Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prvý mesiac v detskom kolektíve. 5 rizík, ktorým bolo vystavené vaše dieťa

reklama:
Prvý mesiac v detskom kolektíve. 5 rizík, ktorým bolo vystavené vaše dieťa

Deti majú za sebou prvý mesiac v škole. Obzvlášť pre prváčikov a ich rodičov znamenal september obdobím značných zmien, psychickej i fyzickej záťaže a tiež chorôb. S nástupom detí do škôl a škôlok výrazne stúpa chorobnosť. Dieťa v kolektíve svojich rovesníkov nie je vystavené len rôznym vírusovým a bakteriálnym infekciám, ale aj riziku úrazov a môže byť ohrozené tiež stresom. Navyše sa školáci často v kolektíve musia potýkať aj s problematickými medziľudskými vzťahmi. Aké riziká školákom hrozia najčastejšie?

Hoci sa detská imunita počas pobytu v škôlke už pravdepodobne stihla viac či menej posilniť, bývajú najmä mladšie školské deti v prvých mesiacoch nového školského roka choré pomerne často. Prechod z prázdninového režimu do školského býva pre detský organizmus šok. Skôr vstávajú, polovicu dňa trávia v uzavretej miestnosti, mení sa jedálenský a pitný režim. K tomu sa pridávajú teplotné zmeny, zradné sú obzvlášť chladné rána v kombinácii s teplejšími popoludním. Imunita je všetkými týmito faktormi ovplyvnená, môže oslabnúť a vírusy a baktérie potom majú ľahkú cestu. Detský kolektív uzavretý dlhé hodiny v jednej miestnosti je ideálnym prostredím predovšetkým pre šírenie kvapôčkových infekcií. Rodičia sa zhodujú, že najčastejšie bojujú s chorobou u detí tesne po nástupe do detských kolektívov. Teda v septembri a októbri, po začiatku školského roka, keď ešte nemajú vybudovanú potrebnú obranyschopnosť. Deti trpia prechladnutím minimálne trikrát do roka. Dokonca 15% rodičov uviedlo, že ich potomkovia majú nádchu a kašeľ jedenkrát mesačne a častejšie. Podľa prieskumu 71% rodičov vyhotovuje deťom doplnky stravy na podporu imunity.

Vírusové ochorenia. Od nádchy až po mononukleózu

Vírusové ochorenia sú v detskom kolektíve zďaleka najbežnejšie. Patria medzi ne rôzne virózy, ochorenia horných dýchacích ciest (akútna nádcha, laryngitída), chrípky, ale aj zápal spojiviek, ovčie kiahne, takzvaná piata detská choroba, vírusové hnačky a tiež mononukleóza. "Infekčná mononukleóza sa ľudovo prezýva, choroba z bozkávania, pretože sa najčastejšie prenáša slinami. Okrem spomínaného bozku k prenosu často dochádza napríklad aj pitím zo spoločnej fľaše. Choroba je veľmi častá u násťročných, objaviť sa ale môže aj u mladších detí. Symptómy zahŕňajú zväčšené a povlečené krčné mandle s bolestivosťou, zväčšené krčné uzliny, zväčšená pečeň a zväčšená slezina. Na liečbu je dôležitý pokojový režim, čo neposedné deti zle znášajú, a tiež diéta šetriaca práve pečeň.

Chorôb, ktorými sa dieťa môže nakaziť v školskom kolektíve, je celý rad. Preto je dôležité u neho v priebehu celého roka pestovať pevnú imunitu, ktorá mu môže pomôcť vyhnúť sa ťažším ochorením. A aj keď dieťa ochorie, vďaka dobrému imunitnému systému sa s chorobou vysporiada ľahšie a rýchlejšie. Silnú obranyschopnosť dieťa získa predovšetkým pohybom na čerstvom vzduchu, otužovaním a pestrou vyváženou stravou bohatou na antioxidanty – napríklad vitamíny C a B, minerály, stopové prvky. Do jedálnička je tiež dobré zaradiť vlákninu pre správne zažívanie a ďalšie prospešné látky, napríklad polyfenoly, čo sú jedny z najúčinnejších prírodných látok pre posilnenie imunitného systému. Nájdeme ich v ovocí a zelenine, ale aj v rastlinných doplnkoch stravy, ako je napríklad komplexný prípravok Immun44, ktorý je vďaka svojej chuti deťmi dobre prijímaný.

Bakteriálne nákazy. Angína je bežná, pozor na meningitídu

Väčšina infekcií postihujúcich deti školského veku je vírusového pôvodu, dieťa sa však môže stretnúť aj s niektorými bakteriálnymi ochoreniami. Z bakteriálnych infekcií školákom najčastejšie hrozí angína, bronchitída čiže zápal priedušiek – tá však môže mať aj vírusový pôvod, ďalej sa objavuje tiež šarlach a častý je aj zápal stredného ucha, ktorý síce spôsobujú baktérie, ale prepuká v nadväznosti na vírusové ochorenie, najčastejšie nádchu. Z bakteriálnych ochorení postihujúcich deti a mladistvých je potom veľmi nebezpečný zápal mozgových blán. Táto choroba môže spočiatku pripomínať bežnú nádchu či chrípku, je však smrteľne nebezpečná a lekári tak dôrazne odporúčajú nechať proti nej dieťa očkovať.

Úrazy. Na školách ich pribúda. Pestujte u dieťaťa fyzickú zdatnosť

Zo zdravotných rizík je ďalej nutné spomenúť i drobné či vážnejšie úrazy, ktoré sa dieťaťu v škole môžu prihodiť. Najčastejšie k nim školáci prídu v hodine telocviku, poraniť sa však môžu aj kedykoľvek inokedy, najmä pri prestávke. V posledných rokoch navyše úrazov v škole neustále pribúda. Deti si najčastejšie privodia zlomeniny rúk, pomliaždeniny alebo vykĺbeniny, výnimočné ale nie sú ani otrasy mozgu a ďalšie úrazy hlavy.

Jedným z dôvodov, prečo v posledných rokoch úrazov v škole pribúda, môže byť stále klesajúca telesná zdatnosť detí. Ak sa vracia dieťa po každom telocviku s nejakou odreniny, narazeninou, či nebodaj zlomeninou , mali by ste mu zaistiť viac prirodzeného pohybu, precvičovať s ním koordináciu pohybov aj rovnováhu. Ak dieťa trpí na časté zlomeniny aj napriek tomu, že nie je nijako nešikovné, je vhodné zamerať sa aj na stav jeho kostí.

Stres: Doprajte školákom pohyb a odpočinok

S chorobami a únavou, s ktorou sa školáci môžu obzvlášť na začiatku potýkať, sa pevne spája stres. Nesmieme si nahovárať, že stres je doménou dospelých, aj deti ním môžu významne trpieť. Problém je však v tom, že deti často nedokážu svoje ťaživé pocity pomenovať, a rodičia tak môžu tápať, čo s ich malým školákom je. Na to, že je vaše dieťa stresované, avšak môžu poukázať určité signály, napríklad podráždenosť alebo náladovosť, výraznejšia citová viazanosť na rodičov, plačlivosť či agresívne správanie.

U detí, ktoré sú v strese kvôli škole, možno pozorovať tiež nechuť k aktivitám spojeným práve so školou alebo priamo odmietanie dochádzky do školy. S dieťaťom je potreba hlavne hovoriť o jeho pocitoch, dopriať mu dostatok odpočinku, zľaviť z príliš prísnych pravidiel, napríklad nechcieť po ňom urobiť si úlohy hneď po návrate zo školy, alebo ubrať na intenzite domácej prípravy, a tiež dať mu priestor na jeho koníčky. Dôležitý je aj pobyt vonku, obzvlášť na slnku, ktoré vie zvýšiť hladinu serotonínu, hormónu šťastia, ktorý pomáha navodiť pocit pokoja a pohody. Uvoľnenie stresu napomáha aj pohyb či šport, pretože fyzická aktivita vyplavuje endorfíny.

Vzťahy. Život v detskom kolektíve môže byť náročný

K tomu, že škola spôsobuje dieťaťu stres, môžu významne prispieť aj vzťahy v kolektíve. Tým najhorším prejavom zlých vzťahov je známe šikanovanie. Deti, ktoré sú terčom šikanovania, často to, čo zažívajú, bagatelizujú, pretože sa hanbia o tom s rodičmi alebo dospelými všeobecne hovoriť. Ak máte podozrenie, že je vaše dieťa obeťou šikanovania, konajte čo najrýchlejšie. Porozprávajte sa nielen s ľuďmi v škole, ale hlavne s dieťaťom. Ukážte mu, že sa o jeho situáciu zaujímate, zdôrazňujte, že sa vám môže so všetkým zveriť a že má vašu plnú podporu. Rázne konanie si potom samozrejme žiada aj situácie, kedy je vaše dieťa naopak agresorom. Dôrazne mu vysvetlite, že šikanovanie je zlá vec a vy si neželáte, aby sa tak správal. Dôležité je potom dať mu svojím príkladom najavo, ako má k ostatným pristupovať. Problémom malých agresorov totiž často býva, že skrátka nevedia, ako inak než agresiou k sebe v kolektíve pritiahnuť pozornosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.