Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Prvorodení majú vyššie IQ a jedináčikovia sklon k egoizmu. Ovplyvňuje poradie pri narodení a počet súrodencov našu povahu?

Prvorodení majú vyššie IQ a jedináčikovia sklon k egoizmu. Ovplyvňuje poradie pri narodení a počet súrodencov našu povahu?

reklama:
Prvorodení majú vyššie IQ a jedináčikovia sklon k egoizmu. Ovplyvňuje poradie pri narodení a počet súrodencov našu povahu?

Určite ste už počuli o tom, že tí, ktorí sú medzi súrodencami najstarší sú často zodpovední a napríklad taký jedináčik má sklony k egoizmu. Sú to len povery, alebo poradie pri narodení naozaj ovplyvňuje našu osobnosť povahu, či IQ?

Prvorodení

Tieto deti sú častokrát konzervatívnejšie a majú skvelé predispozície stať sa lídrom. Keďže na nich často spadá zodpovednosť aj za ich mladších súrodencov, sú starostliví a sú viac naklonení založeniu si rodiny.

pexels.com

Druhorodení, alebo prostrední

Keďže sú pod velením staršieho súrodenca, majú častokrát problém so súperením. Je pre nich totiž náročné dobehnúť, respektíve byť lepší ako ich starší brat alebo sestra. Preto sú práve oni tí vynaliezavejší. Zvyknú byť ambiciózni, no nie sebeckí a egocentrickí. Veľa prostredných detí si stanovuje veľmi vysoké, priam nedosiahnuteľné ciele. Práve preto ich život sprevádza množstvo neúspechov, ktoré ich však robia silnejšími.

Najmladší

Je priam pravidlom, že najmladším deťom sa dostáva najväčšej pozornosti. Každý, či už rodičia alebo starší súrodenci, sa o nich stará a preto majú problémy so samostatnosťou. Avšak, keďže chcú byť lepší ako ich starší súrodenci, najmladšie deti sú preto veľmi motivované a vždy dosiahnu čo chcú. Vždy sa stanú najrýchlejšími atlétmi, najlepšími muzikantmi či najtalentovanejšími umelcami. Súťaživosť totiž majú priam vrodenú. Sú taktiež veľmi spoločenskí, no zato aj veľmi nezodpovední.pexels.com

Jedináčik

Keďže nemajú s kým súperiť, jedináčikovia súperia s rodičmi. Sú zvyknutí na rozmaznávanie od rodičov a presne to očakávajú aj od ostatných. Sú na závislí na rodičoch a často aj egoistickí. Preto majú problémy s hraním sa s rovesníkmi. Vyznačujú sa však citom pre perfekcionizmus a vždy dosiahnu to, čo chcú.pexels.com

Ako poradie pri narodení ovplyvňuje IQ?

Podľa vedcov z Univerzity v Leipzigu a Univerzity Johanna Gutenberga v Mainze sú tí skôr narodení viac inteligentnejší. Vyplýva to z výsledkov testov ktorých sa zúčastnilo viac ako 20 000 ľudí.

Poradie pri narodení však podľa nich neovplyvňuje našu emocionálnu stabilitu a predstavivosť.

Ako to ovplyvňuje našu osobnosť?

Podľa vedcov z USA sú prvorodení dominantní a úprimní. Avšak, nie sú tak spoločenskí a odolní voči stresu ako ich mladší súrodenci.David Trounce/ pexels.com

U druhorodených detí zasa prevláda svedomitosť a pracovitosť.

Najmladšie z detí sú veľmi otvorené a spoločenské.

U jedináčikov zasa prevláda nervozita, no taktiež si radi užívajú život.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.