Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Priberanie v tehotenstve. Rady a tipy pre budúce mamičky

reklama:
Priberanie v tehotenstve. Rady a tipy pre budúce mamičky

Milé budúce mamičky, treba sa najprv zmieriť s tým, že priberať rozhodne musíte. Žiaľ, časy, kedy ste sa starali o svoju postavu, musia ísť teraz bokom. A hlavne- žiadne diéty!

Každá žena priberá počas tehotenstva úplne inak. Ako je to však najlepšie? Čo treba vedieť alebo naopak, čomu sa vyhýbať?

Treba jesť za dvoch. Omyl!

Keď sa nad tým logicky zamyslíme, ani v pomere to nesedí. Je to jedna z hlavných chýb, ktorej sa ženy dopúšťajú. Mnohé ženy, ktoré si predtým strážili svoju postavu, si zrazu povedia, že majú konečne nárok poriadne pribrať. Potom sa častokrát dostávame k názoru, že je to preto, aby dieťatku nič nechýbalo. Ale to je mylná predstava. Treba jesť tak, aby dieťatku nič nechýbalo, ale to sa nevyrieši tým, že budete jesť všetko, na čo si Vaše chuťové bunky spomenú.

Priberanie na váhe by malo byť rovnomerné

Väčšina mamičiek z dôvodu tráviacich ťažkostí v prvom trimestri veľa nepriberie.

Ale v druhom trimestri už ťažkosti ustupujú a ženám začína naopak všetko veľmi chutiť. Stále však treba myslieť na zdravý jedálniček a nepreháňať to so sladkými alebo ťažkými jedlami. V tomto období môžete pribrať 0,5 kg až 1 kilogram za týždeň. Samozrejme, je to veľmi individuálne a môžete pribrať aj oveľa menej.

V treťom trimestri sa môže váha zase zastaviť. Dôležité ale je dbať na to, aby ste priberali pomaly a rovnomerne, zvykali si na zmeny a nepretržite zásobovali živinami svoje dieťatko.

Čo teda jesť tak, aby Vášmu bábätku nič nechýbalo?

Je skutočne dôležité jesť všetky druhy potravín, pretože môžete svojmu dieťaťu odoprieť dôležité živiny, ktoré vo vývoji potrebuje. Rozhodne by ste nemali držať žiadne diéty.

Tiež nie je dobrá prísna vegetariánska alebo vegánska strava, myslí sa tým napríklad nekonzumovanie mäsa či mliečných výrobkov. Dochádza totiž k nedostatku vitamínu B (B12), železa či bielkovín.

Dbajte aj na to, aby ste prijímali dostatok ovocia a zeleniny, pretože to môže byť dôvodom rôznych zdravotných ochorení u detí, ako napríklad defekty kostí a podobne.

Netrápte sa tým, akú veľkosť má Vaše bruško

Toto je veľmi individuálna záležitosť. Niektoré ženy majú oveľa väčšie bruško a niektoré menšie. Závisí to najmä od toho, akú postavu máte. Štíhle ženy majú bruško viditeľnejšie ako ženy, ktoré sú vysoké a silnejšie. SKutočne sa tým netrápte a užívajte si svoje tehotenské dni 🙂

Podvýživa alebo obezita u tehotných žien môže spôsobiť komplikácie

Žiadny extrém v poriadku nie je. Oba extrémy môžu vyvolať komplikácie počas tehotenstva alebo pri pôrode ( cisársky rez).

Obézne ženy sú ohrozené aj zo strany tehotenskej cukrovky či vysokého tlaku. U podvýživených žien zase môže bábätko trpieť na nedostatok živín.

Preto je najvhodnejšie zvážiť aj takého veci ešte predtým, než plánujete mať bábätko. Ak sa to teda, samozrejme, dá zvážiť a máte na to čas 🙂

Nezabudnite ani na svoje duševné zdravie, pobyt na čerstvom vzduchu, nenamáhajte sa, nebuďte v strese, čítajte si knihy o materstve a buďte veselé a šťastné.

Dieťa je najkrajší dar, aký môžete dostať.

Preto sa tešte na každý jeden deň, všetko zvládnete. Ženy a obzvlášť matky a budúce matky sú silné a zvládnu všetko.

Pekné tehotenské dni Vám prajem 🙂

zdroj článku: todaysparent.com

autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. februára 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.