Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Príčiny straty čuchu a chuti pri ochorení koronavírusom

reklama:
Príčiny straty čuchu a chuti pri ochorení koronavírusom

Úplná alebo čiastočná strata čuchu a chuti sú jedným z sprievodných symptómov koronavírusu, s ktorými sa stretáva rad pacientov a podľa ktorého sa veľmi dobre diagnostikuje s ohľadom na chrípkové vírusy. Prečo k tomuto javu dochádza je pomerne dobre preskúmané a vďaka týmto poznatkom je možné tiež senzorické vnemy po prekonaní choroby oveľa rýchlejšie obnoviť.

Príčiny straty zmyslových vnemov počas koronavírusu

Na rozdiel od chrípky, nádchy alebo prechladnutia, kedy aj napriek upchatému nosu a dutiny disponuje pacient naďalej schopnosť rozoznávať chuť a vôňu, pri koronavírusovej infekcii tak nie je. Tento aspekt je zapríčinený spôsobom, akým sa vírus dostáva do ľudského tela a napáda ho.

V úvodnej fáze infekcie postupuje vírus cez sliznice nosohltana a spôsobuje zápal zmyslových receptorov, ktoré prestanú fungovať správne a stratia svoju schopnosť odovzdávať telu potrebné informácie. Dôsledkom pôsobenia vírusu je potom čiastočná alebo úplná strata čuchu a chuti, ktorá sa postupne po odznení príznakov choroby vracia.

Návrat strateného čuchu a chute

Veľkou nevýhodou straty týchto dvoch senzorických vnemov je sekundárna strata chuti do jedla, ktorá sa môže premietnuť do výraznejšieho oslabenia organizmu v priebehu liečenia. Tento fenomén však nebýva tak častý a mnoho ľudí sa skôr obáva, že sa ich schopnosť vnímať chute a vône už nikdy nevrátia do normálu. Ako však prax ukazuje, je tento problém iba dočasný, pretože po vyliečení dochádza tiež k upokojeniu neurónovej siete, ktorá je schopná ďalej prenášať signály z čuchových a chuťových receptorov.

Po odznení akútnych syndrómov sa ľudské telo vracia do zdravého stavu za 3 týždne až 3 mesiace, rad ľudí však očakáva návrat senzorických vnemov už v tejto dobe. Pokiaľ k ich obnoveniu nedochádza, je potreba telo správnym spôsobom trénovať, aby sa rozbehli bežné procesy a všetko sa urýchlilo. Ideálnym postupom je pričuchávanie k silným pachom alebo ochutnávanie jedál s výraznými chuťami.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.