Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prvorodený, prostredný, najmladší alebo jedináčik? Poradie narodenia ovplyvňuje partnerské vzťahy

reklama:
Prvorodený, prostredný, najmladší alebo jedináčik? Poradie narodenia ovplyvňuje partnerské vzťahy

Ste prvorodení, prostrední či najmladší, alebo ste jedináčikovia? V každom prípade poradie narodenia v rodine formuje vašu osobnosť a taktiež určuje, ako sa vám bude dariť v partnerských vzťahoch. Akí sú teda prvorodení, prostrední, najmladší alebo jedináčikovia ako partneri a ako im to klape vo vzťahoch?

Prvorodení: Radi vo vzťahoch dominujú

Prišli ste na svet v rodine ako prvorodení? V tom prípade je pre vás typická svedomitosť, cieľavedomosť, perfekcionizmus, súťaživosť a dominancia. A práve dominantný sa snažíte byť aj vo vzťahoch a podvedome sa snažíte svojho partnera tiež ovládať. Prvorodení muži sú typickí vodcovia. Prvorodené ženy zase bývajú sebavedomejšie, agresívnejšie a panovačnejšie než ženy, ktoré sa narodili ako prostredné alebo najmladšie. Ako v prípade prvorodených mužov, tak v prípade prvorodených žien ide o silné osobnosti, ktoré chcú ísť svojou vlastnou cestou a mať pod kontrolou každú situáciu.

Prostredné deti. Sú to rodení diplomati

Vďaka tomu, že prostredné deti žili v rodine medzi starším a mladším súrodencom, dokonale zvládajú umenie kompromisu, a to aj v partnerských vzťahoch. Pretože sú rodení diplomati, dokážu sa skvele adaptovať a nevyhľadávajú konflikty, bývajú vo vzťahu spokojní a s partnerom im to dokonale klape. Práve prostredné deti patria k najvernejším a najpohodovejším partnerom do života. Prostredné deti ďalej hľadajú vo vzťahu stabilitu a poriadok. Hocikedy však bývajú vo vzťahu tajnostkárski a mávajú problémy s partnerskou komunikáciou. Rovnako inklinujú k nezávislosti, čo opäť vyplýva z poradia ich narodenia v materskej rodine.

Benjamínci. Nechávajú zodpovednosť na druhých

V porovnaní so svojimi súrodencami sú najmladšie deti veľmi bezstarostné a majú problémy s disciplínou. Rady nechávajú druhých, aby sa o nich starali a prevzali za nich vedenie a zodpovednosť. Táto vlastnosť benjamínov sa často premieta aj do partnerských vzťahov. Pokiaľ sa najmladšie dieťa narodí do rodiny s dlhším časovým odstupom od svojho prostredného súrodenca, môže mať naopak vlastnosti typické pre jedináčika alebo pre najstaršieho súrodenca.

Jedináčikovia. Bývajú často sebeckí

Jedináčikovia bývajú svojimi rodičmi rozmaznávaní. Nikdy sa nemuseli prispôsobovať svojim súrodencom, zdieľať s nimi hračky alebo sa zapájať do súrodeneckých šarvátok. V ich neskoršom živote je to pre nich veľká nevýhoda. Bývajú totiž sebeckí, nediplomatickí, neústupní či netolerantní, čo sa negatívne prejavuje obzvlášť v partnerských vzťahoch.

Na druhú stranu jedináčikovia skôr dospejú, pretože spravidla žijú v dospeláckom svete. Bývajú tiež samostatnejšie, nezávislejšie, majú vysoké ideály, za ktorými si idú, a často sú sami na seba veľmi tvrdý, čo im samotným môže uškodiť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.