Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pripravte pre svoje deti bezpečný domov. Čo je pre ne najväčšie nebezpečenstvo?

reklama:
Pripravte pre svoje deti bezpečný domov. Čo je pre ne najväčšie nebezpečenstvo?

Malé deti sú veľmi zvedavé, ale často si neuvedomujú nebezpečenstvo, ktoré na ne číha. S ohľadom na ich bezpečnosť by ste mali byť obozretní nielen vonku, ale aj doma. Aj vo vašom byte či dome sa môže vaše dieťa stretnúť s nástrahami, ktoré ohrozujú jeho zdravie. Čo všetko by ste mali zabezpečiť, aby ste nemuseli byť pri strážení svojich detí toľko v strehu?

Malé deti, a to zvlášť batoľatá, spoznávajú svet všetkými zmyslami. Rady tak ochutnávajú veci, ktoré ešte nepoznajú. Z toho dôvodu odstráňte z ich dosahu všetky čistiace prostriedky, ktoré máte doma. Či už sú to saponáty, čističe WC, tablety do umývačky alebo gélové vankúšiky na pranie. Na bezpečné miesto preskladajte aj ďalšie nebezpečné predmety, ktorými by si mohlo vaše dieťa ublížiť. A to nože, zápalky, zapaľovače, ale aj plastové vrecká.

Ak máte dom alebo žijete v byte, ktorý sa nachádza v nadzemnom podlaží, s ohľadom na bezpečnosť svojho dieťaťa sa vám oplatí investovať do okenných bezpečnostných poistiek. Toto preventívne opatrenie rozhodne nepodceňujte. Možno, že zaň budete neskôr vďační. A to či už doma máte batoľa alebo predškoláka.

Tie najmenšie deti, ktoré sa naučili chodiť, veľmi rady šplhajú. A to po všetkom. Je preto veľmi dôležité, aby ste k stene pripevnili všetok nábytok, ktorý doma máte. Toto opatrenie sa týka aj nižších drevených komôd, ktoré sa zdajú na prvý pohľad veľmi stabilné, ale môžu sa ľahko na dieťa prevrátiť.

Nábytok s ostrými hranami je pre malé deti veľmi nebezpečný. Aby ste svojho potomka ochránili pred bolestivým nárazom, prelepte pri nábytku všetky ostré rohy oblým plastovým chráničom. Toto preventívne opatrenie sa týka aj elektrických zásuviek, do ktorých vložte ochranné plastové kryty.

Ak už vaše dieťa nespí v klasickej uzatvárateľnej postieľke, ale presťahovali ste ho na „dospelácku“ posteľ, môže sa stať, že z nej v noci ľahko spadne. Preto posteľ po jej bočnom obvode opatrite drevenou zábranou. Ochránite tak svoje dieťa proti prípadnému pádu.

Nie je nič horšie, než keď sa dieťa oparí horúcim čajom alebo kávou. Aby ste znížili riziko tohto nešťastia, zložte zo všetkých stolov obrusy, ktoré by dieťa mohlo aj s horúcim nápojom ľahko stiahnuť. Pokiaľ si robíte kávu alebo čaj, odkladajte si ich vždy na miesto, kam váš potomok vôbec nedosiahne.

Ak žijete v dome, pre také batoľa, ktoré sa ešte len učí chodiť, môže byť nebezpečné aj schodisko. Aby váš potomok prípadne zo schodov nespadol, k hornej časti schodiska pripevnite plastovú alebo drevenú zábranu. Túto bránku však nezabudnite pridať aj k spodnej časti schodov.

Keď varíte, použite radšej zadnú časť varnej dosky, kam vaše dieťa ešte nedosiahne. Pokiaľ smažíte na panvici, vždy jej rukoväť obráťte tak, aby bola mimo dosahu vášho dieťaťa. Od zapnutej varnej dosky však nikdy neodchádzajte a nenechávajte tak svoje dieťa bez dozoru.

Pre malé deti sú veľmi príťažlivé aj izbové rastliny, ktoré často veľmi rady ochutnávajú. V prípade, že pestujete jedovaté izbovky, si tak vaše dieťa môže ľahko prihodiť otravu. Aby ste tomuto riziku predišli, kvety presuňte mimo dosahu dieťaťa alebo ich rovno vysťahujte z domu. Ktoré jedovaté izbové rastliny sú pre deti najrizikovejšie? Diefenbachia, zamiokulkas, vianočná hviezda, lopatkovec, svokrin jazyk, dračinec, kolopejka alebo cyklámen.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. septembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.