Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pripravovaná novela: Pracujete? Vezmeme Vám príspevok!

reklama:
Pripravovaná novela: Pracujete? Vezmeme Vám príspevok!

Pripravovaná novela zákona o rodičovskom príspevku už dala do pozoru mamičky. Malo by platiť, že pokiaľ matka pracovala 270 dní pred pôrodom, bude mať nárok na 260 eur. Ak nepracovala, dostane len 160 eur.

Pracovať sa oplatí. To chce dokázať ministerstvo práce v súbore noviel, ktoré predložilo do pripomienkového konania a mali by platiť od budúceho roka. Dnes možno cez rodičovský príspevok dostať takmer 200 eur. Príspevok získajú rodičia bez ohľadu na to, či matka pracovala, alebo nie. Od budúceho roka by malo platiť, že ak matka pracovala 270 dní pre pôrodom, bude mať nárok na 260 eur. Ak nepracovala, dostane 160 eur.

Pre mamy a otcov, ktorí už poberajú rodičovský príspevok, to však nemusí platiť. Ministerstvo práce im chce totiž zakázať pracovať, aby mali na príspevok nárok. Dnes si popri starostlivosti o dieťa môže rodič, ktorý príspevok poberá, privyrobiť. Únia materských centier zmenu kritizuje, lebo matky si zachovávali kontakt s prácou a kolegami. Ministerstvo práce zmenu obhajuje tým, že rodič sa má venovať dieťaťu. Rezort práce v minulosti hovoril aj o obmedzení prídavkov na dieťa podľa príjmov rodičov. Táto zmena nebude, pretože by to bolo administratívne veľmi náročné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. júla 2013

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.