Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prezliekajte posteľnú bielizeň pravidelne.

reklama:
Prezliekajte posteľnú bielizeň pravidelne.

Milujete ten pocit, keď zaspávate v úplne čistých a vyžehlených perinách? To je ten najlepší spánok! Uvažovali ste ale niekedy nad tým, ako často by sme mali prezliekať periny?

Vedci preskúmali posteľnú bielizeň

Znepokojujúce sú výsledky vedcov, ktorí sa zaoberali práve týmto problémom. Počas spánku sa prirodzene odlupuje napríklad naša pokožka, nechávame v perinách vlasy, ochlpenie a ak je tropická noc, tak sa vieme aj poriadne spotiť. Ak ste si mysleli, že tieto fakty nemajú žiadny vplyv na naše zdravie, mýlili ste sa.

Raj pre mikroorganizmy

Špinavé obliečky sú rajom najmä pre rôzne mikroorganizmy a plesne. A to hlavne, keď je vonku horúco a vlhko. Aj keď mávate v spálni zimu, ľudské telo dokáže za rok vyprodukovať neuveriteľných 26 litrov potu! A to je len pot! Podľa odborníkov je posteľ ideálne miesto pre tvorbu plesní.

Vankúše sú skvelou živnou pôdou pre všelijaké drobné zvieratká, o ktorých radšej nechceme ani vedieť, že vôbec existujú. V nedávnej štúdii bolo uvedené, že syntetické vankúše, ktoré majú od 1,5 do 20 rokov, obsahujú viac ako 16 druhov plesní.

Potravu baktériám dávate vy sami

Baktérie sa dokážu parazitovať práve na vašom pote, slinách, kožných bunkách, dokonca aj exkrementoch. Živia ich však aj vonkajšie vplyvy vo forme prachu, špiny, vlákien a rôznych živočíšnych buniek. Už vám je asi jasné, že všetky tieto faktory majú vplyv aj na naše zdravie. Spôsobiť môžu alergie a ani kýchanie a upchatý nos nie sú žiadnou výnimkou. Keď sa nad tým zamyslíte, v posteli trávite podstatnú časť života, pričom pár hodín vkuse dýchate zmes všetkých vyššie spomenutých látok a ešte k tomu dennodenne na takej posteli i ležíte.

Pozor na svoje zdravie

Zvlášť nebezpečné sú tieto faktory pre astmatikov, alebo ľudí, ktorí trpia práve na rôzne alergie. Špinavé periny môžu spôsobiť zníženie imunity a dokonca aj časté nádchy.

Čo môžeme urobiť, aby sme tomu zabránili?

Vymieňajte obliečky aspoň raz za týždeň! Veď aj keď sa zašpiníte v záhrade, alebo pri nejakej inej činnosti, idete si okamžite umyť ruky. Tak by to malo byť aj pri posteľovej rutine. Ale ako to už u nás ľudí býva zvykom, to, čo nevidíme, proste neriešime. Keby sme mikroorganizmy, plesne a nečistoty videli, určite by sme si do takej postele neľahli. To, že špinu nevidíme ešte neznamená, že tam nie je a že to predsa nie je náš prípad, pretože sa nám posteľ zdá byť čistá.

Ešte jedna poznámka na záver. Ak ste si povedali, že vás sa to netýka, pretože spíte pri otvorenom okne a spálňu vždy dobre vetráte, nemáte pravdu. Stále je tu ešte jeden zákon, ktorý platí od nepamäti a tým je gravitácia. Prúdiaci vzduch akurát nečistoty rozvíri, ale stále padnú dole a teda späť do vašej postele.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.