Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Problematické správanie u detí? Tieto tipy vám pomôžu odstrániť ho navždy

reklama:
Problematické správanie u detí? Tieto tipy vám pomôžu odstrániť ho navždy

Často sa stretávame s názorom, že deti súčasnosti sú príliš tvrdohlavé, hyperaktívne, nezvládateľné. Ak už trpí vaša ratolesť nedostatkom disciplíny, treba sa problému postaviť a popasovať sa s ním. Existujú skvelé metódy, ktoré vám môžu pomôcť odstrániť nežiaduce prejavy v správaní.

Zachovajte pokoj, žiadne prehnané reakcie nepomôžu

Sú vaše ratolesti drzé a vás to privádza do vývrtky? Myslite na to, že hnevom nič nevyriešite. Nedáva zmysel vylievať si svoju frustráciu nad deťmi len preto, že sami nemáte nad nimi kontrolu. Urobte krok späť, napočítajte do desať a miesto kriku si s rozrušeným potomkom radšej pohovorte. Ak sa na rozhovor necítite, bude lepšie ak miestnosť na chvíľu opustíte. Upokojí to vás i vaše dieťa.

Snažte sa ich pochopiť

Ak sa dieťa správa nevhodne, určite na to existuje opodstatnený dôvod. Pri menších drobcoch môže nepohodu spôsobiť hlad či únava, väčšie deti môžu byť vystresované svojím okolím. Je dôležité porozumieť tomu, čo našich najmenších trápi, keď im chceme pomôcť a napraviť ich správanie.

Hovorte o vašich nárokoch

Foto: © Depositphotos.com, brightside.me

Niekedy môže byť pre deti náročné rozlišovať medzi tým, čo je správne a čo nesprávne. Stáva sa dokonca, že určité, hoci nevhodné, prejavy im môžu prísť prirodzené či normálne. Preto je povinnosťou rodiča diskutovať so svojimi ratolesťami o tom, čo od nich očakáva a vysvetliť, prečo to alebo ono nie je v poriadku.

Nastolte pravidlá a upozornite na dôsledky

Určenie si limitov je veľmi dôležité, pretože deti často nepoznajú svoje hranice. Dodržiavanie pravidiel hry ich naučí rozlišovať medzi správnym a nesprávnym. Je tiež nevyhnutné upozorniť na dôsledky neuposlúchnutia a v prípade potreby zasiahnuť.

Dobré správanie treba odmeniť

Mnohí rodičia trestajú deti, keď niečo vyvedú, avšak to nie vždy funguje. Sústreďte sa radšej na to, ako pomôcť drobcom pochopiť, čo to vlastne je vhodné správanie. Rozprávajte im príbehy o dobrých ľuďoch, učte ich láske k blízkym, ale hlavne, prejavte uznanie vždy, keď je ich správanie vzorné.

Foto: © Depositphotos.com, brightside.me

Budujte si rešpekt

Je nevyhnutné, aby deti pochopili, že vo vašom vzťahu ste rodičom vy, a teda vy určujete pravidlá. Mali by ste byť pevní, no zdvorilí zároveň pri ich nastavovaní a taktiež nekompromisní, ak dôjde k ich porušeniu. Iba tak si získate nielen rešpekt, ale i dôveru vašich detí a budú vo vás vidieť vedúcu osobnosť.

Buďte pre ne vzorom

Aby vás deti uznávali, mali by ste dodržiavať to, čo sami kážete. Myslite na to pri každej vašej činnosti, pretože deti vás neustále pozorujú a nasleduju vaše konanie. Buďte im vzorom a ukážte správanie, ktoré chcete, aby po vás opakovali.

Foto: © Depositphotos.com, brightside.me

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. januára 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.