Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Proti vetru, proti dažďu alebo staviame búdu pre psa

reklama:
Proti vetru, proti dažďu alebo staviame búdu pre psa

Trávi váš psí kamarát dlhé hodiny na záhrade alebo sa tam dokonca zabýval? Potom sa mu bude hodiť teplé miesto, kde sa bude cítiť bezpečne a ochráni ho pred nepriaznivým počasím. Poradíme vám, ako postaviť psiu búdu, v ktorej sa váš vlk bude cítiť ako doma.

Búdu pre psa môžete samozrejme aj kúpiť, avšak vlastné dielo bude tešiť vás aj vášho štvornohého kamaráta dlhé roky. Psie domčeky sú navyše pomerne drahá záležitosť a vlastnoručne postavená búda vás vyjde nielen finančne oveľa lepšie, ale navyše ju môžete prispôsobiť špecifickým potrebám vášho psa. Akú veľkú búdu postaviť? Vždy samozrejme záleží na veľkosti vášho havka, všeobecne môžeme rozmery určiť takto:

· Malé plemená (v kohútiku do 35 cm) – 60 × 90 × 72 cm

· Stredné plemená (v kohútiku do 60 cm) – 80 × 105 × 95 cm

· Veľké plemená (v kohútiku nad 60 cm) – 110 × 170 × 120 cm

Správny materiál je základ

Najprv je nutné vybrať vhodný materiál. Klasikou je bežný masív, upravený proti škodcom alebo drevotrieskové OSB dosky, ktoré použijeme aj v tomto návode. Búda by nemala stáť priamo na zemi,aby bola správne izolovaná proti chladu. K tomu môžete použiť napríklad paletu, na ktorú búdu upevníte, alebo dokúpiť izoláciu, ktorú do búdy vložíte len na zimu.

V našom prípade budeme potrebovať:

· Dosku na strechu o rozmere 140 × 115 cm

· Dosku na dno o rozmere 120 × 80 cm

· Lišty o profile 2 × 2 cm

· Dva väčšie diely 120 × 80 cm a 120 × 65 cm

· Vnútornú priečku s rozmerom 76 × 80 cm (šikmo zrezanú)

· Bočné dosky 145 × 80 (šikmo zrezané naprieč z 65 cm do 80 cm)

· Hranoly na nohy búdy s rozmermi 8 × 8 × 15 cm (6 ks)

Aké náradie a skrutky sú k stavbe nutné?

· Multifunkčná aku vŕtačka

· Priamočiara píla

· Stolárska zvierka

· Ručné náradie (ručná pílka)

· Väčší vrták alebo záhlbník

· Šmirgľový papier

· Skrutky na vodiace lišty 3 × 30 mm

· Skrutky na pánty 3 × 15 mm

· Skrutky na konštrukciu a nohy 4 × 60 mm

Postup stavby

1. Najprv do prednej dosky s rozmermi 120 × 65 vyrežeme priamočiarou pílou vchodový otvor, jehovzhľad a tvar necháme čisto na vás. Pes by ním mal bez problémov prejsť, ale nesmie byť zase prílišveľký, aby do búdy nefúkalo.

2. Teraz je čas vyrobiť dva pojazdy na prednú a zadnú dosku pre stredovú priečku. Stačia k tomu lišty o profile 2 × 2 cm, narezané podľa výšky bokov.3. Menšími skrutkami 3 × 30 mm priskrutkujeme priečky asi 10 cm od vchodu. Hlavu skrutky zapustíme väčším vrtákom alebo záhlbníkom.

4. Lišty v páre naskrutkujeme na dosky tak, aby sme medzi ne napasovali priečku. Vzdialenosť určíme podľa sily materiálu a približne 3mm rezervy.

5. Teraz je čas z bočnej dosky 145 × 80 vytvoriť dva diely. Naprieč ju zrežte z 65 do 80 cm.

6. Vytvorený korpus začneme spájať. K tomu využijeme skrutky 4 × 60 mm s krížovou zápustnou hlavou.

7. Na dno búdy prichytíme pripravené nohy z hranolov. Ty si prichytíme najprv ku dnu svorkou, a následne každú priskrutkujeme dvomi skrutkami 4 × 60 mm. Dva hranoly budú tiež v strede búdy, aby bola zaistená stabilita.

8. Dno a korpus búdy k sebe prichytíme opäť pomocou rovnakých skrutiek.

9. Teraz pomocou dvoch pántov prichytíme strešný diel k vytvorenej konštrukcii búdy. Použijeme nato skrutky o veľkosti 3 × 15 mm.

Kam na záhrade s búdou?

Búda by rozhodne nemala byť umiestnená ďaleko od domu. Pes je svorkové zviera a len nerád sa odsvojej svorky odtrháva. Zároveň nasmerujte búdu tak, aby do nej priamo nefúkalo. Pes by mal mať prehľad, čo sa okolo deje, ale zároveň nie je vhodné búdu umiestňovať do voľného priestoru. Búda by mala byť aspoň z jednej strany chránená plotom, krovím alebo múrom.

Tip na záver: Búdou pre psa to končiť nemusí, ak máte hobby v krvi, môžete si vyskúšať napríklad postaviť búdku pre vtáčiky.

(ukulele/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. decembra 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.