaistiť jeho dostatok v strave, do úvahy prichádza aj užívanie doplnkov stravy. Ideálne denná dávka je 350 mg až 400 mg horčíka denne pre dospelého človeka. U detí použite váhový koeficient. Užívať ich môžete buď s jedlom, alebo aj na prázdny žalúdok.

Presnú hladinu horčíka v tele je ťažké zistiť. Je tomu tak preto, že ak sa ho v krvi nachádza málo, telo ho začne odbúravať z kostí. Z uvedeného dôvodu potom krvný test nemusí ukázať jeho nedostatok. Jeho odbúravaním sa však kosti stávajú krehké. Preto sledujte svoju stravu a skontrolujte, že pravidelne konzumujete potraviny bohaté na horčík. To zaistí, že vaše kosti zostanú zdravé a silné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. mája 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.