Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Príčiny a príznaky samovoľného potratu. Na čo by sme si mali dávať pozor?

reklama:
Príčiny a príznaky samovoľného potratu. Na čo by sme si mali dávať pozor?

Tehotenstvo je pre ženu nádherné obdobie, ktoré však so sebou nesie aj určité zdravotné riziká, ku ktorým bohužiaľ patrí aj potrat. Hoci je to veľmi nepríjemná téma, o ktorej sa nastávajúce mamičky príliš často nebavia, je dôležité vedieť, kedy k nemu môže dôjsť a aké sú jeho príznaky.

Príčiny potratu

Existujú dva typy potratov, tým prvým je samovoľný potrat alebo abortus a tým druhým je umelé prerušenie tehotenstva, teda interrupcia. Ako udávajú štatistiky, samovoľným čiže spontánnym potratom končí 25-40% tehotenstva do 12. týždňa a tomuto potratu sa hovorí skorý. Akonáhle k potratu dôjde až po 12. týždni tehotenstva, teda až po prvom trimestri, nazýva sa tento potrat neskorý.

Vo väčšine prípadov za potratom stojí problém, ktorý sa týka plodu, ako je napríklad chromozomálna porucha či genetická porucha a imunologické dôvody. Avšak problém môže nastať aj zo strany matky, ako je anomália maternice, infekcie, následky po požití toxickej látky či úraz.

Príznaky skorého potratu

Skorý potrat sa hlási silnými bolesťami v podbrušku a v panvovej oblasti v sprievode s hnačkami i zvracaním. Avšak tieto príznaky sú typické aj pre tehotenstvo, pokiaľ sa teda k nim pridá aj krvácanie, je to znamenie, že s plodom nie je niečo v poriadku a je nutné okamžite navštíviť lekára.

Príznaky neskorého potratu

Pre tento typ samovoľného potratu sú tiež typické bolesti v oblasti podbrušku a panvy, avšak nasleduje prasknutie plodovej vody. Aj v tejto chvíli je nutné bezodkladne navštíviť lekára či zavolať záchrannú službu.

Príznaky zahmleného potratu

Ide o zvláštnu formu potratu, kedy sa v podstate vývoj plodu zastaví, plod odumrie ale žena žiadne príznaky či ťažkosti nepociťuje, pretože telo si stále myslí, že je všetko v poriadku. V tomto prípade je možné tento stav zistiť pomocou ultrazvuku, kde lekár neuvidí žiadnu srdcovú činnosť ani rast plodu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. apríla 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.