Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prvé tri roky života dieťaťa sú pre mozog rozhodujúce. Ako podporíte jeho vývoj?

reklama:
Prvé tri roky života dieťaťa sú pre mozog rozhodujúce. Ako podporíte jeho vývoj?

Zatiaľ si síce batoľa džavoce, ale vy viete, aký veľký pokrok to znamená. Každým dňom vaše dieťa zdoláva najrôznejšie prekážky a vy sa radujete z jeho prvých slov a nemotorných krôčikov. Všetku náročnú koordináciu pohybov, vizuálnych a sluchových vnemov má však na starosti ten najprepracovanejší „hardvér“ na svete – mozog.

Mozog je síce vytvorený hneď po narodení, ale to, ako sa bude zväčšovať a vyvíjať, záleží aj na rodičoch. Najdôležitejšie sú najmä prvé tri roky života dieťaťa, kedy je schopné „nasať“ čo najširšie spektrum podnetov. Veď aj počas tohto krátkeho obdobia sa naučia chodiť, hovoriť, a to je poriadny výkon.

Často sa o tomto období hovorí ako o „oknách príležitostí“. Jednoducho povedané sa jedná o periódu, kedy dieťa najlepšie spracováva a nasáva informácie, ktoré si jednoducho ukladá, aby ich v budúcnosti mohlo čo najlepšie využiť.

Ak chcete, aby dieťa bolo neskôr úspešné a s ľahkosťou zvládalo prijímať nové podnety, vytvorte mu pre to tie najlepšie podmienky, zamestnajte jeho oko, jazyk, chuť, čuch, hmat, sluch aj emocionálnu inteligenciu. Okrem čítania, rozprávania, spievania, maľovania a ďalších tvorivých činností je potrebné zdôrazniť vplyv výživy. Najmä vitamínu D a omega 3 mastných kyselín.

Vitamín D je absolútne nevyhnutný na normálny rast, vývoj kostí a taktiež prispieva k funkcii imunitného systému. Jeho nedostatok sa obvykle prejavuje spomalením rastu, svalovou slabosťou a náchylnosťou na respiračné ochorenia. Dlhodobý nedostatok môže spôsobiť aj krivicu.

Prirodzeným zdrojom „déčka“ je slnečné žiarenie, avšak v našich podmienkach ho nie je možné v dostatočnej miere načerpať. Je preto nutné ho dopĺňať. Prirodzená hladina u novorodencov a dojčiat však závisí od množstva tohto vitamínu v matkinom tele. Pokiaľ ho má príliš málo, nedostatok bude mať aj bábätko. Čiastočne ho totiž získava z materského mlieka.

Rybí olej obsahuje veľmi dôležité omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou membrány ľudských buniek. Naše telo si ich nevie efektívne vytvoriť, a preto mu musia byť dodávané prostredníctvom stravy. Najdôležitejšie sú DHA a EPA. A práve tieto látky deti potrebujú na správny rast a vývoj mozgu.

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre správny vývoj mozgu a zraku detí. Predovšetkým kyselina DHA je vo väčšom množstve zastúpená práve v sietnici a mozgovom tkanive, a je teda pre tieto tkanivá vysoko potrebná. Nedostatok omega 3 viacnenasýtených mastných kyselín môže viesť u detí k rozvoju porúch pozornosti a pamäti, agresivite a poruchám zraku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.