Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prvé dieťa po tridsiatke: Majú staršie prvorodičky šancu na dlhší život?

reklama:
Prvé dieťa po tridsiatke: Majú staršie prvorodičky šancu na dlhší život?

Časy sa menia a s nimi aj názory na materstvo. Kým v minulosti bolo normálne, že ženy rodili svoje prvé bábätka len krátko po dosiahnutí veku dospelosti, dnes v predpôrodných poradniach oveľa častejšie stretnete skôr narodené dámy. Podľa niektorých odborníkov tento trend nemusí byť na škodu a dokonca môže znamenať dlhší život žien.

Hranica sa posúva

Za ideálne obdobie na to, aby sa žena stala prvýkrát mamou, sa všeobecne považuje vek od 18 až 27 rokov. Telo je biologicky v najlepšej kondícii a možno tak predpokladať menej zdravotných komplikácií nielen u budúcej mamičky, ale aj u jej potomka.

Po tridsiatke začíname starnúť, s čím idú ruka v ruke mnohé problémy – od ťažkostí vôbec otehotnieť, cez častejšie potraty, až po zvýšené riziko vrodených vývojových chýb u bábätka.

Napriek upozorneniam lekárov je čoraz väčším trendom odkladať mamičkovské povinnosti na neskôr. Pre ženy, ktoré sa rozhodnú počkať a priviesť dieťa na svet až v zrelšom veku, to však nemusí zákonite znamenať, že robia chybu. Najmä na základe zistení jednej štúdie by, naopak, staršie prvorodičky mohli byť vo výhode.

Vplyv na život

S nárastom počtu žien, ktoré majú svoje prvé dieťa po tridsiatke, sa výskumníci začali väčšmi zaujímať o to, aký vplyv môže mať odkladanie tehotenstva na život.

Odborníci z univerzít v Columbii, Pittsburghu, Bostone, Washingtone a Južnom Dánsku sa spoločne vrhli na vypracovanie štúdie k tejto tematike (Long Life Family Study). Podľa ich zistení môže mať starší vek ženy v období jej prvého pôrodu skutočne súvislosť s predĺžením života.

Údaje, ktoré vedci zozbierali, odhalili, že u žien, ktoré mali deti po dosiahnutí veku 33 rokov, bola až dvojnásobná pravdepodobnosť, že budú žiť dlhšie ako mamičky, ktoré porodili v mladšom veku. Odborníci sa domnievajú, že dôvod, prečo je tomu tak, súvisí s tzv. telomérmi, časťami buniek, ktoré ovplyvňujú starnutie.

V hlavnej úlohe genetika

Podľa výskumníkov zozbierané poznatky neznamenajú, že neskoré tehotenstvo nevyhnutne zvyšuje dĺžku života. Avšak majú za to, že ženy, ktoré sú schopné úspešnej reprodukcie vo vyššom veku, môžu mať genetickú výbavu na to, aby dosiahli aj vyššiu hranicu veku.

Pre túto chvíľu výsledky štúdie naďalej vyvolávajú mnohé diskusie. Na detailnejšie preskúmanie problematiky budú potrebné ďalšie výskumy so zameraním na viaceré aspekty života, akými sú napríklad povolanie, výška príjmov, veľkosť rodiny či osobné vzťahy. To všetko, a ešte oveľa viac totiž môže vplývať na rozhodnutie ženy, kedy mať dieťa, ako aj na jej celkové prežívanie.

Foto: pexels.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. novembra 2018Zdroj www.shared.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.